Openbare repetitie: Stravinsky en Bach

Nederlands Kamerorkest

Openbare repetitie: Stravinsky en Bach

Programma

De musici repeteren een deel van het volgende concert:
Bach – Brandenburgs concert nr. 6
Stravinsky – Pulcinella
Bach – Hochzeitskantate ‘Weichet nur, betrübte Schatten’

De voorbereidingen voor een concert voor het grote publiek zijn legio. De musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest studeren op hun repertoire en doen dat eens per maand zelfs in het openbaar. Beleef de wisselwerking tussen dirigent, orkest en solisten tijdens de openbare repetities in de NedPhO-Koepel. 

 • Over de musici
 • Katrien Baerts

  Katrien Baerts, sopraan

  Sinds de Belgische sopraan Katrien Baerts in 2011 door wist te dringen tot de halve finale van de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd, is haar carrière pijlsnel gegaan. Momenteel is ze een veelgevraagd zangeres die samenwerkte met onder meer de het BBC Philharmonic Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest.

  Sinds de Belgische sopraan Katrien Baerts in 2011 door wist te dringen tot de halve finale van de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd, is haar carrière pijlsnel gegaan. Momenteel is ze een veelgevraagd zangeres die samenwerkte met onder meer de het BBC Philharmonic Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest. Haar cd met liederen van Berg en Zemlinsky oogstte alom bewondering. Daarnaast heeft ze diverse operarollen gezongen waaronder in Bergs Lulu bij De Nationale Opera.

  Kartrien Baerts valt vooral op door haar gedurfde en vernieuwende repertoirekeuze, dat ze uitvoerde met onder meer Asko|Schönberg, Klangforum Wien en Nieuw Amsterdams Peil. Ze zong de titelrol tijdens de wereldpremière van Suster Bertken van Zuidam, zong in de ZaterdagMatinee van Het Concertgebouw in de opera The Rise of Spinoza van Theo Loevendie en schitterde in werk van Messiaen, Birtwistle en Kurtág. In Jakarta Indonesië vertolkte ze de titelrol in Prabowo's dans-opera Gandari. Met haar vaste pianist Bart Verheyen geeft ze regelmatig recitals waarin het duo zich toelegt op minder gangbare composities.

  Katrien Baerts heeft een doeltreffende kijk op opera: ‘Opera gaat niet over dikke mensen in oude kostuums, zoals mensen soms denken. We doen zoveel meer dan enkel zingen.’

  Deel
 • Julien Behr

  Julien Behr, tenor

  Als zesjarige zong de Franse tenor Julien Behr al in het jongenskoor van de kathedraal in zijn geboorteplaats Lyon. Hoewel hij een volledige studie rechten afrondde, koos hij toch in volle overtuiging voor de muziek.

  Als zesjarige zong de Franse tenor Julien Behr al in het jongenskoor van de kathedraal in zijn geboorteplaats Lyon. Hoewel hij een volledige studie rechten afrondde, koos hij toch in volle overtuiging voor de muziek. In 2013 werd hij uitgeroepen tot de ‘ontdekking van het jaar’ door de zender France 3 tijdens de ‘Victoires de la musique classique’. Zijn liefde voor het theater bracht hem al snel bij de opera. Sinds zijn debuut in 2009 bij het Festival d'Aix-en-Provence heeft hij in korte tijd een veelbelovende carrière opgebouwd. Zo trad hij op bij de Opéra de Paris, het Theater an der Wien en de Salzburger Mozartwoche. Ook bekende orkesten, waaronder het Orchestre national de Lyon, het BBC Symphony Orchestra in Londen en de Akademie für Alte Musik Berlin wisten hem te engageren.

  Hoewel zijn basis in de klassieke muziek en de opera ligt, heeft Julien Behr een brede muzikale horizon. Hij heeft een grote passie voor het traditionele Napolitaanse lied en het Franse chanson: ‘In het chanson, net als in de klassieke vocale muziek, gaat het om de tekst. En ik ben uiterst gevoelig voor de magie die ontstaat in de ontmoeting tussen tekst en muziek.’ 

  Deel
 • Henk Neven

  Henk Neven, bariton

  Henk Neven is zonder twijfel één van de grootste klassieke zangers van vaderlandse bodem. Hij is zeker geen onbekende voor het orkest: Neven soleerde onder meer in de Matthäus Passion met het Nederlands Kamerorkest.

  Henk Neven is zonder twijfel één van de grootste klassieke zangers van vaderlandse bodem. Dat bleek al uit zijn zangstudie aan het Amsterdams Conservatorium die hij in 2003 met de hoogste onderscheiding afsloot. Dat bleek ook toen hem in 2011 de fel begeerde Nederlandse Muziekprijs werd toegekend. Hij is veelvuldig te zien in grote operaproducties van onder meer De Munt in Brussel, de Staatsoper Berlin en de Opéra de Paris. Met de Nationale Opera in Amsterdam schitterde hij in onder meer in Mozarts Don Giovanni en de indrukwekkende productie van Messiaens St. François d'Assise. In Nederland werkte hij onder meer samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Combattimento Consort en enkele jaren geleden met het Nederlands Kamerorkest in Bachs Matthäus Passion. Regelmatig geeft hij recitals in zalen als Wigmore Hall in London, Carnegie Hall in New York en Het Concertgebouw in Amsterdam. Sinds 2016 is hij docent zang aan het Rotterdams Conservatorium.

  Op het operapodium leeft Henk Neven zich altijd helemaal in in zijn rol: ‘Ik blijf, ook als ik niet zingend op het podium sta, denken als het personage. Dat bepaalt hoe ik beweeg en wat ik doe. Uiteindelijk heeft de regisseur daar niet zo heel veel vat op, dat is een eigen proces.’

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
Deel