Marc Albrecht dirigeert Symphonie Fantastique van Berlioz

Nederlands Philharmonisch Orkest

Marc Albrecht dirigeert Symphonie Fantastique van Berlioz

Programma

Attahir – Adh-dhor voor serpent en orkest
Martin – Sechs Monologe aus ‘Jedermann’
Berlioz – Symphonie Fantastique

Marc Albrecht brengt de Symphonie Fantastique

Chef-dirigent Marc Albrecht brengt de Symphonie Fantastique van Berlioz samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Met deze revolutionaire symfonie componeerde hij een hartstochtelijke fantasie over schuld en boete met enkele autobiografische tintjes. Daarin leidt een niet beantwoorde liefde tot moord, executie en een helse dodendans. Het werk zorgde voor controverse, een klein schandaal, maar ook eeuwige roem voor de componist.

Thomas Oliemans zingt Monologen van Martin

Voor de pauze staat de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, die de mensheid al sinds zijn ontstaan bezighoudt, centraal. Thomas Oliemans, één van de bekendste Nederlandse baritons van dit moment, vertolkt de Sechs Monoge aus Jedermann van de Zwitsers-Nederlands componist Martin. Hij destilleerde de teksten uit het gelijknamige toneelstuk van Hugo von Hoffmanstal en smeedde het aaneen tot een intense compositie.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel
 • Thomas Oliemans

  Thomas Oliemans, bariton

  Sinds zijn debuut bij de Nederlandse Reisopera in 2002, heeft hij zich gemanifesteerd als één van de belangrijkste baritons van ons land. Ook op het concertpodium is hij een bekende verschijning. Met het Nederlands Kamerorkest maakte hij een door de pers enthousiast ontvangen opname van de Symfonie nr. 14 van Sjostakovitsj.

  Niet de minsten stonden aan de basis van de stormachtige carrière van bariton Thomas Oliemans. Hij leerde het vak van grootheden als Magreet Honig, Robert Holl en Dietrich Fischer-Dieskau. Sinds zijn debuut bij de Nederlandse Reisopera in 2002, heeft hij zich gemanifesteerd als één van de belangrijkste baritons van ons land. Regelmatig treedt hij op met operagezelschappen als het Théâtre du Capitole in Toulouse, het teatro Real in Madrid en Covent Garden in Londen. Hij heeft een warme band met De Nationale Opera waar hij in uiteenlopende producties heeft gezongen. Voor zijn vertolking van Papageno in Mozarts Die Zauberflöte kreeg hij van de vriendenvereniging in 2013 de Prix d’amis uitgereikt. Bij het gezelschap werkte hij ook regelmatig mee aan nieuwe opera’s van onder meer Rob Zuidam, Peter-Jan Wagemans en Martijn Padding.

  Ook op het concertpodium is hij een bekende verschijning. Hij geeft veel recitals, waaronder enige tijd geleden drie liederencycli van Schubert in het Koninklijk Concertgebouw met zijn vaste pianist Malcolm Martineau. Ook werkte hij samen met diverse orkesten, waaronder de Dresdner Philharmonie en het Koninklijk Concertgebouworkest. Met het Nederlands Kamerorkest maakte hij een door de pers enthousiast ontvangen opname van de Symfonie nr. 14 van Sjostakovitsj.

  Deel
 • Patrick Wibart

  Patrick Wibart, serpent

  Toen hij nog maar zes jaar oud was, kreeg de Franse Patrick Wibart al zijn eerste tubalessen. Aan de

  Toen hij nog maar zes jaar oud was, kreeg de Franse Patrick Wibart al zijn eerste tubalessen. Aan de diverse Parijse conservatoria studeerde hij saxhoorn en tuba, waar hij in 2013 met onderscheiding afstudeerde. Een mooie carrière op de tuba lag in het verschiet, maar Patrick Wibart wilde verder. Hij kreeg belangstelling voor de serpent en binnen korte tijd was hij de meest vooraanstaande bespeler van dit instrument in Frankrijk. Daarna maakt hij nog een grondige studie van de ophicleïde en de vroege tuba met financiële hulp van de Meyer Foundation. Met zijn vaardigheden op deze oude instrumenten kreeg hij uitnodigingen van gespecialiseerde ensembles als La Chambre Philarmonique en La Grande Ecurie. Zelf richtte hij het ensemble Lacertae op. Ook maakte hij een cd met vroege 19-eeuwse muziek voor ophicleïde met daarop arrangementen maar ook originele muziek voor dit instrument.

  De belangstelling voor deze oude instrumenten betekende niet dat Patrick Wibart alleen maar oude muziek speelt. Hij vindt het een uitdaging om ook modern repertoire op serpent en ophicleïde te spelen. Diverse componisten schreven speciaal muziek voor hem die hij met succes uitvoerde. Eén daarvan is Benjamin Attahir, medelid van het door hem opgerichte muziekgezelschap Aeterna dat zich toelegt op hedendaagse muziek.

  Deel

Rondom het concert

Muziekcollege: Berlioz Symphonie Fantastique
za 26 mei 2018
Lezingen
NedPhO-Koepel
Inleiding: Marc Albrecht dirigeert Symphonie Fantastique van Berlioz
zo 27 mei 2018
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam
Componeren met jongeren: Berlioz en Martin
zo 28 mei 2017
Componeren met jongeren
Het Concertgebouw, Amsterdam
Deel

Brunchen op zondag

BrunchGeniet voorafgaand aan het concert op zondagmiddag van een brunch in Het Concertgebouw.

Meer informatie