Mahler en Schönberg met Karin Strobos

Nederlands Kamerorkest

Mahler en Schönberg met Karin Strobos

Programma

Mahler – Adagietto
Mahler – Lieder eines fahrenden Gesellen arr. A. Schönberg
Schönberg – Verklärte Nacht

We kennen Mahler vooral als de symfonische reus die enorme orkesten van de diepste dalen naar de hoogste toppen beweegt en daarmee de grote emoties aanspreekt. Dat Mahler ook kleinschaliger en intiemer kan zijn, bewijst het Nederlands Kamerorkest met het aangrijpende Adagietto, een teder liefdeslied uit zijn Symfonie nr. 5. Arnold Schönberg gaat verder waar Mahler was begonnen.

De bewerking van groot orkest naar kamerorkest die Arnold Schönberg maakte van Mahlers Lieder eines Fahrenden Gesellen brengt verborgen schoonheid aan het licht. Schönberg schreef zijn Verklärte Nacht op een aangrijpend gedicht van Richard Dehmel over liefde, trouw en zelfopoffering. Het is een strijksextet dat vooruitwijst naar zijn atonale werk, maar nog volledig binnen de laatromantische klankwereld blijft.

 • Over de musici
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Sinds 2004 is Gordan Nikolić muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest. Hij behoort al jaren tot de grootste violisten van deze tijd. Hij is concertmeester geweest bij meerdere orkesten en is regelmatig te gast als violist of orkestleider in binnen- en buitenland

  Sinds 2004 is Gordan Nikolić muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest. Hij behoort al jaren tot de grootste violisten van deze tijd. Hij is concertmeester geweest bij meerdere orkesten en is regelmatig te gast als violist of orkestleider in binnen- en buitenland. In de loop van de jaren is hij uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest, dat hij op zijn eigen, unieke wijze leidt.

  Nikolić werd in 1968 in het huidige Servië geboren. Op zijn zevende begon hij met vioolspelen. Twee jaar later ging hij naar een internaat voor vioolles. Hij vervolgde zijn studie bij Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule in Bazel. Daar verdiepte hij zich in de barokviool, maar werkte hij ook samen met moderne componisten als Lutosławski en Kurtág. In 1989 kreeg hij zijn eerste aanstelling als concertmeester bij het Orchestre d’Auvergne. Vanaf 1997 tot en met 2017 bekleedde hij dezelfde functie bij het London Symphony Orchestra. Daar werkte hij samen met topdirigenten als Colin Davis, Claudio Abbado, Valeri Gergiev en Bernard Haitink.

  Nikolić staat niet als dirigent voor het Nederlands Kamerorkest, maar voert vanaf de eerste lessenaar de musici aan. Hij wil de andere orkestleden namelijk niet onderwerpen aan zijn autoriteit. Hij vindt het belangrijk om je eigen muzikale visie te bewaren, en die naar voren te brengen in de muziek die je speelt. Zelf zegt hij: ‘Ik ben er niet om te vertellen wat de andere musici moeten doen. Ik probeer een energieke of emotionele richting aan te geven, en vervolgens proberen we een gemeenschappelijke taal te vinden.’ Inmiddels heeft hij samen met het orkest gewerkt aan diverse bijzondere producties en heeft hij verschillende succesvolle cd-opnames gemaakt.

  Nikolić wordt regelmatig gevraagd als muzikaal leider bij diverse internationale gezelschappen, waaronder het Australian Chamber Orchestra, het Orchestre de chambre de Genève en het Antwerp Symphony Orchestra. Sinds 2007 heeft hij de leiding over het in Spanje gevestigde BandArt, een orkest dat inzet op maatschappelijke betrokkenheid. Naast zijn activiteiten als violist en orkestleider is Nikolić docent aan Codarts in Rotterdam. Hij speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

   

  Deel
 • Karin Strobos

  Karin Strobos, mezzosopraan

  Het was een debuut waar elke zanger en zangeres van droomt, maar dat Karin Strobos werkelijk overkwam. In mei 2011 viel ze in als Octavian in Der Rosenkavalier van Strauss bij De Nationale Opera onder leiding van Simon Rattle.

  Het was een debuut waar elke zanger en zangeres van droomt, maar dat Karin Strobos werkelijk overkwam. In mei 2011 viel ze in als Octavian in Der Rosenkavalier van Strauss bij De Nationale Opera onder leiding van Simon Rattle. Het succes was groot en iedereen wist haar ineens te vinden. Ze keerde terug bij de Nationale Opera, maar zong ook bij de Nederlandse Reisopera en was enkele jaren vast verbonden aan Opera Zuid. Momenteel behoort ze tot de vaste cast van de Opera van het Duitse Essen. Karin Strobos, winnares van de Grachtenfestivalprijs 2011, trad op als soliste bij diverse orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Willem Jeths schreef speciaal voor haar twee delen van zijn Symfonie nr. 1 waarmee ze debuteerde bij de Zaterdagmatinee in Het Concertgebouw.

  Naast dit alles is Karin Strobos een enthousiast recitalzangeres. Ze geeft veel concerten met haar vaste pianiste Else Sterk en haar trio met fluitiste Felicia van den End en pianiste Daria van den Bercken. Over haar stem heeft Karin Strobos een uitgesproken mening: ‘Ik weet dat mijn resonans ‘sopranig’ klinkt en ik heb een goede hoogte. Maar mijn laagte mag er echt wezen en ik voel me opperbest als ik niet piepend door de hoogte moet.’

  Deel

Rondom het concert

Inleiding
vr 15 mrt 2019
Inleidingen
Philharmonie Haarlem
De Ontmoeting
vr 15 mrt 2019
De Ontmoeting
Philharmonie Haarlem
Deel