Symfonie van C. Franck en Tharaud speelt De Falla

Nederlands Philharmonisch Orkest

Symfonie van C. Franck en Tharaud speelt De Falla

Programma

SIBELIUS - Valse triste
DE FALLA - Nachten in de tuinen van Spanje
FRANCK - Symfonie in d

Programmawijziging 

Wegens omstandigheden hebben zowel dirigent Karl-Heinz Steffens als pianist Roberto Cominati hun optreden moeten annuleren. Wij zijn verheugd dat Kristiina Poska en Alexandre Tharaud bereid zijn hen op deze korte termijn te vervangen. Het programma wordt hierdoor licht gewijzigd, in plaats van Het betoverde meer van Lladov hoort u de Valse triste van Sibelius.

Symfonie van César Franck 

Het is één van de weinige symfonieën die in Frankrijk aan het eind van de 19e eeuw ontstonden, en het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft deze regelmatig op de lessenaars: de Symfonie in d van César Franck, in dit programma onder leiding van Kristiina Poska. Het is één van de hoogtepunten uit de Franse late romantiek, met een flinke dosis Liszt, een scheut Wagner en een snufje Debussy, maar vooral onmiskenbaar César Franck.

Alexandre Tharaud speelt De Falla 

Voor de pauze klinkt het oer-Spaanse Nachten in de tuinen van Spanje van De Falla, met de Franse pianist Alexandre Tharaud op piano. Geheimzinnige, zwoele zomerse nachten vol Moorse opwinding van verleiding in het paleis van de sultans in Granada en de trotse zang van flamenco-artiesten in de tuinen van Cordoba.

 • Over de musici
 • Kristiina Poska

  Kristiina Poska, dirigent

  ‘Weinigen hebben zo’n groot klankpalet als Kristiina Poska’, schreef de Duitse pers bewonderend over deze Estlandse dirigente. In 2010 beleefde ze haar grote doorbraak bij de Komische Oper Berlin met een indrukwekkende La Traviata van Verdi. Sinds 2012 is ze chef-dirigent van dit gerenommeerde gezelschap.

  ‘Weinigen hebben zo’n groot klankpalet als Kristiina Poska’, schreef de Duitse pers bewonderend over deze Estlandse dirigente. In 2010 beleefde ze haar grote doorbraak bij de Komische Oper Berlin met een indrukwekkende La Traviata van Verdi. Sinds 2012 is ze chef-dirigent van dit gerenommeerde gezelschap. Daarnaast is ze een veel gevraagd dirigente in heel Europa. De afgelopen jaren leidde ze onder meer de Münchener Philharmoniker, het Tonhalleorchester Zürich en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Kristiina Poska studeerde aanvankelijk koordirectie in haar geboorteland, waar ze enkele jaren het door haarzelf opgerichte koor Nimeta leidde. Vanaf 2014 studeerde ze orkestdirectie aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn onder Christian Ewald. Haar grote kundigheid bewees ze met prijzen van diverse concoursen, waaronder de Donatella-Flick Competition in Londen en het Malko-Concours in Kopenhagen. In 2013 won zij de felbegeerde Dirigentenpreis van het Dirigentenforum des Deutschen Musikrates. 

  Deel
 • Alexandre Tharaud

  Alexandre Tharaud, piano

  Zijn grote liefde ligt bij de Franse pianomuziek, van Couperin tot Debussy en verder. Zijn opname van de pianowerken van Ravel oogstte veel bewondering. Maar ook andere muziek, zeker de moderne, speelt hij met hartstocht. Het is tekenend voor de Franse pianist Alexandre Tharaud, die zich op geen enkele wijze in een hokje laat plaatsen.

  Zijn grote liefde ligt bij de Franse pianomuziek, van Couperin tot Debussy en verder. Zijn opname van de pianowerken van Ravel oogstte veel bewondering. Maar ook andere muziek, zeker de moderne, speelt hij met hartstocht. Het is tekenend voor de Franse pianist Alexandre Tharaud, die zich op geen enkele wijze in een hokje laat plaatsen. Hij heeft thuis geen piano staan: ‘Daar zou ik maar verslaafd aan raken. Zonder piano in huis blijft mijn verlangen om te spelen altijd levendig.’

  Het maakt Alexandre Tharaud soms tot een controversiële pianist, maar wel een fascinerende en inmiddels zeer befaamde. Hij trad onder meer op in de Londense Wigmore Hall, Carnegie Hall in New York en de Weense Musikverein. Ook in Nederland is hij geen onbekende. Hij speelde met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, trad op in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw, was hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert 2015 in Amsterdam en vorig seizoen artist-in-residence bij het Muziekgebouw Eindhoven. Bij het Nederlands Kamerorkest was hij al eerder te gast in maart 2012.

  Deel

Rondom het concert

Inleiding: Symfonie van Franck en Tharaud speelt De Falla
zo 12 feb 2017
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam