Russisch programma met Joshua en Alisa Weilerstein

Nederlands Philharmonisch Orkest

Russisch programma met Joshua en Alisa Weilerstein

MEDIA

Programma

ADAMS - Short Ride in a Fast Machine
SJOSTAKOVITSJ - Celloconcert nr. 1
RACHMANINOFF - Symfonie nr. 2

Facebook Event:

Russisch programma
De jonge Amerikaan Joshua Weilerstein dirigeert Rachmaninoffs Tweede symfonie. Een bekend gezicht bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, want dankzij zijn muzikale aanpak en animerende stijl van dirigeren is hij voor het derde seizoen op rij teruggevraagd als gastdirigent. In dit Russische programma dirigeert hij de romantische, groots opgezette Symfonie nr. 2, waarmee Rachmaninoff, naast beroemd pianist, ook definitief naam maakte als groot componist.

Joshua en Alisa Weilerstein
Voor de pauze opent Joshua het concert met een opzwepend werk van zijn landgenoot John Adams. Eveneens voor de pauze begeleidt hij zijn zus Alisa Weilerstein op de cello. Een familieband die zijn voordelen volgens Joshua heeft: ‘Al zijn we natuurlijk verschillende individuen, van huis uit hebben we een muzikale verbondenheid, die ons samenspel tot een hechte eenheid smeedt.’ Samen trekken Joshua en Alisa Weilerstein op in het Eerste celloconcert van Sjostakovitsj. Een indringend stuk dat aanvoelt als een emotionele en ironische ontlading na een tijdperk van artistieke onderdrukking.

 • Over de musici
 • Joshua Weilerstein

  Joshua Weilerstein, dirigent

  ‘Hij is een openbaring op het podium’, en ‘De nog jonge maestro maakte diepe indruk met de rust en gevoeligheid waarmee hij de schoonheid en de kracht van de muziek overbracht.’ Twee korte typeringen van dirigent Joshua Weilerstein die bezig is aan een stormachtige carrière.

  ‘Hij is een openbaring op het podium’, en ‘De nog jonge maestro maakte diepe indruk met de rust en gevoeligheid waarmee hij de schoonheid en de kracht van de muziek overbracht.’ Twee korte typeringen van dirigent Joshua Weilerstein die bezig is aan een stormachtige carrière. Afkomstig uit een muzikale familie (zijn ouders zijn beroepsmusici en ook zijn zuster Alisa is celliste) studeerde hij viool en orkestdirectie en behaalde hij in 2011 zijn diploma in beide disciplines. Nog tijdens zijn studie won hij in 2009 de eerste prijs van de Malko Competition for Young Conductors in Kopenhagen. Meteen na zijn afstuderen werd hij voor drie jaar benoemd tot assistent-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Het leverde hem gastdirecties op bij onder meer het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest.

  Momenteel is Joshua Weilerstein artistiek directeur van het Orchestre de Chambre de Lausanne. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft hij al diverse malen met succes gedirigeerd. Waarom hij ooit van viool op directie is overgestapt? ‘Zelf spelen maakt me nerveus,’ verklaart hij, ‘het is een intense ervaring, zowel geestelijk als fysiek. Dirigeren daarentegen is helemaal niet inspannend, het is gewoon leuk.’

  Deel
 • Alisa Weilerstein

  Alisa Weilerstein, cello

  ‘Alisa Weilerstein is een perfecte vertolkster die technische precisie combineert met gepassioneerde muzikaliteit.’

  ‘Alisa Weilerstein is een perfecte vertolkster die technische precisie combineert met gepassioneerde muzikaliteit.’ Zo stond te lezen in het juryrapport toen zij in 2011 de MacArthur genius grant Fellowship in ontvangst nam. Hoe kon het ook anders met twee zeer muzikale ouders (violist en pianiste) met wie zij tot op de dag van vandaag het succesvolle Weilerstein Trio vormt. Als internationaal gerenommeerd soliste was Alisa Weilerstein te gast bij onder meer het New York Philharmonic Orchestra, het London Philharmonic Orchestra en de Berliner Philharmoniker. Ze gaf recitals in beroemde zalen als Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen en speelde op de prestigieuze festivals van Tanglewood, Schleswig- Holstein en Delft. Haar cd met celloconcerten van Edward Elgar en Elliot Carter werd door de BBC uitgeroepen tot cd van het jaar 2013.

  Alisa Weilerstein is een groot pleitbezorgster van moderne muziek. Diverse hedendaagse componisten hebben voor haar composities geschreven die ze met groot succes in première bracht. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest maakte ze in maart 2015 haar debuut. Toen met Karl-Heinz Steffens op de bok, nu onder leiding van haar broer Joshua Weilerstein.

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Russisch programma met Joshua en Alisa Weilerstein
za 13 mei 2017
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Inleiding: Russisch programma met Joshua en Alisa Weilerstein
zo 14 mei 2017
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam