Movers of the Earth

Nederlands Philharmonisch Orkest

Movers of the Earth

MEDIA

Programma

Bartók - Vioolconcert nr. 2
Azarova - Mover of the Earth, Stopper of the Sun Nederlandse première
Beethoven - Symfonie nr. 5

Een tweede programma met de gouden combinatie van artist-in-residence Isabelle Faust en chef-dirigent Marc Albrecht, nu in het Tweede vioolconcert van Bartók. Voor Faust – gezien haar exemplarische cd met zijn vioolsonates enkele jaren terug – een uitgelezen kans om Bartóks werk met het NedPhO weer voor het voetlicht te brengen. Zeer bijzonder is de Nederlandse première van het nieuwe werk van de Oekraïens-Nederlandse componiste Svitlana Azarova. In de voor haar zo kenmerkende spirituele stijl componeerde zij Mover of the Earth, een eerbetoon aan de zestiende-eeuwse astronoom Copernicus en zijn baanbrekende onderzoek. En dat sluit prachtig aan bij het slot van het concert. Want op muzikaal terrein was Beethoven een minstens even grote hemelbestormer als Copernicus, met de revolutionaire Vijfde symfonie als absoluut hoogtepunt.

Extra: Zaterdag en maandag 19.35 uur, De Ontmoeting. Dé gelegenheid om voorafgaand aan het concert een gesprek aan te knopen met onze musici, die verspreid staan over de zaal, het podium en de foyers.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel
 • Isabelle Faust

  Isabelle Faust, viool

  Als elfjarige richtte Isabelle Faust haar eerste strijkkwartet op. Vier jaar later won zij het Leopo

  Als elfjarige richtte Isabelle Faust haar eerste strijkkwartet op. Vier jaar later won zij het Leopold-Mozart-Wettbewerb, waarmee haar carrière werkelijk van start ging. Tegenwoordig geniet zij wereldwijde roem op haar Stradivarius. Dit seizoen is zij te gast als artist-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Haar brede repertoire ervaart zij als een artistieke kracht: ‘Ik denk dat het voor alle musici volstrekt normaal zou moeten zijn om min of meer het totale beschikbare repertoire te spelen, van elke periode en elke eeuw, zolang het maar muziek van de hoogste kwaliteit is.'

  Deel