Sacre@100

Nederlands Philharmonisch Orkest

Sacre@100

MEDIA

Programma

Ligeti - Atmosphères
Prokofjev - Pianoconcert nr. 3
Stravinsky - Le Sacre du Printemps

Een concert met composities van drie grootmeesters. Marc Albrecht behoeft als chef-dirigent geen betoog. Artist-in-residence Behzod Abduraimov gaf zijn carrière in 2009 een sprankelende start met de eerste prijs van de London International Piano Competition. Daar glorieerde hij in het bekende Derde pianoconcert van Prokofjev, een werk dat hij in dit concert – opnieuw glorieus – laat horen. De twee omlijstende stukken staan bol van zinderend vuurwerk. Stravinsky’s Sacre veroorzaakte bij de première in 1913 een enorm schandaal, maar al gauw dwong het stuk door zijn compromisloos felle kleurstellingen en ongeëvenaarde, opzwepende ritmes grote bewondering af. Minstens even fascinerend is Atmosphères van Ligeti, een spannende zoektocht naar de uitersten van muzikale beweging. Niet voor niets dat het stuk gebruikt werd als filmmuziek voor de klassieke SF-cultfilm 2001 A Space Odyssey.

Extra: Zaterdag 12 oktober 14.00 uur Lezing, NedPhO-Koepel.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera.

  Op de leeftijd dat andere kinderen nog met houten zwaarden zwaaiden, zwaaide Marc Albrecht (1964, Duitsland) al met de baton. En hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader, dirigent George Alexander Albrecht, begon te assisteren bij repetities van opera's van Strauss en Wagner.  De leerjaren bij zijn vader zette Albrecht voort als repetitor bij de Hamburgse opera. Hij speelde er ontzagwekkende operapartituren op de piano om de zangers te begeleiden bij het instuderen van hun rol. Een fantastische leerschool, naar eigen zeggen. De jonge dirigent ontwikkelde zich verder bij het Dresdense operahuis en als persoonlijk assistent van Claudio Abbado bij het Gustav Mahler Jugendorchester in Wenen. Vanaf 1995 braken enorm succesvolle jaren aan bij het Staatstheater Darmstadt. "Ik inhaleerde opera-partituren, was onstuitbaar. De basis die ik toen gelegd heb, geeft me nu een comfortabel gevoel,” zei hij daarover. 

In 2006 ging Albrecht zich een tijd lang meer op orkestmuziek concentreren en kreeg hij een aanstelling bij het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. Ook als concertdirigent maakte hij snel naam. Uitnodigingen om te werken met de toporkesten van Europa volgden elkaar razendsnel op: de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, Munich Philharmonic, Vienna Symphony and the Orchestre National de Lyon.

  Albrechts opera-carrière bleef ondertussen absoluut niet stilstaan. Het mooiste bewijs daarvan is misschien wel het overrompelende succes met Die Frau Ohne Schatten van Strauss in 2008 bij De Nederlandse Opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak! 'He and the orchestra were the triumphant stars of the night,' schreef Opera Today daarover, en voorspelde hem en passant een grote toekomst. Wat later volgde een zeer geslaagd debuut bij het Royal Opera House Covent Garden met Wagners Der fliegende Holländer.
  Vanaf september 2011 is Albrecht chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nederlandse Opera, waar hij respectievelijk Yakov Kreizberg en Ingo Metzmachter opvolgt. Een droombenoeming volgens de pers. Klopt helemaal wat ons betreft. En Marc Albrecht zelf? Die was zo gelukkig met de benoeming dat hij onmiddellijk zijn koffers pakte en naar Amsterdam kwam, waar hij inmiddels woont en leeft.

  Deel
 • Behzod Abduraimov

  Behzod Abduraimov, piano

  Ondanks zijn jonge leeftijd mag Behzod Abduraimov zich een echte meesterpianist noemen. Zijn ademben

  Ondanks zijn jonge leeftijd mag Behzod Abduraimov zich een echte meesterpianist noemen. Zijn adembenemende prestatie op de London International Piano Competition in 2009 was een ware sensatie en leverde hem de eerste prijs op. Zijn passie als musicus vindt hij in de oud-Griekse filosofie: ‘Voor mij is het belangrijkste trouw te blijven aan de muziek en de intenties van de componist. Zoals Plato al zei: ‘Muziek geeft een ziel aan het universum, vleugels aan de wind, vlucht aan de verbeelding en leven aan alles.’ Voor mij betekent deze gedachte heel veel.’

  Deel