Marc Albrecht dirigeert Brahms Vioolconcert en Die Seejungfrau van Zemlinsky

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Brahms Vioolconcert en Die Seejungfrau van Zemlinsky

MEDIA

Programma

Brahms – Vioolconcert 
Zemlinsky – Die Seejungfrau

Facebook Event:
Brahms Vioolconcert

Brahms’ beroemde Vioolconcert wordt gespeeld door de Duits-Japanse Arabella Steinbacher, al eerder te gast bij het orkest. Zij maakte samen met het Symfonieorkest van Wenen een alom bejubelde opname van het Vioolconcert en kan het werk van de Weense grootmeester als geen ander vertolken.

Die Seejungfrau van Zemlinsky

Zemlinsky had grote bewondering voor zijn oudere stadsgenoot Johannes Brahms. Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef Marc Albrecht ontfermt zich over Die Seejungfrau. Het vertelt in soms tere, soms overweldigende, soms weelderige klanken het befaamde sprookje ‘De Zeemeermin’ van Andersen. Wenen was rond 1900 de stad van het fin de siècle en de stad van de jugendstil. Hier voelde Alexander Zemlinsky zich als een vis in het water. Hij was een van de weinigen die de befaamde Wiener Sezession, de Oostenrijkse jugendstil variant van Gustav Klimt en Otto Wagner, naar muziek wist te vertalen. Hiermee verwierf hij zich een bijzondere plek in de muziekgeschiedenis. 

 • Over de musici
 • Arabella Steinbacher

  Arabella Steinbacher, viool

  Als driejarige maakte Arabella Steinbacher kennis met de viool volgens de Suzuki-methode. Nog maar negen jaar oud was ze toen ze werd toegelaten tot de Hochschule für Musik und Theater München.

  Als driejarige maakte Arabella Steinbacher kennis met de viool volgens de Suzuki-methode. Nog maar negen jaar oud was ze toen ze werd toegelaten tot de Hochschule für Musik und Theater München. De wereld maakte pas echt kennis met deze Duitse violiste bij haar sensationele debuut in 2004 met het Orchestre Philharmonique de Radio France onder Sir Neville Marriner. Sindsdien is ze uitgegroeid tot één van de grootste violisten van onze tijd. Ze concerteerde met onder meer het Gewandhausorchester Leipzig, het New York Philharmonic Orchestra en het Philharmonia Orchestra. Daarnaast trad ze op tijdens de Salzburger Festspiele, in Carnegie Hall en het Amsterdamse Concertgebouw.

  Arabella Steinbacher heeft al diverse cd’s op haar naam staan met onder meer het Vioolconcert van Brahms. Ook heeft ze grote affiniteit met het modernere en minder bekende repertoire. Bijzonder en exemplarisch was haar opname van het Vioolconcert van Hindemith waarover de pers schreef: ‘Haar toonvorming, spatzuivere intonatie, de creatieve omgang met vibrato, en haar tomeloze energie, gepaard aan een innig cantabile laten deze compositie opnieuw stralen.’

  Door haar Japanse moeder heeft Arabella Steinbacher een bijzonder band met Japan: ‘Telkens als ik er kom, de taal hoor en de lucht inadem, denk ik terug aan de zomervakanties die ik als kind doorbracht bij mijn grootouders. Het voelt voor me als een tweede vaderland…’

  Deel

Rondom het concert

De Verdieping
za 10 nov 2018
De Verdieping
Het Concertgebouw, Amsterdam
Inleiding
zo 11 nov 2018
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam