Star Wars in Het Concertgebouw

Nederlands Philharmonisch Orkest

Star Wars in Het Concertgebouw

Programma

Williams – Muziek uit Star Wars 
en andere werken

Facebook Event:
Star Wars van John Williams

Geestelijk vader George Lucas wilde The Planets gebruiken als muziek voor zijn Star Wars-films. Toen hij John Williams vroeg de muziek van Holst te bewerken voor de eerste film van de reeks, stelde Williams voor om nieuwe muziek te componeren, in de stijl van The Planets. Het werd één van de beroemdste en meest geliefde filmpartituren ooit.

Inspiratiebronnen van John Williams

Niet alleen de muziek van Holst was een inspiratiebron voor de muziek van Star Wars. Met zestien uur aan muziek verspreid over zeven films, verbonden door meer dan vijftig thema’s of ‘Leitmotive’, is Richard Wagner nooit ver weg. En het Oostenrijkse wonderkind Erich Korngold vluchtte voor de Nazi’s naar Amerika, waar hij de belangrijkste Hollywoodcomponist van zijn generatie werd. Dat zijn invloed lang voelbaar bleef, wordt wel duidelijk bij de muziek voor de film Kings Row uit 1942, want kennen we dat openingsthema niet ergens van? Een ode dus, aan John Williams’ Star Wars-muziek én zijn inspiratiebronnen.

 • Over de musici
 • John Axelrod

  John Axelrod, dirigent

  Geboren in Houston in 1966 werd dirigent John Axelrod al op 16-jarige leeftijd toegelaten als leerling van Leonard Bernstein. Daarna studeerde hij aan Harvard University, bekwaamde zich in Boston als jazzmusicus en vervolmaakte zijn directiestudie in Sint Petersburg bij de legendarische Ilya Musin.

  Geboren in Houston in 1966 werd dirigent John Axelrod al op 16-jarige leeftijd toegelaten als leerling van Leonard Bernstein. Daarna studeerde hij aan Harvard University, bekwaamde zich in Boston als jazzmusicus en vervolmaakte zijn directiestudie in Sint Petersburg bij de legendarische Ilya Musin. Momenteel is hij chef-dirigent van het Real Orquesta Sinfónica de Sevilla en vaste gastdirigent van het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi. Bij meer dan 150 orkesten trad hij op als gastdirigent waaronder het London Philharmonic Orchestra, het Philadelphia Orchestra en het Gewandhausorchester Leipzig. Als operadirigent maakte hij naam bij theaters als het Théâtre du Châtelet in Parijs en de Scala in Milaan.

  Ook als jazzmusicus is John Axelrod actief getuige zijn optredens tijdens het Montreux Jazz Festival en het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Daarnaast heeft hij een grote fascinatie voor filmmuziek. Van 2009 tot 2011 was hij leider van het jaarlijkse Hollywood in Vienna Gala Concert met het Radio-Sinfonieorchester Wien. Vooral de symfonische kwaliteiten van filmmuziekcomponisten die verder reiken dan het witte doek alleen weet hij te waarderen: ‘Ik heb eens Alexandre Desplat, bekend van de laatste Harry Potter-film, een compositieopdracht gegeven, vooral met het idee om iemand die bij filmmuziek zeer programmatisch denken moet, nu de vrijheid te geven om puur symfonisch te denken.’

   

  Deel
Deel