Rachmaninoffs Pianoconcert 2 en De Vuurvogel van Stravinsky

Nederlands Philharmonisch Orkest

Rachmaninoffs Pianoconcert 2 en De Vuurvogel van Stravinsky

MEDIA

Programma

Janáček – Sinfonietta 
Rachmaninoff – Pianoconcert nr. 2 
Stravinsky – De Vuurvogel suite 1919

Facebook Event:
Marc Albrecht dirigeert Rachmaninoffs Pianoconcert 2

Met de overdadige harmonieën, briljante melodieën en fluwelen klanken van het Pianoconcert nr. 2 revancheerde Rachmaninoff zich na een ‘writers block’ van drie jaar. En hoe: het werd één van zijn meest geliefde composities. Pianist Dejan Lazić speelt al meer dan 10 jaar met het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en was artist-in-residence van het Nederlands Kamerorkest. Maar met chef-dirigent Marc Albrecht deelt hij voor het eerst het podium.

De Vuurvogel van Stravinsky 

Het ballet De Vuurvogel maakte Igor Stravinsky in één klap dé componist van Parijs en omstreken. De romantische invloed van leermeester Rimski-Korsakov is nog duidelijk hoorbaar, maar in de danse infernale neemt Stravinsky alvast een voorschot op zijn meesterwerk Le Sacre du Printemps. Met Janáčeks Sinfonietta opent chef-dirigent Marc Albrecht het concertseizoen feestelijker dan ooit. Een enorm koperensemble met maar liefst 12 trompetten opent en sluit af met een juichende fanfare.

Het concert van zaterdag 15 september wordt opgenomen en op 19 september uitgezonden in het NTR Avondconcert. 

 • Over de musici
 • Dejan Lazić

  Dejan Lazić, piano

  Al jaren is Dejan Lazić een zeer vertrouwd gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Twee jaar lang was hij succesvol artist in residence bij het Nederlands Kamerorkest en nog steeds is hij er vrijwel jaarlijks te gast.

  Al jaren is Dejan Lazić een zeer vertrouwd gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Twee jaar lang was hij succesvol artist in residence bij het Nederlands Kamerorkest en nog steeds is hij er vrijwel jaarlijks te gast. De in Amsterdam wonende Kroatische pianist heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd. Hij speelde met onder meer The City of Birmingham Orchestra, de Boston Symphony Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dejan Lazić heeft een groot aantal cd’s op zijn naam staan waarvan er diverse bekroond zijn. Opvallend daarin is zijn serie opnames onder de noemer Liasons waarin hij op een prikkelende manier contrasterende composities naast elkaar zet. In 2018 bracht hij met het Nederlands Kamerorkest de cd The London Connection uit, met daarop muziek van Beethoven, Clementi en Cramer.

  Naast uitvoerend kunstenaar profileert Dejan Lazić zich de laatste jaren steeds meer als componist. Hij kreeg al bekendheid met zijn arrangement voor piano van het Vioolconcert van Brahms (ook met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitgevoerd), en inmiddels maakt hij ook naam met diverse eigen composities, zoals zijn symfonisch gedicht Mozart en Salieri naar de roman van Poesjkin, dat afgelopen seizoen zijn wereldpremière beleefde. Het zijn twee disciplines die hand in hand gaan: ‘Als pianist probeer ik me altijd voor te stellen wat een componist bij een stuk heeft gedacht, gevoeld en wilde overbrengen. Als je dan zelf componeert is het makkelijker in de gedachtewereld van componisten te duiken.’

  Deel

Rondom het concert

De Verdieping
za 15 sept 2018
De Verdieping
Het Concertgebouw, Amsterdam