Monumentale Alpen

Nederlands Philharmonisch Orkest

Monumentale Alpen

MEDIA

Programma

Beethoven en Strauss       
Beethoven
– Pianoconcert nr. 4
R. Strauss – Eine Alpensinfonie 

Beethoven en Strauss
Voor chef-dirigent Marc Albrecht is Richard Strauss een componist die hem sinds zijn jonge jaren niet meer loslaat. Zo sprak hij in de media gefascineerd over Elektra, de opera die hij vorig seizoen op indrukwekkende wijze bracht met het Nederlands Philharmonisch Orkest bij De Nederlandse Opera. In dit concert dirigeert hij een echte highlight uit dit seizoen, de Alpensinfonie. Daarin leeft de componist zich helemaal uit in zijn hartstocht voor de bergen. Het monumentale werk ontstond
in zijn villa in Garmisch-Partenkirchen, met direct uitzicht op de machtige Alpentoppen. Veel bescheidener maar daarom niet minder indrukwekkend is Beethovens Vierde pianoconcert. Een stuk waarin solist Alexei Volodin en Marc Albrecht goed aan elkaar gewaagd zijn. Nog in 2011 voerden ze dit werk samen uit in de Philharmonie in Keulen, een uitvoering die de Duitse pers omschreef als ‘een belevenis’.
(einde concert op za en ma ca. 22.05 uur, op zo 16.05 uur)

EXTRA: zaterdag 19.40 uur en zondag 13.40 uur Muziekcafe, Spiegelzaal.

LET OP: zaterdag 6 maart van 14:00 tot 17:00 geeft musicoloog Kees Wisse een lezing. Over Richard Strauss en hoe hij de klankrijkdom van het orkest feilloos benutte. Meer informatie en het online bestelformulier vindt u hier.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel
 • Alexei Volodin

  Alexei Volodin, piano

  De pers omschreef Alexei Volodin als de grootste pianist van zijn generatie vanwege zijn uitstekende

  De pers omschreef Alexei Volodin als de grootste pianist van zijn generatie vanwege zijn uitstekende techniek, zijn uitgelezen interpretaties, de schoonheid van zijn toon en zijn gevarieerde repertoire. Hij speelde samen met orkesten als de New York Philharmonic, het Gewandhausorchester Leipzig, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het orkest van het Mariinsky Theater onder leiding van Gergiev. Met dat laatste ensemble maakte hij vele toernees. Ook met zijn recitals heeft Volodin naam gemaakt. Hij speelde in de meeste grote zalen van de wereld en concerteerde in prestigieuze series waaronder in Nederland de serie Meesterpianisten van het Amsterdamse Concertgebouw.

  Deel