Stravinsky’s Pétrouchka

Nederlands Philharmonisch Orkest

Stravinsky’s Pétrouchka

MEDIA

Programma

Glinka – Ouverture uit Roeslan en Ljoedmila (niet op vr 23 feb)
Prokofjev – Pianoconcert nr. 3
Stravinsky – Pétrouchka versie 1911

Facebook Event:
Lorenzo Viotti dirigeert Stravinsky’s Pétrouchka

Maestro Viotti waagt zich aan Stravinsky in Pétrouchka, een virtuoos en zeer veeleisend stuk voor het hele orkest. Met een enorm ensemble van bijna honderd musici vertelt hij in felle en vrolijk kleuren het volkssprookje van de Russische pop Petertje, die, net als Pinocchio, tot leven gewekt wordt. Ook zonder dans spreekt deze uiterst levendige muziek tot de verbeelding.

Lukáš Vondráček speelt Prokofjev Pianoconcert nr. 3 

Eén van de meest geliefde composities van Prokofjev is zijn Pianoconcert nr. 3. U hoort het in een uitvoering door de jonge Tsjechische pianist Lukáš Vondráček die in 2016 overtuigend de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd won. Prokofjev zelf zei over de zeer virtuoze pianopartij luchtigjes eens tot dirigent Koussevitzky: 'Rustig maar maestro. Het is geen Stravinsky, er zijn geen lastige ritmes of gemene trucjes.'

Beeld ©Gulbenkian Música/Márcia Lessa

 • Over de musici
 • Lorenzo Viotti

  Lorenzo Viotti, dirigent

  Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 27 jaar heeft de Zwitserse Lorenzo Viotti zich reeds geprofileerd als een uiterst talentvol dirigent. Hoewel hij aanvankelijk piano, zang en slagwerk studeerde, trad hij toch in de voetsporen van zijn overleden vader Marcello Viotti en legde zich toe op het dirigeren.

  Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 27 jaar heeft de Zwitserse Lorenzo Viotti zich reeds geprofileerd als een uiterst talentvol dirigent. Hoewel hij aanvankelijk piano, zang en slagwerk studeerde, trad hij toch in de voetsporen van zijn overleden vader Marcello Viotti en legde zich toe op het dirigeren. Op zijn 25e had hij al enkele grote directieconcoursen op zijn naam staan met als hoogtepunt in 2015 de Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele. Talloze orkesten hebben sindsdien onder zijn leiding gestaan, waaronder het Royal Philharmonic Orchestra, het Leipziger Gewandhausorchester en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2016 debuteerde hij succesvol bij het Koninklijk Concertgebouworkest toen hij inviel voor de zieke Franz Welser-Möst.

  Ook als operadirigent heeft Lorenzo Viotti inmiddels naam gemaakt. Zo leidde hij producties in het Teatro La Fenice in Venetië en de Semperoper in Dresden. Nog dit jaar werd hij uitgeroepen tot de beste nieuwkomer tijdens de International Opera Awards.

  Regelmatig is Lorenzo Viotti te gast bij orkesten waarbij zijn vader enige tijd chef-dirigent is geweest, zoals in december 2016 bij de Bremer Philharmoniker. Volgens de meeste orkestleden was hij behoorlijk verschillend in vergelijking met zijn vader, behalve in één opzicht: ‘Ook Lorenzo zingt mee tijdens de repetities.’

  Beeld: ©Gulbenkian Música/Márcia Lessa

  Deel
 • Lukáš Vondráček

  Lukáš Vondráček, piano

  ‘Het is bepaald geen verrassing dat deze jongeman wordt gezien als een van de meest getalenteerde pianisten van onze tijd,’ was in 2012 het oordeel van de Duitse pers. Het was een goede constatering, want in 2016 was hij overtuigend prijswinnaar van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel.

  Al op vierjarige leeftijd gaf de Tsjechische pianist Lukáš Vondráček zijn eerste openbare uitvoering. Nog maar vijftien jaar oud concerteerde hij met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest en pianolegende Vladimir Ashkenazy en ging met hen het jaar daarop uitgebreid op tournee door de Verenigde Staten. ‘Het is bepaald geen verrassing dat deze jongeman wordt gezien als een van de meest getalenteerde pianisten van onze tijd,’ was in 2012 het oordeel van de Duitse pers. Het was een goede constatering, want in 2016 was hij overtuigend prijswinnaar van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel.

  Sindsdien is Lukáš Vondráček overladen met uitnodigingen. Het afgelopen seizoen speelde hij samen met onder meer het Philadelphia Orchestra, het Philharmonisch Orkest van Oslo en het Sint Petersburg Philharmonisch Orkest. Hij gaf recitals in zalen als de Londense Wigmore Hall, het Gewandhaus in Leipzig en Het Concertgebouw in Amsterdam.

  Lukáš Vondráček is uiterst gepassioneerd en heeft een onvoorwaardelijke drijfveer voor muziek: ‘Muziek is voor mij zoals het leven zelf. Muziek is alles: hemel en hel, het mooie en het duistere.’

  Deel