Russische connecties

Nederlands Philharmonisch Orkest

Russische connecties

MEDIA

Programma

Tsjaikovski - Jevgeni Onegin: ‘Entr’acte en Wals’
Kabalevski - Celloconcert nr. 2
Sjostakovitsj - Symfonie nr. 5

De kunstmuziek kwam in Rusland pas laat op dreef. Eerste aanzetten dateren van eind achttiende eeuw; pas in de eerste helft van de negentiende eeuw kwam het componeren op gang. Toen was er geen houden meer aan: groots opgezette symfonieën, ontelbare opera’s en pakken kamermuziek werden geschreven. Een snufje uit al die opera’s klinkt in de meeslepende dansmuziek uit Jevgeni Onegin van Pjotr Tsjaikovski. U hoort ook het Tweede celloconcert uit 1964 van de twintigste-eeuwer Dmitri Kabalevski, muziek met de heroïsche trekken van de Sovjet-Unie. Geen wonder; Kabalevski stond altijd in de gunst van de partij. Heel anders dan zijn leeftijdgenoot Dmitri Sjostakovitsj. Die ving juist de klappen op van het Sovjet-regime. Zijn Vijfde symfonie uit 1937 was zogenaamd een openbare boetedoening, maar achter de noten schuilt het verzet van een onafhankelijke geest.


Extra:
Zaterdag 19.40 uur en zondag 13.40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal. Zie voor meer informatie hierover punt 5 op onze Extra's bij het concert-pagina.

Vrijdag 21 februari 12.00 uur Openbare repetitie, NedPhO-Koepel.

Vrijdag 21 februari 18.30 uur Dinerlezing Kees Wisse in de Krugerkamer. Tijdens een ambachtelijk bereid Russisch 3-gangen diner praat musicoloog Kees Wisse u uitgebreid bij over de inhoud van het concert. Tussen de gangen door vertelt hij, aan de hand van het concertprogramma, over de overgang van de Russische Romantiek van de 19e eeuw naar de strakke Sovjet muziek van de 20ste eeuw.
Kijk hier voor meer informatie, en om te reserveren.

 • Over de musici
 • Leonard Elschenbroich

  Leonard Elschenbroich, cello

  Van de talentvolle cellisten behorend tot de nieuwste generatie is de in 1985 geboren Leonard Elsche

  Van de talentvolle cellisten behorend tot de nieuwste generatie is de in 1985 geboren Leonard Elschenbroich zonder twijfel een van de beste. Dat bewees hij ten enenmale toen hij in 2009 op het openingsconcert van het Schleswig-Holstein Festival samen met Anne Sophie Mutter schitterde in het Dubbelconcert van Brahms. De triomf was compleet toen hij direct daarna de Leonard Bernstein Award uitgereikt kreeg.
  Veel dirigenten en orkesten hebben Elschenbroich ontdekt als uitzonderlijk solist. Hij speelde samen met onder meer de London Philharmonic, het WDR Sinfonieorchester en het Chicago Symphony Orchestra waar hij concerteerde met dirigenten als Valery Gergjev en Christoph Eschenbach. Deze laatste, die ook optreedt als concertpianist, is één van de belangrijkste begeleiders van Elschenbroich in kamermuziek.
  Ook maakte Elschenbroich enkele grote tournees door China, Japan en Zuid-Amerika. Zijn eerste cd’s met werk van Tsjaikovski, Rachmaninov en Sjostakovitsj zijn inmiddels enthousiast door publiek en pers onthaald. En ook als lid van het befaamde Sitkovetsky-trio heeft de cellist in de afgelopen jaren grote bekendheid gekregen.
  Van 2012 tot 2014 is Elschenbroich BBC New Generation Artist, waardoor hij met alle grote BBC-orkesten optreedt, recitals geeft in de grote Britse concertzalen en veelvuldig op de radio te horen is.

  Deel
 • Andrew Litton

  Andrew Litton, dirigent

  De liefde voor de kunst van het dirigeren kwam bij Andrew Litton (1959) al op tienjarige leeftijd toen hij Leonard Bernstein tijdens een van zijn beroemde jongerenconcerten bezig zag en hij Sjostakovitsj in eigen persoon ontmoette.

  De liefde voor de kunst van het dirigeren kwam bij Andrew Litton (1959) al op tienjarige leeftijd toen hij Leonard Bernstein tijdens een van zijn beroemde jongerenconcerten bezig zag en hij Sjostakovitsj in eigen persoon ontmoette. Hij bezocht de Juilliard School of Music in New York en werd assistent van Mstislav Rostropovich bij het National Symphony Orchestra van Amerika. In 1982 was hij de jongste winnaar ooit van de BBC International Conductors Competition.

  Vanaf 1988 was Litton chef-dirigent van achtereenvolgens het Bournemouth Symphony Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra, het Philharmonisch Orkest van het Noorse Bergen en het Colorado Symphony Orchestra. Daarnaast was hij wereldwijd te gast bij onder andere het London Philharmonic Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. Ook als operadirigent heeft hij vele successen op zijn naam staan met gezelschappen als de Metropolitan Opera, Royal Opera House Covent Garden en de Deutsche Oper Berlin en was hij oprichter van de Nationale Opera van Bergen.

  Meer dan 120 cd-opnames heeft Andrew Litton in zijn lange carrière gemaakt. Daaronder tweemaal de Tiende symfonie van Sjostakovitsj met het Dallas Symphony Orchestra en het London Philharmonic Orchestra. Het Altvioolconcert van Bartók legde hij vast met het orkest van Bergen en Lawrence Power als solist.

  Deel