Marc Albrecht dirigeert Bruckner 4

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Bruckner 4

MEDIA

Programma

Mendelssohn – Pianoconcert nr. 2
Bruckner – Symfonie nr. 4

Facebook Event:
Marc Albrecht dirigeert Bruckners Vierde

De alom geprezen Bruckner-interpretaties van chef-dirigent Marc Albrecht zijn een jaarlijks terugkerend hoogtepunt in de programmering van het Nederland Philharmonisch Orkest. ‘Een aangenaam menselijke Bruckner’ kopte het Parool vorig seizoen nog over de uitvoering van Symfonie nr. 5. Dit jaar een reprise van nr. 4, de ‘Romantische’, schitterende muziek die de verlegen maar o zo romantische Bruckner ten voeten uit tekent. Weliswaar altijd verliefd op onbereikbare vrouwen, schonk hij zijn hart aan zijn echte grote liefde: de muziek.

Bertrand Chamayou speelt Mendelssohns Tweede pianoconcert

Dan had Mendelssohn het een stuk gemakkelijker. Hij trouwde in 1837 met zijn beminde Cécile Charlotte Sophie en vond voor het Pianoconcert nr. 2 zijn inspiratie tijdens hun huwelijksreis. Drie delen romantische melodieën en pianistisch vuurwerk, waar zijn geliefde niet over uitgepraat raakte. En als u het hoort met de uiterst bekwame handen van Bertrand Chamayou - al vier maal winnaar van de prestigieuze Franse ‘Victoire de la Musique -  aan het klavier, zult u ongetwijfeld begrijpen waarom.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera.

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

  Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

  Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

  De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

  Deel
 • Bertrand Chamayou

  Bertrand Chamayou, piano

  De fascinatie voor muziek zat er bij de Franse pianist Bertrand Chamayou al vroeg in: ‘Ik beleefde de muziek als één grote speeltuin; de piano was een ding waar je allerlei verschillende geluiden uit kon halen.’ 

  De fascinatie voor muziek zat er bij de Franse pianist Bertrand Chamayou al vroeg in: ‘Ik beleefde de muziek als één grote speeltuin; de piano was een ding waar je allerlei verschillende geluiden uit kon halen.’ Hij studeerde aan de conservatoria van zijn geboortestad Toulouse en Parijs. In Londen studeerde hij bij de legendarische pianopedagoge Maria Curcio. Hij was in 1998 winnaar van het Kraïnev Pianoconcours in Oekraïne, enkele jaren later won hij het Long-Thibaut concours. Tot driemaal toe ontving hij de onderscheiding ‘Victoire de la Musique Classique’.

  Betrand Chamayou speelde samen met onder meer het Gewandhaus Orcherster Leipzig, het Cincinnati Symphony Orchestra en de Wiener Symphoniker. Hij gaf recitals in het Lincoln Center, de Londense Wigmore Hall en het Théâtre des Champs-Elysées. Hij heeft inmiddels diverse cd’s op zijn naam staan met onder meer werk van Mendelssohn, Liszt en Schubert. Zijn opname met het complete piano-oeuvre van Ravel oogstte bij de vakpers veel lof. Met celliste Sol Gabetta nam hij Chopins werken voor cello en piano op. Met haar ging hij afgelopen seizoen ook uitgebreid op tournee door de Verenigde Staten en Canada.

  Voor zijn verdienste voor de muziek werd hij Bertrand Chamayou onderscheiden als ‘Chevalier de l’Ordre des arts et des lettres’.

  Deel