Richtingen

Nederlands Philharmonisch Orkest

Richtingen

MEDIA

Programma

Beethoven - Ouverture ‘Die Ruinen von Athen’
Moessorgski - Liederen en dansen van de dood arr. van Sjostakovitsj
Rachmaninov - Symfonie nr. 2

Bij de musici van het orkest is Carlo Rizzi geliefd vanwege zijn prestaties in de opera en vanwege zijn spraakmakende symfonische concerten. Ook nu vinden orkest en dirigent elkaar in een uitgebalanceerd programma dat vele richtingen kent. De opening is vrolijk met de ouverture van de feestelijke toneelmuziek bij Die Ruinen von Athen, door Beethoven in 1812 geschreven voor de opening van het nieuwe theater van Boedapest. Somber maar prachtig zijn Moessorgski’s Liederen en dansen van de dood, zeker als ze klinken met de diep glanzende basstem van Dimitry Ivashchenko. En Rachmaninov? Jarenlang was hij depressief na het mislukken van zijn Eerste symfonie. Maar met zijn Tweede nam hij revanche, en hoe. Een grandioos en monumentaal werk dat nog steeds veel emoties losmaakt bij de luisteraar.

Extra: Zaterdag en dinsdag 19.35 uur, De Ontmoeting. De gelegenheid om voorafgaand aan het concert een gesprek aan te knopen met onze musici, die verspreid staan over de zaal, het podium en de foyers.
Maandag 19 mei 19.35 uur, uitvoering van het project Componeren met Jongeren, Spiegelzaal.
Vrijdag 16 mei 12.00 uur Openbare repetitie, NedPhO-Koepel.

 • Over de musici
 • Dimitry Ivashchenko

  Dimitry Ivashchenko, bas

  De Russische bas Dimitry Ivashchenko behaalde wereldwijde roem met zijn rol als Gurnemanz in Wagners

  De Russische bas Dimitry Ivashchenko behaalde wereldwijde roem met zijn rol als Gurnemanz in Wagners Parsifal bij de opera van Chicago en in oktober 2012 met de indrukwekkende vertolking van de titelrol in Boris Godoenov van Moessorgski bij de Dortmunder Opera. Beide componisten koestert hij: ‘Naar mijn mening is de grootste uitdaging van hun muziek om de spanningsboog vol te houden, zonder de schoonheid van de vocaliteit uit het oog te verliezen, of om druk te zetten op hoge noten. Het is het vinden van een balans tussen een open klank en concentratie van de stem.’

  Deel
 • Carlo Rizzi

  Carlo Rizzi, dirigent

  Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band.

  Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band. Hij beziet zijn professie met de nodige nuance: ‘Als dirigent moet je voortdurend beslissingen nemen over de muziek en die proberen te slijten aan de musici. Soms met je handen of ogen, soms ook, tijdens een repetitie, met woorden. Het Engelse woord voor dirigeren, to conduct, komt van het Latijnse conducere. Dat betekent: met je meebrengen. Dat is volgens mij waar het bij dirigeren om gaat.’

  Deel