Triomf en magie

Nederlands Philharmonisch Orkest

Triomf en magie

MEDIA

Programma

Weber, Mendelssohn en Tsjaikovski        
Weber
– Ouverture Der Freischütz
Mendelssohn – Vioolconcert in e
Tsjaikovski – Symfonie nr. 4 

WEBER, MENDELSSOHN EN TSJAIKOVSKI
De gerenommeerde Franse dirigent Louis Langree is geen onbekende bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Met dit concert staat hij opnieuw op de bok in een zinderend concert waarmee het seizoen wordt afgesloten. Het programma is echter allerminst Frans. De opening bestaat uit de ouverture Der Freischütz, een Duits volksverhaal vol magische en sinistere gebeurtenissen. Minder geheimzinnig is het geliefde Vioolconcert van Mendelssohn, maar daar zit de magie in het poëtische spel van Stefan Jackiw, kleinzoon van de bekende Koreaanse dichter Pi Cheondeuk. Het slot van het concert is op z’n zachtst gezegd overweldigend. Tsjaikovski schreef zijn Vierde symfonie als weerslag op zijn tot mislukken gedoemde huwelijk. Een groots werk vervuld van passie en pijn, maar ook vol tederheid en triomf.
(einde concert ca. 16.40)

Dit concert wordt uitgezonden op Omroep Max
tijdens het Max Avondconcert op 17 juni.

 • Over de musici
 • Stefan Jackiw

  Stefan Jackiw, viool

  Als kleuter leerde de Amerikaanse violist Stefan Jackiw (1985) de viool kennen volgens de befaamde S

  Als kleuter leerde de Amerikaanse violist Stefan Jackiw (1985) de viool kennen volgens de befaamde Suzuki-methode. Op twaalfjarige leeftijd maakte hij een indrukwekkend debuut bij de Boston Symphony Orchestra. Daarna volgden er vele uitnodigingen van grote orkesten als het Philadelphia Orchestra, de New York Philharmonic Orchestra en het Philharmonia Orchestra in London. In 2011 soleerde hij in de tweede editie van het unieke You Tube Symphony Orchestra, een opname die op internet als 30 miljoen maal is bekeken. Zijn grote kwaliteiten op het gebied van de kamermuziek bewees Stefan Jackiw met zijn opname van de vioolsonates van Brahms die door de vakpers als ‘exemplarisch’ werd betiteld.

  Deel
 • Louis Langrée

  Louis Langrée, solist

  De Franse dirigent Louis Langrée studeerde aan het Conservatorium van Straatsburg. Hij was chef-dir

  De Franse dirigent Louis Langrée studeerde aan het Conservatorium van Straatsburg. Hij was chef-dirigent van onder meer de Opéra National de Lyon en het Orchestre Philharmonique de Liège. Momenteel vervult hij deze functie bij het Mostly Mozart Festival in New York en de Camerata Salzburg. Daarnaast dirigeerde hij producties bij befaamde operagezelschappen als de Wiener Staatsoper, de Metropolitan Opera in New York, De Scala van Milaan, Covent Garden in Londen en De Nederlandse Opera. Wegens zijn grote verdienste voor de muziek werd Louis Langrée in 2006 in zijn vaderland gelauwerd tot ‘Chevalier des Arts et des Lettres’.

  Deel