Pathétique

Nederlands Philharmonisch Orkest

Pathétique

Programma

Beethoven en Tsjaikovski          

Beethoven -
 Ouverture ‘Egmont’

Beethoven
 - Pianoconcert nr. 3

Tsjaikovski
 - Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’

Met Pablo Gonzales heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest een veelbelovende jonge dirigent op de bok. Hij maakte al furore bij diverse grote orkesten in Europa en is sinds 2010 chef van het Catalaans Symfonieorkest in Barcelona, een van de toonaangevende orkesten in Spanje. Gonzales heft de baton in twee grote werken uit de romantiek, voorafgegaan door de dramatische Ouverture Egmont. Aan het begin van de negentiende eeuw schreef Beethoven zijn Derde pianoconcert. Het is een somber werk, virtuoos, maar bovenal vol samengebalde kracht die van de pianopartij af spat. Aan het eind van diezelfde eeuw staat de symfonische apotheose van Tsjaikovski. Hij schreef de Pathétique in 1893, als een intense persoonlijke getuigenis van zijn getergde bestaan. Muziek die van de eerste tot de laatste noot door je ziel snijdt en die je niet gauw meer vergeet.

Extra: Dinsdag 19.40 uur, Het Muziekspel voor iedereen, o.l.v. Hans van den Boom. Leuk en leerzaam!

 • Over de musici
 • Pablo Gonzalez

  Pablo Gonzalez, dirigent

  Met het winnen van de Donatella Flick Conducting Competition in Londen in 2000 en enkele jaren later

  Met het winnen van de Donatella Flick Conducting Competition in Londen in 2000 en enkele jaren later het concours van het Orquestra de Cadaqués in Catalonië, trok de Spaanse dirigent Pablo González in eigen land en internationaal de aandacht. Hij staat regelmatig op de bok van gerenommeerde orkesten als het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra en het Orchestre National du Capitol de Toulouse. Met opera vierde hij successen in enkele grote Spaanse operahuizen en de Glyndebourne Tour. Sinds 2010 heeft hij de leiding van het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, waarmee hij in april 2014 het 70-jarig bestaan vierde met een gedenkwaardige uitvoering van Mahlers reusachtige Symfonie nr. 8. Het Nederlandse debuut van Pablo González was in mei 2012 in Het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vorig seizoen ontmoetten orkest en dirigent elkaar opnieuw in Firebird, de filmbewerking van Stravinsky’s De Vuurvogel door Lucas van Woerkum. 

  Deel
 • Lars Vogt

  Lars Vogt, piano

  Enkele jaren geleden was de Duitse pianist Lars Vogt artist-in-residence bij het Nederlands Philharm

  Enkele jaren geleden was de Duitse pianist Lars Vogt artist-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Als jongen droomde hij van een dubbele carrière als voetballer en concertpianist: 'Overdag zou ik spelen voor Borussia Mönchengladbach en Bayern München verslaan, en ’s avonds zou ik concerten geven.' Uiteindelijk werd het toch alleen de piano. Met het behalen van de tweede prijs bij de Leeds International Piano Competition in 1990 kwam zijn carrière goed op stoom. Hij speelde met alle grote orkesten, zoals de New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. De succesvolle carrière van Lars Vogt kent nog veel andere dimensies. Jaarlijks organiseert hij het kamermuziekfestival Spannungen in een oude waterkrachtcentrale in het plaatsje Heimbach. Daarnaast brengt hij met het project Rhapsody in School schoolkinderen de liefde voor muziek bij. Sinds enige tijd is Lars Vogt ook als dirigent succesvol. Met ingang van dit seizoen is hij chef-dirigent van de Royal Northern Sinfonia.

  Deel