Mei-Ann Chen dirigeert Orgelsymfonie Saint-Saëns

Nederlands Philharmonisch Orkest

Mei-Ann Chen dirigeert Orgelsymfonie Saint-Saëns

MEDIA

Programma

DEBUSSY - Prélude a l’apres-midi d’un faune
VASKS - Fluitconcert Nederlandse première
SAINT-SAËNS - Symfonie nr. 3

Facebook Event:

Mei-Ann Chen
Vrouwelijke dirigenten zijn er helaas nog veel te weinig, maar de Taiwanese Mei-Ann Chen heeft al een indrukwekkende carrière op haar naam. Haar uitzonderlijke talent heeft geleid tot een warme band met het Nederlands Philharmonisch Orkest waar zij al verscheidene malen te gast is geweest met zeer succesvolle concerten. Dit jaar sluit Mei-Ann Chen het seizoen van het Nederlands Philharmonisch Orkest af met een zeer gevarieerd programma.

Orgelsymfonie Saint-Saëns
Dat loopt van een Nederlandse première tot één van de meest populaire symfonische evergreens. Eigentijds is het Fluitconcert van de Letste componist Peteris Vasks. Solofluitist van het Nederlands Philharmonisch Orkest, Leon Berendse, tekent voor de eerste uitvoering van dit tonaal gekleurde zangerige werk. De Orgelsymfonie van Saint-Saëns is één van de meest geliefde Franse symfonieën ooit geschreven. Vooral het effectvolle gebruik van het orgel in dit werk spreekt nog steeds tot de verbeelding bij het grote publiek.

 • Over de musici
 • Leon Berendse

  Leon Berendse, fluit

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 1987 is Leon Berendse eerste fluitist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  aanvoerder

  ‘Voor ik naar het conservatorium ging hield ik me vooral met jazz bezig. Ik was eigenlijk een improviserende fluitist en heb lang getwijfeld over mijn keuze voor de klassieke muziek,’ herinnert fluitist Leon Berendse zich over zijn jonge jaren. Hij studeerde bij Rien de Reede en Paul Verhey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ontving bij zijn afstuderen de Nicolai prijs.

  Al sinds 1987 is Leon Berendse eerste fluitist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast is hij lid van het Amsterdam Consort en speelde hij jarenlang in het Combattimento Consort Amsterdam. Al solist trad hij wereldwijd op met diverse orkesten en ensembles. Daaronder natuurlijk het Nederland Philharmonisch Orkest, waarmee hij in december 2004 de Nederlandse première van het fluitconcert van Christopher Rouse bracht.

  Als docent is Leon Berendse verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ook gaf hij masterclasses in onder meer Portugal, Japan, Letland, Rusland en de Royal Academy of Music in Londen. Daarnaast is hij een van de docenten tijdens de 'Grolloo Flute Sessions', een nieuwe masterclass voor elke bevlogen fluitist.

  Deel
 • Mei-Ann Chen

  Mei-Ann Chen, dirigent

  In haar tweede vaderland, de Verenigde Staten, maakt ze al heel wat jaren furore en ze staat zelfs hoog in de lijst van de 30 invloedrijkste muzikale persoonlijkheden in Amerika.

  ‘A great concert,’ ‘Stunning, just stunning,’ ‘Watch out for her,’ zomaar enkele zinnen uit Amerikaanse recensies van de Taiwanese dirigente Mei-Ann Chen. In haar tweede vaderland, de Verenigde Staten, maakt ze al heel wat jaren furore en ze staat zelfs hoog in de lijst van de 30 invloedrijkste muzikale persoonlijkheden in Amerika.

  Mei-Ann Chen leerde het vak grondig in de vijf jaar dat ze leider was van het Portland Youth Philharmonic Orchestra, één van de oudste en meest gerenommeerde jeugdorkesten van Amerika. Sindsdien volgden uitnodigingen van vele orkesten over de hele wereld, waaronder het Chicago Symphony Orchestra, het Houston Symphony Orchestra, het Noors Radio-Orkest en de Badische Staatskapelle in Karlsruhe. Een vaste verbintenis als chef-dirigent heeft ze met het Memphis Symphony Orchestra en Chicago Sinfonietta. Ook is ze benoemd tot dirigent en artistiek directeur van het zomerfestival 2016 van het Nationaal Symfonieorkest van Taiwan. Na diverse succesvolle concerten in de afgelopen jaren staat Mei-Ann Chen dit seizoen opnieuw voor het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Al met al een glansrijke carrière waar ze zelf soms nog verwonderd over is: ‘Als tienjarige wist ik zeker dat ik dirigent wilde worden. Toen leek het een onmogelijke droom, maar dat is het nu niet meer…’

  Deel
 • Leo van Doeselaar

  Leo van Doeselaar, orgel

  Leo van Doeselaar is titulair organist van het grote orgel in Het Concertgebouw in Amsterdam. 

  In 2007 werd Leo van Doeselaar in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur. Het was een hoogtepunt in zijn rijke carrière als organist en pianist. En dat kan breed opgevat worden. Vrijwel alles dat toetsen heeft is voor Van Doeselaar bespeelbaar. Dat maakt zijn repertoire ongelooflijk breed, hetgeen nog versterkt wordt door zijn uitgebreide kennis over muziek. 
Als organist heeft hij vrijwel alle belangrijke orgels bespeeld in Nederland en ver daarbuiten. Hij is vaste organist van het zeventiende-eeuwse orgel van de Leidse Pieterskerk. Ook is hij orgeldocent aan de Universität der Künste in Berlijn. 
Als pianist speelt Leo van Doeselaar op historische fortepiano’s, maar ook op moderne vleugels als het om hedendaagse muziek gaat. Al jarenlang vormt hij met Wyneke Jordans een uiterst succesvol duo zodat hij ook de muziek voor twee piano’s en piano vierhandig aan zijn repertoire kan toevoegen. Reeds lange tijd is Leo van Doeselaar titulair organist van het grote orgel in Het Concertgebouw in Amsterdam. 

  Deel