Romeo en Julia van Prokofjev en Gershwins Pianoconcert

Nederlands Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia van Prokofjev en Gershwins Pianoconcert

Programma

Marcos Fernández – Hommage to Bernstein 
Gershwin – Pianoconcert 
Prokofjev – Delen uit de suites ‘Romeo en Julia’

Facebook Event:
Romeo en Julia van Prokofjev

Alexander Joel laat zijn licht schijnen op de mooiste delen uit Prokofjevs ballet Romeo en Julia. Het is zonder twijfel de mooiste verbeelding van Shakespeare’s toneelstuk over de onwrikbare hartstocht tussen twee geliefden, tegen alle weerstand in. De verbeeldingskracht van Prokofjevs muziek is zo groot dat je zelfs zonder het ballet de tragiek van het verhaal volledig kunt meebeleven.

Gershwins Pianoconcert

Er zijn maar weinig pianisten die de mix van klassiek en swing in Gershwins Pianoconcert tot in de finesses aanvoelen. Frank Braley, in 1991 winnaar van de befaamde Koningin Elisabethwedstrijd, is er één van. Hij is een rasechte Gershwinkenner, gezien zijn geprezen opname van diens complete piano-oeuvre. Om in de stemming te komen klinkt daarvoor een splinternieuw wervelend orkestwerk van de Spaanse Marcos Fernández met een eerbetoon aan die andere grote Amerikaanse componist: Bernstein. 

Het concert op 27 oktober is geen onderdeel van de keuzeserie.

  

 • Over de musici
 • Frank Braley

  Frank Braley, piano

  In 1991 deed Frank Braley voor het eerst mee aan een concours. Het was de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd, waar hij de eerste prijs en de publieksprijs op zijn naam zette. Het was, zoals hij zelf zegt ‘een scharnierpunt in mijn leven'.

  In 1991 deed Frank Braley voor het eerst mee aan een concours. Het was de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd, waar hij de eerste prijs en de publieksprijs op zijn naam zette. Het was, zoals hij zelf zegt ‘een scharnierpunt in mijn leven. Daarvoor was ik een conservatoriumstudent die door niemand begroet werd, daarna zei iedereen dat het een eer was mij te ontmoeten.’

  Daarna ging het pijlsnel met zijn carrière. Hij speelde samen met onder meer de meeste Franse orkesten, het London Philharmonic Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Boston Symphony Orchestra. Hij stond wereldwijd op beroemde podia als de Wigmore Hall in Londen en het Amsterdamse Concertgebouw. Ook is hij is een graag geziene partner in de kamermuziek en werkte hij samen met onder anderen Maria João Pires en de gebroeders Capuçon. Zijn cd’s zijn diverse malen bekroond waarbij zijn spel vergeleken werd met befaamde voorgangers als Claudio Arrau en Alfred Brendel. Ook zijn cd met pianomuziek van Gershwin gooide hoge ogen.

  Naast zijn drukke podiumactiviteiten vindt Frank Braley nog tijd voor andere muzikale bezigheden. Verscheidene malen was hij jurylid bij de Koningin Elisabethwedstrijd, is hij docent aan het conservatorium van Parijs en profileert hij zich met de baton, dat laatste als chef-dirigent van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie.

  Deel
 • Alexander Joel

  Alexander Joel, dirigent

  Waar zijn halfbroer Billy Joel de lichte muze volgde, koos Alexander Joel voor de klassieke muziek en studeerde orkestdirectie. Van 2001 tot 2007 was hij Kapellmeister van de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf.

  Waar zijn halfbroer Billy Joel de lichte muze volgde, koos Alexander Joel voor de klassieke muziek en studeerde orkestdirectie. Van 2001 tot 2007 was hij Kapellmeister van de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. Vervolgens was hij tot 2014 directeur van de opera en het symfonieorkest van Braunschweig. Bij veel grote operagezelschappen was Alexander Joel te gast, zoals de Deutsche Oper Berlin, Covent Garden in Londen, de Bayerische Staatsoper in München en de Vlaamse Opera waar hij sinds vorig seizoen vaste gastdirigent is. Bij De Nationale Opera dirigeerde hij in oktober 2016 een gedenkwaardige productie van Puccini’s Manon Lescaut met het Nederlands Philharmonisch Orkest. ‘Zo stormachtig, dramatisch, zinnelijk en gevoelig heb ik Puccini nog nooit gehoord’, was de reactie van een recensent. Ook zijn complete uitvoering van Wagners Ring bij het Staatstheater Wiesbaden maakte diepe indruk. In de concertzaal werkte Alexander Joel samen met onder meer het WDR Rundfunkorchester Köln, en het BBC Philharmonic Orchestra.

  Met zijn enorme opera-ervaring heeft Alexander Joel een schat aan ervaring in de omgang met zangers: ‘Ik heb maar tien minuten nodig om een beeld te krijgen, hoe ze ademen en bewegen, of ze een zanger zijn die volgen of die geleid moeten worden en wat hun muzikale ideeën zijn.’

  Deel

Rondom het concert

Muziekcollege
za 27 okt 2018
Lezingen
NedPhO-Koepel
Muziekcafé
ma 29 okt 2018
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam