Nederlands Kamerorkest speelt Honegger Symfonie nr. 2

Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest speelt Honegger Symfonie nr. 2

Programma

Schoeck – Sommernacht
Martin – Polyptyque
Honegger – Symfonie nr. 2
​geen pauze

Symfonie nr. 2 van Honegger

Het Nederlands Kamerorkest laat u kennismaken met het Zwitserland van de twintigste eeuw, niet met schilderachtige alpentaferelen, maar met muziek van een sobere maar onweerstaanbare kracht. Dat hoort u in de Symfonie nr. 2 van Honegger, het belangrijkste werk van deze avond. Een somber en beklemmend werk, geschreven midden in de Tweede Wereldoorlog, maar met zijn verlossende slotmaten eindigend in een hoopvol licht.

Sommernacht en Polyptyque

Diezelfde oorlog inspireerde Schoeck tot zijn zeer persoonlijke Sommernacht. Martin was Zwitser van geboorte maar woonde het grootste deel van zijn leven in Nederland. Daar schreef hij in 1973, kort voor zijn dood, het schitterende Polyptyque in de vorm van een zesdelig vioolconcert. Het is een muzikaal-filosofische beschouwing van de diepe religieuze componist over het lijden en sterven van Christus.

 • Over de musici
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Sinds 2004 is Gordan Nikolić artistiek leider van het Nederlands Kamerorkest. Hij behoort al jaren tot de grootste violisten van deze tijd. Hij is concertmeester geweest bij meerdere orkesten en is regelmatig te gast als violist of orkestleider in binnen- en buitenland. In de loop van de jaren is hij uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest, dat hij op zijn eigen, unieke wijze leidt.

  Nikolić werd in 1968 in het huidige Servië geboren. Op zijn zevende begon hij met vioolspelen. Twee jaar later ging hij naar een internaat voor vioolles. Hij vervolgde zijn studie bij Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule in Bazel. Daar verdiepte hij zich in de barokviool, maar werkte hij ook samen met moderne componisten als Lutosławski en Kurtág. In 1989 kreeg hij zijn eerste aanstelling als concertmeester bij het Orchestre d’Auvergne. Vanaf 1997 tot en met 2017 bekleedde hij dezelfde functie bij het London Symphony Orchestra. Daar werkte hij samen met topdirigenten als Colin Davis, Claudio Abbado, Valeri Gergiev en Bernard Haitink.

  Nikolić staat niet als dirigent voor het Nederlands Kamerorkest, maar voert vanaf de eerste lessenaar de musici aan. Dit omdat hij de andere orkestleden niet wil onderwerpen aan zijn autoriteit. Hij vindt het belangrijk om je eigen muzikale visie te bewaren, en die naar voren te brengen in de muziek die je speelt. Zelf zegt hij: ‘Ik ben er niet om te vertellen wat de andere musici moeten doen. Ik probeer een energieke of emotionele richting aan te geven, en vervolgens proberen we een gemeenschappelijke taal te vinden.’ Inmiddels heeft hij samen met het orkest gewerkt aan diverse bijzondere producties en heeft hij verschillende succesvolle cd-opnames gemaakt.

  Nikolić wordt regelmatig gevraagd als muzikaal leider bij diverse internationale gezelschappen, waaronder het Australian Chamber Orchestra, het Orchestre de chambre de Genève en het Antwerp Symphony Orchestra. Sinds 2007 heeft hij de leiding over het in Spanje gevestigde BandArt, een orkest dat inzet op maatschappelijke betrokkenheid. Naast zijn activiteiten als violist en orkestleider is Nikolić docent aan Codarts in Rotterdam. Hij speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel