Marc Albrecht dirigeert Bruckner 7 en Mozart Pianoconcert 22 met Martin Helmchen

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Bruckner 7 en Mozart Pianoconcert 22 met Martin Helmchen

Programma

Mozart – Pianoconcert nr. 22, KV 482 
Bruckner – Symfonie nr. 7

Marc Albrecht dirigeert Bruckner 7

Alweer 6 jaar geleden stond Symfonie nr. 7 voor het laatst op het programma. Men was vooral onder de indruk van de transparantie waarmee Albrecht de stevige Bruckner-kost presenteerde. ‘Een Brucknersymfonie als een avontuurlijk jongensboek’, zoals een recensent het kernachtig uitdrukte. Dat chef-dirigent Marc Albrecht een zwak heeft voor Bruckner is de afgelopen jaren duidelijk merkbaar geweest bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het is inmiddels traditie dat er jaarlijks een symfonie van deze orkestrale kathedralenbouwer op de lessenaars verschijnt. En met succes, want de combinatie Bruckner-Albrecht is er één met een gouden rand, waar in het Nederlands muziekleven elk jaar weer naar uitgekeken wordt..

Mozart Pianoconcert 22 met Martin Helmchen

Dat jongensachtige past ook schitterend bij het Pianoconcert nr. 22 van de altijd sprankelend en jeugdig klinkende Mozart. Solist is Martin Helmchen, een zeer vertrouwd gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest die, net als Bruckner, bijna jaarlijks te gast is bij het orkest.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera.

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

  Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

  Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

  De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

  Deel
 • Martin Helmchen

  Martin Helmchen, piano

  De Duitse pianist Martin Helmchen is bepaald geen onbekende voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Tussen 2009 en 2011 was hij twee seizoenen artist in residence bij het Nederlands Kamerorkest

  De Duitse pianist Martin Helmchen is bepaald geen onbekende voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Tussen 2009 en 2011 was hij twee seizoenen artist in residence bij het Nederlands Kamerorkest, waarmee hij tevens een opname van twee pianoconcerten van Mozart maakte.

  De carrière van Helmchen kwam goed op gang toen hij in 2001 de Clara Haskil International Piano Competition in Zwitserland won. Sindsdien speelde hij samen met orkesten als de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het New York Philharmonic Orchestra. Begin 2015 oogstte hij veel bewondering toen hij op korte termijn bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Herbert Blomstedt inviel voor Maria João Pires. Naast zijn talloze recitals werkt hij regelmatig samen met befaamde musici als Christian Tetzlaff, Heinrich Schiff en natuurlijk zijn echtgenote, de celliste Marie-Elisabeth Hecker. Een bijzondere ervaring voor Helmchen: ‘Natuurlijk ken je elkaar door en door, zowel persoonlijk als muzikaal. Maar juist dan moet je je als echtpaar bewust zijn van je professionaliteit.’

  In de loop van de jaren heeft Martin Helmchen een groot aantal cd’s gemaakt. Zo nam hij met Julia Fischer de complete vioolsonates van Schubert op. Met het Orkest van Straatsburg onder leiding van Marc Albrecht maakte hij een opname van de pianoconcerten van Schumann en Dvořák.

   

  Deel

Rondom het concert

NedPhO Anders
za 8 juni 2019
NedPhO Anders
Het Concertgebouw, Amsterdam
Deel