Nederlands Kamerorkest speelt Honegger Symfonie nr. 2

Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest speelt Honegger Symfonie nr. 2

Programma

Schoeck – Sommernacht
Martin – Polyptyque
Honegger – Symfonie nr. 2
​geen pauze

Symfonie nr. 2 van Honegger

Het Nederlands Kamerorkest laat u kennismaken met het Zwitserland van de twintigste eeuw, niet met schilderachtige alpentaferelen, maar met muziek van een sobere maar onweerstaanbare kracht. Dat hoort u in de Symfonie nr. 2 van Honegger, het belangrijkste werk van deze avond. Een somber en beklemmend werk, geschreven midden in de Tweede Wereldoorlog, maar met zijn verlossende slotmaten eindigend in een hoopvol licht.

Sommernacht en Polyptyque

Diezelfde oorlog inspireerde Schoeck tot zijn zeer persoonlijke Sommernacht. Martin was Zwitser van geboorte maar woonde het grootste deel van zijn leven in Nederland. Daar schreef hij in 1973, kort voor zijn dood, het schitterende Polyptyque in de vorm van een zesdelig vioolconcert. Het is een muzikaal-filosofische beschouwing van de diepe religieuze componist over het lijden en sterven van Christus.

 • Over de musici
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel