Rigoletto

De Nationale Opera

Rigoletto

Programma

VERDI - Rigoletto

Tot de top-5 van meest geliefde Verdi-opera’s hoort beslist het hartverscheurende drama over de nar Rigoletto, die zonder het te weten de dood van zijn eigen dochter veroorzaakt.

Karaktertragedie
Rigoletto is gebaseerd op Victor Hugo’s toneelstuk Le roi s’amuse, waarin koning Frans I als losbandige vrouwenverslinder wordt neergezet. Toen Verdi hierover een opera wilde schrijven, eiste de censuur dat de hoofdpersoon geen koning zou zijn. Het werd een van de hertogen van Mantua. Tegenover veel ‘donkere’ elementen zoals de vervloeking van Rigoletto − een hogere, meedogenloze macht −, staan ‘lichte’ elementen als het vlinderachtige van de seksverslaafde hertog en de naiviteit van Gilda. Met deze karaktertragedie over mensen in wie we ons moeiteloos kunnen verplaatsen, was het moderne Italiaanse muziekdrama geboren.

Terugkeer van Damiano Michieletto
De jonge regisseur Damiano Michieletto keert terug bij De Nationale Opera na zijn succesvolle debuut met Il viaggio a Reims (2015), waarin hij het verhaal situeerde in een museum. Een graag geziene gast bij DNO is Carlo Rizzi (meest recent: Lucia di Lammermoor, 2014), die het Nederlands Philharmonisch Orkest dirigeert. In de titelrol staat Luca Salsi (DNOdebuut); Gilda wordt vertolkt door Lisette Oropesa, een publiekslieveling toen zij Nannetta in Falstaff zong (2014).

 • Over de musici
 • Damiano Michieletto

  Damiano Michieletto, regie

  Michieletto is een van de interessantste jonge regisseurs van dit moment.

  Regisseur Damiano Michieletto deed ensceneringen in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Hij is een van de interessantste jonge regisseurs van dit moment.

  Deel
 • Carlo Rizzi

  Carlo Rizzi, dirigent

  Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band.

  Op de bok en in de bak heeft Carlo Rizzi een indrukwekkende carriere als concert- en operadirigent. Met het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij in beide hoedanigheden al een lange band. Hij beziet zijn professie met de nodige nuance: ‘Als dirigent moet je voortdurend beslissingen nemen over de muziek en die proberen te slijten aan de musici. Soms met je handen of ogen, soms ook, tijdens een repetitie, met woorden. Het Engelse woord voor dirigeren, to conduct, komt van het Latijnse conducere. Dat betekent: met je meebrengen. Dat is volgens mij waar het bij dirigeren om gaat.’

  Deel
Deel