Nesterowicz en Capuçon in Dvořák en Bruch

Nederlands Philharmonisch Orkest

Nesterowicz en Capuçon in Dvořák en Bruch

Programma

Mendelssohn – Ouverture ‘Athalie’
Bruch – Vioolconcert nr. 1
Dvořák – Symfonie nr. 6

Facebook Event:
Michal Nesterowicz in Dvořák Symfonie nr. 6

In Het Concertgebouw stond Michał Nesterowicz al eerder, maar nu maakt deze zeer veelbelovende jonge Poolse dirigent er zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Dat doet hij met een volbloed romantisch programma met bekender en minder bekende muziek. De Symfonie nr. 6 van Dvořák mag tegenwoordig niet zo vaak gespeeld worden, maar in 1880 betekende het de grote internationale doorbraak van de Tsjech en de eerste symfonie van hem die in druk verscheen.

Renaud Capuçon met het Vioolconcert van Bruch

De Franse vioolmeester Renaud Capuçon soleerde al eerder met groot succes bij het orkest. In zijn talentvolle en vakkundige handen behoeft het bekende en geliefde Vioolconcert van Bruch nauwelijks introductie. De avond wordt geopend met een vrijwel onbekend juweel van Mendelssohn. Zijn toneelmuziek bij Racines stuk Athalie wordt zelden gespeeld, maar alleen al de schitterende ouverture bewijst dat dat onterecht is.

 • Over de musici
 • Renaud Capuçon

  Renaud Capuçon, viool

  Nog maar 14 jaar was de in 1976 geboren violist Renaud Capuçon toen hij werd toegelaten tot het Parijse conservatorium. Hij studeerde verder aan de Akademie der Künste in Berlijn waar hij zijn opleiding met onderscheiding afsloot.

  Nog maar 14 jaar was de in 1976 geboren violist Renaud Capuçon toen hij werd toegelaten tot het Parijse conservatorium. Hij studeerde verder aan de Akademie der Künste in Berlijn waar hij zijn opleiding met onderscheiding afsloot. Als jeugdig violist was hij enkele jaren concertmeester van het prestigieuze Gustav Mahler Jugendorchester onder leiding van Claudio Abbado. Renaud Capuçon concerteerde met gerenommeerde orkesten als het Boston Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker en het London Symphony Orchestra. Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Yannick Nézet-Séguin maakte hij een opname van de vioolconcerten van Beethoven en Korngold. Daarnaast is hij actief in de kamermuziek en speelde met befaamde musici als Martha Argerich, Hélène Grimaud en zijn broer, de cellist Gautier Capuçon. Voor het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is hij geen onbekende. In maart 2013 ging hij met het orkest mee op een uitgebreide tournee door Duitsland.

  Deel
 • Michał Nesterowicz

  Michał Nesterowicz, dirigent

  Deze in 1974 geboren Poolse dirigent maakt in de muzikale wereld opmerkelijk carrière. Met nog maar 29 jaar was hij al artistiek leider van het Pools Baltisch Symfonieorkest van Gdansk. Tegenwoordig is hij chef-dirigent van het Orquesta Sinfónica de Tenerife en vaste gastdirigent van het Sinfonieorchester Basel.

  ‘De uitvoering was een uiterst enerverend gebeuren en liet het publiek overdonderd en zinderend van opwinding achter, wat gepaard ging met een grootse en langdurige staande ovatie.’ Een zinsnede uit een recensie van de enthousiaste Amerikaanse pers naar aanleiding van een zeer succesvol concert van Michał Nesterowicz in de Verenigde Staten. En niet onterecht, want deze in 1974 geboren Poolse dirigent maakt in de muzikale wereld opmerkelijk carrière. Met nog maar 29 jaar was hij al artistiek leider van het Pools Baltisch Symfonieorkest van Gdansk. Vier jaar later werd hij in dezelfde functie benoemd bij het Nationaal Symfonieorkest van Chili. Tegenwoordig is hij chef-dirigent van het Orquesta Sinfónica de Tenerife en vaste gastdirigent van het Sinfonieorchester Basel.

  Bij een groot aantal orkesten was Michał Nesterowicz te gast, waaronder de Münchener Philharmoniker, het Royal Philharmonic Orchestra in Londen en het Tonhalle-Orchester Zürich. In Nederland trad hij succesvol op met het Noord-Nederlands Orkest en het Residentie Orkest, beide in Het Concertgebouw van Amsterdam.

  Inmiddels heeft hij diverse cd’s op zijn naam staan, waaruit blijkt dat zijn interesse verder reikt dan alleen klassieke muziek. Zo maakte hij enkele opnames van Poolse filmmuziek en werkte hij samen met enkele gerenommeerde Poolse jazzmusici.

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Nesterowicz en Capuçon in Dvořák en Bruch
za 7 okt 2017
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
De Ontmoeting: Nesterowicz en Capuçon in Dvořák en Bruch
vr 6 okt 2017
De Ontmoeting
Philharmonie Haarlem