Rachmaninoffs Pianoconcert 3

Nederlands Philharmonisch Orkest

Rachmaninoffs Pianoconcert 3

Programma

RACHMANINOFF - Pianoconcert nr. 3
TSJAIKOVSKI - Symfonie in b ‘Manfred’

Rachmaninoffs Pianoconcert 3
Dit prachtig Russische programma door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Marc Albrecht opent met Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 3. Het wordt gezien als het moeilijkste pianoconcert ooit geschreven, maar het was het meest geliefde werk van de componist, dat hij speelde als pièce de resistance tijdens zijn eerste grote Amerikatournee in 1910. Een mooie uitdaging voor pianovirtuoos Simon Trpčeski om deze prestatie te evenaren.

Tsjaikovski’s Manfred
Ook Tsjaikovski koesterde zijn Manfred Symfonie, maar om heel andere redenen. Het is geen gewone symfonie maar een vierdelige persoonlijke beschouwing over het gelijknamige toneelstuk van de Engelse schrijver Lord Byron. Zoals de magiër Manfred wanhopig op zoek is naar vrede voor zijn getergde ziel, zo zocht Tsjaikovski zijn hele leven tevergeefs naar rust voor zijn getourmenteerde geest. De zelden gehoorde Manfred is een indrukwekkende getuigenis van Tsjaikovski’s levenslange emotionele worsteling.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door VODW.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera.

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

  Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

  Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

  De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

  Deel
 • Simon Trpčeski

  Simon Trpčeski, piano

  De Macedonische pianist Simon Trpčeski is hard op weg om één van de grootste pianisten van onze tijd te worden.

  Nog geen 37 jaar oud maar de Macedonische pianist Simon Trpčeski is al hard op weg om één van de grootste pianisten van onze tijd te worden. Zijn concertagenda van de afgelopen jaren is er één van superlatieven. Hij speelde samen met tientallen wereldberoemde orkesten waaronder het London Philharmonic Orchestra, het New York Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Recitals gaf hij in talloze zalen zoals de Londens Wigmore Hall en het Amsterdamse Concertgebouw. Zijn prijzenkast is gevuld met onderscheidingen van concoursen in Engeland, Italië en Tsjechië. Bijna al zijn cd’s zijn bekroond. Alleen al zijn opname met Rachmaninoffs Pianoconcerten nr. 2 en 3 die hij in 2010 met het Royal Liverpool Orchestra en dirigent Vasily Petrenko maakte, kreeg een Classic FM Editor’s Choice en een Diapason d’Or de l’année.

  Simon Trpčeski is zich zeer bewust van zijn Macedonische afkomst en het feit dat hij als beroemd pianist zijn land op de internationale muzikale kaart zette. Niet voor niets dat hij de eretitel ‘Artiest van Macedonië’ draagt en de nationale Orde van Verdienste heeft ontvangen. Toch heeft hij zich niet helemaal aan de piano overgegeven: ‘De accordeon was mijn eerste grote liefde en dat blijft zo. Eigenlijk zou ik het publiek na een recital eens moeten verrassen met een toegift op de accordeon.’

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Marc Albrecht dirigeert Rachmaninoffs Pianoconcert 3
za 15 okt 2016
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
De Verdieping: Marc Albrecht dirigeert Rachmaninoffs Pianoconcert 3
ma 17 okt 2016
De Verdieping
Het Concertgebouw, Amsterdam
Muziekcollege: Tsjaikovski’s Manfred
za 15 okt 2016
Lezingen
NedPhO-Koepel
Shine filmavond in de NedPhO-Koepel
do 13 okt 2016
Filmvertoning
NedPhO-Koepel