Rachmaninoff Pianoconcert en Tsjaikovski 4

Nederlands Philharmonisch Orkest

Rachmaninoff Pianoconcert en Tsjaikovski 4

Programma

MESSIAEN - Les Offrandes Oubliées
RACHMANINOFF - Pianoconcert nr. 4
TSJAIKOVSKI - Symfonie nr. 4

Facebook Event:

Rachmaninoff Pianoconcert
Als de meest spraakmakende finalist van het Moskouse Tsjaikovski concours 2015 verovert Lucas Debargue de wereldpodia. Hij soleert in het Vierde pianoconcert van Rachmaninoff. Het is zijn meest subtiele pianoconcert, waarin hij Russische romantische kleuren doorspekt met de moderne tendensen van zijn tijd. En dat hij aanwezig was bij de première van Gershwins Rhapsody in Blue kan u niet ontgaan in dit bijzondere soloconcert.

Tsjaikovski 4
De baton wordt tijdens dit concert, met na de pauze de heroïsche Vierde symfonie  van Tsjaikovski, gehanteerd door Andrey Boreyko. Een Russische dirigent die in de loop van zijn carrière bij een groot aantal orkesten, waaronder het Nationaal Orkest van België en het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, het muzikale leiderschap vervulde. Het Concertgebouw kent hij al sinds zijn opvallende debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest in 2001. Naast al die Russische heldenmoed is er geen groter contrast mogelijk dan met het openingswerk van Messiaen. Les offrandes oubliées was zijn allereerste orkestwerk, maar al onmiskenbaar vervuld van zijn diep religieuze mystiek.

 • Over de musici
 • Andrey Boreyko

  Andrey Boreyko, dirigent

  Boreyko koestert een breed repertoire. Naast de grote klassieken heeft hij grote interesse in moderne muziek.

  Zijn moeder wilde graag dat hij, net als zij zelf, balletdanser zou worden, maar Andrey Boreyko (1957) koos voor een studie compositie. ‘Ik was al 26 toen de ommekeer kwam. Mijn compositieleraar was langere tijd ziek en toen ben ik eens bij de dirigentenklas gaan kijken. Vanaf dat moment wist ik dat dirigeren mijn toekomst was.’

  Dat toekomstbeeld heeft hij glansrijk in een carrière omgezet. Hij studeerde met de grootse lof af aan het conservatorium van Sint Petersburg. In 1989 was hij een prijswinnaar op het Kirill Kondrashin-dirigentenconcours in Amsterdam.

  In de jaren daarna was hij achtereenvolgens chef-dirigent van de orkesten van Jena, Hamburg, Bern en Düsseldorf. Daarnaast trad hij veelvuldig op als gastdirigent bij vele grote orkesten waaronder het Los Angeles Philharmonic Orchestra, de Berliner Philharmoniker, de Staatskapelle Dresden en in Nederland het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Momenteel is hij vaste leider van het Nationaal Orkest van België en het Naples Philharmonic Orchestra in Florida.

  Boreyko koestert een breed repertoire. Naast de grote klassieken heeft hij grote interesse in moderne muziek, getuige zijn wereldpremières van werken van Gorecki en Kancheli. Van Manfred, maar dan in de versie van Schumann maakte hij met de Düsseldorfer Symphoniker een indrukwekkende live-opname die ook op dvd is verschenen.

  Deel
 • Lucas Debargue

  Lucas Debargue, piano

  Vrijwel vanuit het niets kwam in de zomer van 2015 de jonge Franse pianist Lucas Debargue voor het voetlicht. Hij werd vierde op het prestigieuze Tsjaikovski-concours.

  Vrijwel vanuit het niets kwam in de zomer van 2015 de jonge Franse pianist Lucas Debargue voor het voetlicht. Hij werd vierde op het prestigieuze Tsjaikovski-concours in Moskou, maar zowel publiek als vele pianodeskundigen vonden dat hij eigenlijk een eerste prijs had verdiend. ‘Als iemand met zoveel overtuiging en liefde speelt, komt dat direct over. Het is de hypnose van een echte persoonlijkheid. En Lucas Debargue heeft een krachtige persoonlijkheid, die het publiek volledig in zijn greep houdt,’ volgens één van die deskundigen.

  En dat voor een pianist die vrijwel autodidact is. Hij leerde hoofdzakelijk zichzelf pianospelen toen hij tien jaar oud was. Van zijn vijftiende tot zijn twintigste liet hij de piano geheel los, studeerde aan de Parijse Diderot Universiteit en hield zich intensief bezig met andere kunstvormen als literatuur, beeldende kunst en film. Het bleek een belangrijke verdieping toen hij daarna onder pedagoge Rena Shereshevskaya het pianospel weer oppakte. Met het Tsjaikovski-concours als verbluffend hoogtepunt.

  In de korte tijd die er sindsdien is verstreken, is hij uitgegroeid tot een veelgevraagd artiest die stormenderhand de internationale podia verovert. Gediplomeerd voelt hij zich nog niet, maar hij is uiterst genuanceerd over zijn lessen: ‘Ik wil niet onder iemand studeren die me in een standbeeld verandert zodra ik achter de piano zit.’

  Deel

Rondom het concert

NedPhO Anders: Rachmaninoff Pianoconcert en Tsjaikovski 4
za 27 mei 2017
NedPhO Anders
Het Concertgebouw, Amsterdam