Memento mori

Nederlands Kamerorkest

Memento mori

MEDIA

Programma

J.S. Bach - Motet ‘Fürchte dich nicht’ 
Beethoven - Strijkkwartet op. 95 ‘Serioso’ arr. voor strijkorkest Gustav Mahler 
MacMillan - Seven last words from the cross

De weken tussen carnaval en Pasen zijn al eeuwenlang een tijd van inkeer en contemplatie. Dit concert valt midden in die periode en geeft met de kracht van woord en muziek daaraan prachtig invulling. Het motet van Bach is geschreven voor een begrafenis in Leipzig, maar alleen al de beginwoorden Fürchte dich nicht geven Bachs onbevreesdheid voor de dood aan. MacMillan componeerde met zijn Seven last words from the cross een indrukwekkend vocaal monument met de zeven laatste woorden van Christus aan het kruis als basis. En Beethoven? Die schreef in 1811 zijn Strijkkwartet op. 95 als reactie op een afgewezen huwelijksaanzoek. Zelden heeft muziek vanwege een gebroken liefde intenser geklonken, wat nog versterkt wordt door de respectvolle, maar gloedvolle bewerking die Mahler er voor strijkorkest van maakte.

 

19 februari voorprogramma m.m.v. koor In the Quest. Aanvang 19.45 u. 
20 februari inleiding door Kees Wisse m.m.v. Vocaal Ensemble Haarlem Voices. Aanvang 19.25 u. 

 • Over de musici
 • Nederlands Kamerkoor

  Nederlands Kamerkoor, koor

  Het Nederlands Kamerkoor zingt koormuziek in klein verband in de breedste zin van het woord en bestrijkt alle stijlperiodes van middeleeuwen tot hedendaagse experimentele muziek.

  ‘De zinderende klank van het Kamerkoor is een revelatie,’ zo luidde een recensie in NRC over het Amerikaanse concert van het Nederlands Kamerkoor in februari 2015. Het is dan ook een ensemble dat zich al sinds de oprichting in 1937 tot de absolute wereldtop van de kamerkoren kan rekenen. Het Nederlands Kamerkoor zingt koormuziek in klein verband in de breedste zin van het woord en bestrijkt alle stijlperiodes van middeleeuwen tot hedendaagse experimentele muziek. Het koor heeft zijn eigen programmering maar werkt ook intensief samen met bekende gezelschappen als het Koninklijk Concertgebouworkest en ASKO|Schönberg, Ook met het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is er een regelmatige samenwerking.

  Inmiddels heeft het Nederlands Kamerkoor meer dan 75 cd’s op zijn naam staan. De laatste in deze lange reeks was een opname met het Nederlands Kamerorkest en Gordan Nikolić met werk van Pärt. Het ensemble heeft heel wat componisten in de loop der jaren verleid tot composities, zoals Francis Poulenc, Rudolf Escher en Mauricio Kagel. Educatie en participatie maken onlosmakelijk deel uit van de missie van het koor. Het verzorgt coaching, workshops en ‘adopteert’ koren als voorprogramma van zijn eigen concerten. Sinds september 2015 is Peter Dijkstra de vaste dirigent van het koor.

  Deel
 • James MacMillan

  James MacMillan, dirigent

  James Macmillan is componist en dirigent, maar is daarnaast ook vol overtuiging Schot, katholiek en

  James Macmillan is componist en dirigent, maar is daarnaast ook vol overtuiging Schot, katholiek en fan van voetbalclub Celtic in Glasgow. Een hoogtepunt in zijn carrière was muziek die hij schreef voor de onthulling van een standbeeld van de stichter van Celtic. James MacMillan dirigeert naast een breed repertoire aan hedendaagse muziek ook veel eigen werk. Wereldwijd leidde hij orkesten als het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Van 2000 tot 2009 vervulde hij de dubbele functie van chef-dirigent en huiscomponist van het BBC Philharmonic Orchestra. Tot 2013 was hij vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie. James MacMillan ervaart in onze cultuur een voortdurend spanningsveld tussen oog en oor: 'Onze maatschappij is geobsedeerd door het visuele. Film en televisie zijn grote concurrenten van een reflectieve kunstvorm als muziek. Muziek heeft overtuigende kracht, die zich op een mysterieuze wijze kan ontplooien, maar het kan een hele strijd zijn om die boodschap over te brengen.'

  Deel

Rondom het concert

Inleiding: Memento Mori
za 20 feb 2016
Inleidingen
Philharmonie Haarlem