Robeco Summer Nights: Khachatryan speelt Brahms

Nederlands Philharmonisch Orkest

Robeco Summer Nights: Khachatryan speelt Brahms

Programma

Brahms - Vioolconcert
Rimski-Korsakov - Sheherazade

Een dienaar van de muziek, zo werd Sergei Khachatryan omschreven na een uitvoering van Brahms’Vioolconcert. Een hoeksteen van het romantische vioolrepertoire, vol uitersten in klank en dynamiek. Juist op dat vlak scoort Khachatryan punten bij de internationale pers. De Armeen kan zowel fragiel en dromerig klinken, als vol en episch. Soms zelfs tegelijk.

Met Rimski-Korsakovs Sheherazade kiest het Nederlands Philharmonisch Orkest voor nog meer kleur in het programma. Deze symfonische suite is gebaseerd op de verhalen van Duizend-en-één-nacht. De vrouw van de wrede sultan redt haar leven door elke avond een nieuw, meeslepend verhaal te vertellen. Rimski-Korsakov roept moeiteloos de exotische beelden van de verschillende verhalen op. Deze onstuimige avond met Khachatryan wordt feestelijk geopend met Dvořáks Ouverture, 'Carnaval'.

 • Over de musici
 • Risto Joost

  Risto Joost, dirigent

  De Estlander Risto Joost (1980) studeerde in Tallin en Wenen zang, koor- en orkestdirectie. In al deze disciplines heeft hij een glansrijke carrière opgebouwd. Vooral in de Baltische Staten en Noord-Europa heeft hij naam gemaakt als inspirerend dirigent.

  De Estlander Risto Joost (1980) studeerde in Tallin en Wenen zang, koor- en orkestdirectie. In al deze disciplines heeft hij een glansrijke carrière opgebouwd. Vooral in de Baltische Staten en Noord-Europa heeft hij naam gemaakt als inspirerend dirigent. Maar ook dirigeerde hij orkesten als het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre Philharmonique de Strasbourg en met regelmaat het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Als koordirigent geniet Risto Joost een grote reputatie en werkte hij met beroemde ensembles als het RIAS-Kammerchor in Berlijn en het Zweeds Radiokoor. Inmiddels is hij chef-dirigent van het Tallinn Kamerorkest, de Nationale Opera van Estland, en leider van het MDR Rundfunkchor in Leipzig. Tot 2015 had hij de vaste leiding over het Nederlands Kamerkoor. Diverse van zijn cd-opnames werden met Edisons bekroond en in eigen land werd hij in 2009 uitgeroepen tot dirigent van het jaar.

  Dirigeren en repeteren blijft voor Risto Joost een avontuur. ‘Bij elk stuk begin je aan een nieuwe ontdekkingsreis die je ideeën kan veranderen. Natuurlijk heb ik van te voren al een beeld over een compositie, maar ik weet niet wat ik met de musici of zangers tijdens het studieproces zal ontdekken. Misschien is het heel anders en veel beter dan wat ik van tevoren in gedachten had.’

  Deel
Deel