Oostenrijkse wonderen

Nederlands Philharmonisch Orkest

Oostenrijkse wonderen

MEDIA

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart - Vioolconcert nr. 3 KV 216
Anton Bruckner - Symfonie nr. 2 versie 1877

‘Jongen, je beseft niet hoe goed jij viool speelt.’ Aldus vader Leopold Mozart tegen zijn zoon Wolfgang Amadeus, die zich ten koste van het strijkinstrument helemaal had gestort op composities voor het nieuwe toetsinstrument in die tijd, de pianoforte. Gelukkig had hij voor die tijd al vijf fraaie vioolconcerten geschreven. Isabelle van Keulen zet haar talent in bij het Derde vioolconcert. Terwijl de Salzburger Mozart als wonderkind al vermaardheid verwierf, brak Anton Bruckner uit Linz pas door toen hij al ver in de veertig was. Hij kan daardoor beter omschreven worden als ‘wonderoudere’. Zijn Tweede symfonie kwam tot stand in 1872. Nooit tevreden over zijn werk herschreef hij de symfonie in 1877. Er zijn dus twee versies van de Tweede. Dirigent Mario Venzago heeft bij dit concert gekozen voor de laatste.

 • Over de musici
 • Isabelle van Keulen

  Isabelle van Keulen

  Isabelle van Keulen ervaart musiceren als taal: “het communiceren met het publiek en mede-musici z

  Isabelle van Keulen ervaart musiceren als taal: “het communiceren met het publiek en mede-musici zorgt ervoor dat er te allen tijde een gevoel van beweging, van inspiratie en van enthousiasme overkomt.” Al meer dan 30 jaar is zij toonaangevend violiste van Nederland en ver daarbuiten. Ze speelde samen met vrijwel alle grote orkesten in de wereld waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker. Grote furore maakt ze op het gebied van kamermuziek. Ze was lid van het Leopold String Trio en al meer dan 23 jaar vormt ze met pianist Ronald Brautigam een vast duo waarmee ze ettelijke cd-opnames maakte. Jarenlang was ze artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival dat ze tot een van de bekendste festivals in Nederland maakte. Met haar eigen Isabelle van Keulen Ensemble trad ze op in muziek van Astor Piazolla, waarvan de cd Tango! het diverse malen bekroonde resultaat was.

  De moderne muziek ligt Isabelle van Keulen na aan het hart. Regelmatig speelt ze werk van bekende hedendaagse componisten als John Adams, Lera Auerbach en Oliver Knussen. Theo Loevendie en Erkki-Sven Tüür schreven composities voor haar. Naast viool speelt zij ook regelmatig altviool -  soms beide in één concert - en dirigeert ze diverse instrumentale ensembles. Sinds 2012 is ze docent viool, altviool en kamermuziek aan de muziekafdeling van de Hochschule Luzern in Zwitserland. 

  Deel
 • Mario Venzago

  Mario Venzago, dirigent

  De Zwitserse Mario Venzago begon zijn loopbaan aanvankelijk als succesvol concertpianist, maar koos

  De Zwitserse Mario Venzago begon zijn loopbaan aanvankelijk als succesvol concertpianist, maar koos daarna voor het vak van dirigent. Hij was chef-dirigent van gerenommeerde ensembles als het Sinfonieorchester Basel, het Symfonieorkest van Gotenburg en tot 2009 het Indianapolis Symphony Orchestra. Momenteel is hij leider van de Royal Northern Sinfonia in Newcastle en het Berner Symphonieorchester. Zeer onder de indruk was Venzago van de muziek van Othmar Schoeck. Om diens opera’s aan het publiek bekend te maken, spaarde hij kosten noch moeite en verpandde zelfs zijn huis en levensverzekering om alles te financieren. Hierover maakte zijn broer Alberto Venzago een ontroerende film onder de titel Mein Bruder, der Dirigent. De broers droegen de film op aan hun moeder, een krachtige vrouw stammend uit een Joods-Duitse toneelspelerfamilie, die in de Nazi-tijd haar land ontvluchtte en in Zwitserland een nieuw bestaan opbouwde. Met grote inzet stimuleerde zij haar beide zonen in hun artistieke carrière. Marion Venzago heeft een groot aantal cd’s gemaakt waaronder een succesvolle, bijna voltooide productie van de symfonieën van Bruckner. Twee jaar geleden was hij al eens te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Toen met de Tweede van Brahms, nu met de Tweede van zijn zo geliefde Bruckner.

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé
za 28 feb 2015
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam