Onvoltooid leven

Nederlands Kamerorkest

Onvoltooid leven

Programma

IVES - The unanswered question
J.S. BACH - Delen uit ‘Die Kunst der Fuge’
SCHUBERT - Symfonie nr. 7, ‘Onvoltooide’

Facebook Event:

Onvoltooid leven
Hoe talloos zijn de levens die in de bloei worden afgebroken, als cirkels die halverwege ophouden en nooit voltooid worden. Des te schrijnender als dat met bruut geweld gebeurt, iets waar we op 4 mei bewust bij stilstaan. Het zijn als composities die nooit de afsluitende maatstreep halen. Maar vaak is het schitterende muziek die, zelfs in de onvoltooide staat het beluisteren meer dan waard is.

Ives, Bach en Schubert
Het programma opent met The unanswered question van Ives: een schrijnend waarom’, waarop geen antwoord mogelijk is. Dan volgen enkele delen uit Bachs Die Kunst der Fuge, zijn absolute meesterwerk dat hij door zijn overlijden niet meer kon voltooien. Waarom Schubert zijn grote Symfonie nr. 7 onafgemaakt terzijde legde weet niemand. Maar het torso van twee delen dat als de Unvollendete de geschiedenis is ingegaan behoort nu tot zijn meest gespeelde werken. 

Nationale Dodenherdenking
Voorafgaand aan het concert op 4 mei kunt u op een groot scherm in de entreehal van Muziekgebouw aan 't IJ live de Nationale Dodenherdenking op de Dam volgen. Het Muziekgebouw opent voor deze gelegenheid om 19.30 u.

 • Over de musici
 • Frans-Aert Burghgraef

  Frans-Aert Burghgraef, dirigent

  In 2017 debuteerde hij in Het Concertgebouw bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Sinds september 2016 is hij assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest.

  'He is talented, knows what he wants and is very able to show the orchestra.', aldus dirigent Edo de Waart over Frans-Aert Burghgraef. Burghgraef studeerde directie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Hij volgde masterclasses bij o.a. Alexander Polyanichko, Ivan Meylemans, Michail Jurowski, Jan Stulen en werd, uit een internationale selectie van tweehonderd dirigenten, uitgenodigd om een masterclass te volgen bij Bernard Haitink, als onderdeel van het vermaarde Lucerne Festival.

  Na zijn debuut in 2014 bij het Orkest van het Oosten werd hij teruggevraagd in oktober hetzelfde jaar. In de volgende jaren dirigeerde hij Het Gelders Orkest, St. Petersburg State Symphony Orchestra, Lucerne Festival Strings, Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2017 debuteerde hij in Het Concertgebouw bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest.

  Hij is in september 2016 voor twee seizoenen benoemd tot assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. Frans-Aert is een groot supporter van jong talent. Hij zal in maart 2017, in een project met het Koninklijk conservatorium van Den Haag, jonge instrumentalisten uit heel Europa coachen. In december 2015 ontving Frans-Aert in het Amsterdamse Concertgebouw de prestigieuze Kersjes directiebeurs. Deze beurs wordt in drie jaar besteed aan alles wat bijdraagt aan zijn professionele carrière.

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel