Rachmaninoffs Pianoconcert 3

Nederlands Philharmonisch Orkest

Rachmaninoffs Pianoconcert 3

Programma

RACHMANINOFF - Pianoconcert nr. 3
TSJAIKOVSKI - Symfonie in b ‘Manfred’

Rachmaninoffs Pianoconcert 3
Dit prachtig Russische programma door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Marc Albrecht opent met Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 3. Het wordt gezien als het moeilijkste pianoconcert ooit geschreven, maar het was het meest geliefde werk van de componist, dat hij speelde als pièce de resistance tijdens zijn eerste grote Amerikatournee in 1910. Een mooie uitdaging voor pianovirtuoos Simon Trpčeski om deze prestatie te evenaren.

Tsjaikovski’s Manfred
Ook Tsjaikovski koesterde zijn Manfred Symfonie, maar om heel andere redenen. Het is geen gewone symfonie maar een vierdelige persoonlijke beschouwing over het gelijknamige toneelstuk van de Engelse schrijver Lord Byron. Zoals de magiër Manfred wanhopig op zoek is naar vrede voor zijn getergde ziel, zo zocht Tsjaikovski zijn hele leven tevergeefs naar rust voor zijn getourmenteerde geest. De zelden gehoorde Manfred is een indrukwekkende getuigenis van Tsjaikovski’s levenslange emotionele worsteling.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door VODW.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel
 • Simon Trpčeski

  Simon Trpčeski, piano

  De Macedonische pianist Simon Trpčeski is hard op weg om één van de grootste pianisten van onze tijd te worden.

  Nog geen 37 jaar oud maar de Macedonische pianist Simon Trpčeski is al hard op weg om één van de grootste pianisten van onze tijd te worden. Zijn concertagenda van de afgelopen jaren is er één van superlatieven. Hij speelde samen met tientallen wereldberoemde orkesten waaronder het London Philharmonic Orchestra, het New York Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Recitals gaf hij in talloze zalen zoals de Londens Wigmore Hall en het Amsterdamse Concertgebouw. Zijn prijzenkast is gevuld met onderscheidingen van concoursen in Engeland, Italië en Tsjechië. Bijna al zijn cd’s zijn bekroond. Alleen al zijn opname met Rachmaninoffs Pianoconcerten nr. 2 en 3 die hij in 2010 met het Royal Liverpool Orchestra en dirigent Vasily Petrenko maakte, kreeg een Classic FM Editor’s Choice en een Diapason d’Or de l’année.

  Simon Trpčeski is zich zeer bewust van zijn Macedonische afkomst en het feit dat hij als beroemd pianist zijn land op de internationale muzikale kaart zette. Niet voor niets dat hij de eretitel ‘Artiest van Macedonië’ draagt en de nationale Orde van Verdienste heeft ontvangen. Toch heeft hij zich niet helemaal aan de piano overgegeven: ‘De accordeon was mijn eerste grote liefde en dat blijft zo. Eigenlijk zou ik het publiek na een recital eens moeten verrassen met een toegift op de accordeon.’

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Marc Albrecht dirigeert Rachmaninoffs Pianoconcert 3
za 15 okt 2016
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
De Verdieping: Marc Albrecht dirigeert Rachmaninoffs Pianoconcert 3
ma 17 okt 2016
De Verdieping
Het Concertgebouw, Amsterdam
Muziekcollege: Tsjaikovski’s Manfred
za 15 okt 2016
Lezingen
NedPhO-Koepel
Shine filmavond in de NedPhO-Koepel
do 13 okt 2016
Filmvertoning
NedPhO-Koepel