Scandinavisch temperament

Nederlands Philharmonisch Orkest

Scandinavisch temperament

MEDIA

Programma

Brahms - Akademische Festouvertüre 
Grieg - Pianoconcert
Nielsen -  Symfonie nr. 2

Twee grote namen uit de Scandinavische muziek domineren dit programma. Een echte evergreen is natuurlijk het Pianoconcert van de toen 25-jarige Edvard Grieg. Liszt noemde het werk waarderend ‘Zweedse punch’, een aparte omschrijving voor dit volbloed Noorse pianoconcert met een echte Noorse halling-dans als finale. De Deen Carl Nielsen verscheen een generatie later aan de muzikale horizon. In zijn dynamische Symfonie nr. 2 uit 1902 die hij baseerde op de vier menselijke temperamenten, laat hij vol overgave horen wat de nieuwe eeuw aan muzikaal elan in petto had. Geen betere dirigent voor dit stuk dan de temperamentvolle Spaanse Pablo González, die ook vorig seizoen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest te gast was. De eerste minuten van het concert zijn een klein eerbetoon aan Johannes Brahms, want hij was het die met Grieg en Nielsen goed bevriend was en beiden met raad en daad bijstond.

 

 

 

 

Dit concert is onderdeel van het cultuurprogramma bij de tentoonstelling Munch : Van Gogh in het Van Gogh Museum.

 • Over de musici
 • Olli Mustonen

  Olli Mustonen, piano

  De Fin Olli Mustonen is een musicus in de multidisciplinaire traditie zoals Bach en Rachmaninoff dat

  De Fin Olli Mustonen is een musicus in de multidisciplinaire traditie zoals Bach en Rachmaninoff dat ook waren: hij speelt, dirigeert en componeert. Componeren en uitvoeren zijn voor hem nauw met elkaar verbonden: 'Het is riskant voor een pianist om je niet bewust te zijn van het creatieve proces van componeren. Een pianist die nog nooit een componist gesproken heeft, begrijpt dat proces onvoldoende en dat is niet goed.' Mustonen leerde het vak al vroeg. Als kind speelde hij klavecimbel en piano en kreeg zijn eerste compositielessen. Tijdens zijn opleiding voegde hij daar het vak van dirigent aan toe. Als pianist trad Mustonen op met befaamde orkesten als de Berliner Philharmoniker, het New York Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij speelde met dirigenten als Harnoncourt, Blomstedt en Gergjev. Bijzonder was zijn ontmoeting met de nog levende Russische componist Rodion Sjtsjedrin. Deze droeg zijn Pianoconcert nr. 5 aan Mustonen op, die het sindsdien regelmatig speelt.

   

  Deel
 • Pablo Gonzalez

  Pablo Gonzalez, dirigent

  Met het winnen van de Donatella Flick Conducting Competition in Londen in 2000 en enkele jaren later

  Met het winnen van de Donatella Flick Conducting Competition in Londen in 2000 en enkele jaren later het concours van het Orquestra de Cadaqués in Catalonië, trok de Spaanse dirigent Pablo González in eigen land en internationaal de aandacht. Hij staat regelmatig op de bok van gerenommeerde orkesten als het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra en het Orchestre National du Capitol de Toulouse. Met opera vierde hij successen in enkele grote Spaanse operahuizen en de Glyndebourne Tour. Sinds 2010 heeft hij de leiding van het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, waarmee hij in april 2014 het 70-jarig bestaan vierde met een gedenkwaardige uitvoering van Mahlers reusachtige Symfonie nr. 8. Het Nederlandse debuut van Pablo González was in mei 2012 in Het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vorig seizoen ontmoetten orkest en dirigent elkaar opnieuw in Firebird, de filmbewerking van Stravinsky’s De Vuurvogel door Lucas van Woerkum. 

  Deel