Sitkovetsky Trio met Beethoven en Mendelssohn

Nederlands Philharmonisch Orkest

Sitkovetsky Trio met Beethoven en Mendelssohn

Programma

Sibelius – Finlandia
Beethoven – Tripelconcert
Mendelssohn – Symfonie nr. 5 ‘Reformatie’

Het Sitkovetsky Trio met Beethoven

Maar liefst drie gerenommeerde solisten maken hun opwachting in de eerste helft van het concert. Gezamenlijk treden de leden van het Sitkovetsky Trio op in het Tripelconcert van Beethoven. Het is het minst gespeelde, maar misschien wel mooiste concert van de grote Duitse componist. Met finesse, souplesse en humor, maar ook met een subtiel gevoel voor virtuositeit laat hij viool, cello en piano in perfecte balans om elkaar heen cirkelen.

Poppen dirigeert Mendelssohn

Na de pauze heeft dirigent Christoph Poppen het heft geheel in handen met puur symfonisch werk van Mendelssohn. In 2013 maakte hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest grote indruk met een programma gewijd aan deze componist. Nu staat diens Reformatiesymfonie op de lessenaars, in 1830 gecomponeerd ter ere van het driehonderdjarig bestaan van de Lutherse Kerk in Duitsland. Dat klinkt nog het mooist door in de finale: een grootse fantasie op Luthers lijflied ‘Ein feste Burg’.

 • Over de musici
 • Christoph Poppen

  Christoph Poppen, dirigent

  Hoewel Christoph Poppen grote faam verwierf als dirigent, begon hij zijn carrière als violist. In die hoedanigheid gaf hij een groot aantal concerten en maakte enkele cd-opnames. Als dirigent begon hij zijn loopbaan bij het Detmolder Kammerorchester.

  Hoewel Christoph Poppen grote faam verwierf als dirigent, begon hij zijn carrière als violist. In die hoedanigheid gaf hij een groot aantal concerten en maakte enkele cd-opnames. Als dirigent begon hij zijn loopbaan bij het Detmolder Kammerorchester. Hij was leider van het Münchener Kammerorchester en de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern. Momenteel is hij chef-dirigent van het Kölner Kammerorchester en vaste gastdirigent van Hong Kong Sinfonietta. Hij was bij veel orkesten te gast, waaronder de Staatskapelle Dresden, de Wiener Symphoniker en het Detroit Symphony Orchestra. Ook stond hij al diverse malen voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast dirigeerde hij regelmatig operaproducties bij onder meer de Oper Frankfurt en het Tiroler Landestheater Innsbruck. Van 2000 tot 2005 was Christoph Poppen artistiek leider van het prestigieuze Internationale Musikwettbewerb der ARD. Ook is hij oprichter en nog steeds leider van het muziekfestival Marvão in Portugal.

  Voor Christoph Poppen is muziek allesomvattend en ondeelbaar in alle mogelijke verschijningsvormen: ‘Het is om het even of het gaat om een melodietje van een moeder die haar kind in slaapt zingt, of een herder die in de bergen op zijn fluit speelt en dat diezelfde melodie dan terugkomt in een Mahlersymfonie, een jazzimprovisatie of een hiphop-nummer.’

  Deel
 • Sitkovetsky Trio

  Sitkovetsky Trio

  Drie jonge talentvolle musici kwamen elkaar in 2007 tegen op de Yehudi Menuhin School in Engeland waar ze studeerden. In dat jaar vormden ze een pianotrio dat zeer succesvol bleek te zijn. Sindsdien is de agenda van de leden, naast hun solistische loopbaan, gevuld met concerten van het ensemble. 

  Alexander Sitkovetsky, viool
  Wu Qian, piano
  Isang Enders, cello

  Drie jonge talentvolle musici kwamen elkaar in 2007 tegen op de Yehudi Menuhin School in Engeland waar ze studeerden. In dat jaar vormden ze een pianotrio dat zeer succesvol bleek te zijn. Ze kregen een Junior Fellowship aan de Royal Academy of Music en binnen een jaar wonnen ze de International Commerzbank Chamber Music Award, een jaar later volgde de NORDMETALL-Preis tijdens het Festival Mecklenburg-Vorpommern. Sindsdien is de agenda van de leden, naast hun solistische loopbaan, gevuld met concerten van het ensemble. Niet verbazingwekkend voor een trio waarvan een recensent van the Independent schreef dat ‘het trio hem herinnerde aan het Beaux Arts Trio in hun hoogtijdagen.’

  Het Sitkovetsky Trio gaf recitals in talloze beroemde zalen in de wereld zoals de Wigmore Hall in Londen, het Palais des Beaux Arts in Brussel en Het Concertgebouw in Amsterdam. De afgelopen jaren maakten ze uitgebreide tournees door China, de Verenigde Staten en Australië. Met orkesten als het Berlin Konzerthaus Orchester en de Münchener Symphoniker speelden ze al eerder Beethovens Tripelconcert. Inmiddels heeft het trio ook enkele succesvolle cd’s op hun naam staan met werk van onder anderen Brahms, Schubert, Dvořák en vrij recent een opname met de complete pianotrio’s van Mendelssohn.

  Sinds 2017 is Isang Enders de cellist van het Sitkovetsky Trio.

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Sitkovetksy Trio met Beethoven en Mendelssohn
za 3 feb 2018
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Componeren met Jongeren: Sibelius, Beethoven en Mendelssohn
ma 5 feb 2018
Componeren met jongeren
Het Concertgebouw, Amsterdam