Marc Albrecht dirigeert Brahms 3

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Brahms 3

MEDIA

Programma

FAURÉ - Suite uit ‘Pelléas et Mélisande’
R. STRAUSS - Burleske voor piano en orkest
BRAHMS - Symfonie nr. 3

Marc Albrecht dirigeert Brahms 3
Marc Albrecht laat u ongecompliceerd genieten van de joviale Derde symfonie vol levensvreugde en romantiek van Brahms. Of schuilt er toch meer achter? F A F zijn de noten van het centrale motief van deze symfonie. Ze symboliseren zijn levensmotto ‘frei aber froh’ en getuigen van de naar liefde verlangende Brahms die zich echter nooit durfde te binden.

Denis Kozhukhin speelt Strauss
De Russische Denis Kozhukhin vertolkt voor de pauze de vrolijke Burleske van Richard Strauss. Een stuk dat getuigt van de subtiele humor van de componist. Want de pianist voor wie het geschreven was vond het stuk volkomen onspeelbaar en noemde het ‘ingewikkelde nonsens’. Meesterpianist Denis Kozhukhin, prijswinnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd editie 2010 bewijst het tegendeel. Maar het ware mysterie zit aan het begin van het concert met de betoverende klanken die Fauré schiep als muzikale omlijsting bij het symbolistische toneelstuk Pelléas et Mélisande van de beroemde Belgische schrijver Maeterlinck.

Het concert op 24 feb is geen onderdeel van de keuzeserie.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel
 • Denis Kozhukhin

  Denis Kozhukhin, piano

  Aller ogen waren gericht op de Russische pianist toen hij in 2010 winnaar werd van de Koningin Elisabethwedstrijd. De carrière van de pianist verloopt sindsdien stormachtig.

  Aller ogen waren gericht op de Russische pianist Denis Kozhukhin toen hij in 2010 winnaar werd van de Koningin Elisabethwedstrijd. En het was niet zijn enige koninklijke onderscheiding. Want in 2007 ontving hij, na zeven jaar studie aan de Reina Sofia School voor muziek in Madrid, zijn diploma met onderscheiding hoogst persoonlijk van de Spaanse koningin.

  De carrière van de pianist verloopt sindsdien stormachtig. Hij speelde samen met orkesten als het Orchestre National de France, het Philharmonia Orchestra in Londen en het Philadelphia Orchestra. In de winter van 2014-2015 ging hij uitgebreid op tournee door China met het BBC Scottish Symphony Orchestra. Vele befaamde zalen hebben Kozhukhin al in hun programma opgenomen waaronder het Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall in New York en de Londense Wigmore Hall in Londen. In 2014 maakte hij een uiterst succesvol debuut in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw. Het aantal opnames dat hij op zijn naam heeft staan groeit gestaag. Zijn eerste cd met sonates van Prokofjev werd enthousiast ontvangen.

  Ondanks al deze successen heeft Denis Kozhukhin zijn bedenkingen tegen het begrip carrière: ‘Aan grootse carrièreplanning doe ik niet. Ik heb een hekel aan het woord ‘carrière’, laat mij maar gewoon een boeiend muzikaal pad bewandelen’. 

  Deel

Rondom het concert

De Ontmoeting: Marc Albrecht dirigeert Brahms 3
za 25, ma 27 feb 2017
De Ontmoeting
Het Concertgebouw, Amsterdam