Monumentale Alpen

Nederlands Philharmonisch Orkest

Monumentale Alpen

MEDIA

Programma

Beethoven en Strauss       
Beethoven
– Pianoconcert nr. 4
R. Strauss – Eine Alpensinfonie 

Beethoven en Strauss
Voor chef-dirigent Marc Albrecht is Richard Strauss een componist die hem sinds zijn jonge jaren niet meer loslaat. Zo sprak hij in de media gefascineerd over Elektra, de opera die hij vorig seizoen op indrukwekkende wijze bracht met het Nederlands Philharmonisch Orkest bij De Nederlandse Opera. In dit concert dirigeert hij een echte highlight uit dit seizoen, de Alpensinfonie. Daarin leeft de componist zich helemaal uit in zijn hartstocht voor de bergen. Het monumentale werk ontstond
in zijn villa in Garmisch-Partenkirchen, met direct uitzicht op de machtige Alpentoppen. Veel bescheidener maar daarom niet minder indrukwekkend is Beethovens Vierde pianoconcert. Een stuk waarin solist Alexei Volodin en Marc Albrecht goed aan elkaar gewaagd zijn. Nog in 2011 voerden ze dit werk samen uit in de Philharmonie in Keulen, een uitvoering die de Duitse pers omschreef als ‘een belevenis’.
(einde concert op za en ma ca. 22.05 uur, op zo 16.05 uur)

EXTRA: zaterdag 19.40 uur en zondag 13.40 uur Muziekcafe, Spiegelzaal.

LET OP: zaterdag 6 maart van 14:00 tot 17:00 geeft musicoloog Kees Wisse een lezing. Over Richard Strauss en hoe hij de klankrijkdom van het orkest feilloos benutte. Meer informatie en het online bestelformulier vindt u hier.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera.

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

  Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

  Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

  De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

  Deel
 • Alexei Volodin

  Alexei Volodin, piano

  De pers omschreef Alexei Volodin als de grootste pianist van zijn generatie vanwege zijn uitstekende

  De pers omschreef Alexei Volodin als de grootste pianist van zijn generatie vanwege zijn uitstekende techniek, zijn uitgelezen interpretaties, de schoonheid van zijn toon en zijn gevarieerde repertoire. Hij speelde samen met orkesten als de New York Philharmonic, het Gewandhausorchester Leipzig, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het orkest van het Mariinsky Theater onder leiding van Gergiev. Met dat laatste ensemble maakte hij vele toernees. Ook met zijn recitals heeft Volodin naam gemaakt. Hij speelde in de meeste grote zalen van de wereld en concerteerde in prestigieuze series waaronder in Nederland de serie Meesterpianisten van het Amsterdamse Concertgebouw.

  Deel