The Rake's Progress

De Nationale Opera

The Rake's Progress

Programma

Stravinsky - The Rake's Progress

Maar liefst voor de vierde keer in haar geschiedenis presenteert De Nationale Opera een productie van Stravinsky’s The Rake’s Progress. Na David Pountney, David Alden en Peter Sellars tekent in deze imposante reeks Rake’s de niet minder vermaarde Simon McBurney voor de regie.

De muziek, een hoogtepunt uit Stravinsky’s neoklassieke periode, en het libretto van W. H. Auden en Chester Kallman zorgen ervoor dat The Rake’s Progress blijft aanspreken. Het faustiaanse gegeven is serieus – evenals het conflict tussen rijkdom en status versus persoonlijk geluk – maar de humor ontbreekt niet in The Rake’s Progress. Beroemd zijn de hilarische scènes met Baba The Turk, de vrouw met de baard. Na het tragische einde met Tom Rakewell als psychiatrisch patiënt, volgt de moraal van The Rake’s Progress: niet elke losbol  oftewel ‘Rake’ wordt gered door de ware liefde oftewel ‘True love’.

 • Over de musici
 • Simon McBurney

  Simon McBurney, regie

  McBurney is vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van het menselijk lichaam. Zijn toneelproducties tonen dan ook een uiterst fysieke acteerstijl.

  De Engelse regisseur en acteur Simon McBurney maakt in zijn voorstellingen veelvuldig gebruik van multimediatechnieken. Hij is vooral geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van het menselijk lichaam. Zijn toneelproducties tonen dan ook een uiterst fysieke acteerstijl. Bij De Nationale Opera regisseerde hij zijn eerste opera, A Dog’s Heart.

  Deel
 • Ivor Bolton

  Ivor Bolton, dirigent

  Hij begon als klavecinist en legde zich later toe op het dirigeren en specialiseerde zich in het repertoire van de 18e en vroege 19e eeuw. Daarnaast profileerde hij zich als operadirigent. Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg. Sinds dat jaar is hij chef van het Sinfonieorchester Basel.

  ‘Telkens als ik een stuk opnieuw dirigeer, bouw ik voort op mijn ervaring en neem nieuwe risico’s. Als dat lukt, groeit het stuk bij elke uitvoering. Maar perfect wordt het nooit. Gelukkig maar, want anders zou mijn werk erg saai worden.’ Een mooie typering van de manier waarop Ivor Bolton zijn vak ervaart.

  Hij begon als klavecinist en legde zich later toe op het dirigeren en specialiseerde zich in het repertoire van de 18e en vroege 19e eeuw. Daarnaast profileerde hij zich als operadirigent na zijn succesvolle debuut in 1986 met Stravinsky’s The Rake’s Progress bij de English Touring Opera. Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg. Sinds dat jaar is hij chef van het Sinfonieorchester Basel. Ook is hij al weer enkele jaren leider van het Teatro Real in Madrid en, sinds de oprichting in 2012, van het Dresdner Festspielorchester. Als gast dirigeerde hij producties in talloze operatheaters als de Bayerische Staatsoper, Covent Garden, de Wiener Staatsoper en De Nationale Opera in Amsterdam.

  Ook op het concertpodium heeft hij zijn talent bewezen. Alleen al in Nederland leidde hij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en uiteraard het Nederlands Philharmonisch Orkest waar hij inmiddels jaarlijks een aantal concerten leidt. 

  Deel
Deel