Try out concert (12+): Jeugdopera Anne en Zef

NedPhO GO!

Try out concert (12+): Jeugdopera Anne en Zef

Anne Frank kwam om door uitputting in concentratiekamp Bergen-Belsen, de Albanese jongen Zef is het slachtoffer van bloedwraak. Ze ontmoeten elkaar in de hemel en komen erachter dat ze ondanks cultuurverschillen veel met elkaar gemeen hebben. Dat is in het kort het verhaal van de meeslepende jeugdopera Anne en Zef. Anne wordt gezongen door de Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani (1990), bariton Benjamin de Wilde (1994) kruipt in de huid van Zef. De muziek wordt gespeeld door musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Op dinsdag 7 april vindt de premiere van Anne en Zef plaats in de NedPhO-Koepel. Op zaterdag 18 april is de voorstelling te zien in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Ad de Bont, schrijver en regisseur van het succesvolle toneelstuk Anne en Zef, schreef het libretto voor deze opera. Hij nam het dagboek van Anne Frank als uitgangspunt. De Nederlandse componist Monique Krüs schreef de muziek. Regisseur is Corina van Eijk: 'Beide kinderen hebben tot hun dood opgesloten gezeten. Maar ze ontmoeten elkaar in absolute vrijheid: het hiernamaals. We willen laten zien dat er sinds Anne Frank weinig is veranderd. Er zitten nog steeds mensen opgesloten op plekken waar wij geen weet van hebben. Daar komen geen nieuwsberichten over binnen, die feiten komen jaren later pas boven tafel. Dankzij Anne Frank weten we veel meer over het leven in de Tweede Wereldoorlog. Het is geen licht onderwerp, maar door de meeslepende muziek die speciaal voor de jonge zangers is gecomponeerd, wordt Anne en Zef zowel een spannende als hartverwarmende voorstelling.’

In deze intieme opera zijn ook filmfragmenten te zien. Het decor bestaat uit twee stapelbedden die de kamers verbeelden waarin Anne en Zef zaten opgesloten. Onder de bedden staan twee televisieschermen. Daarop zien we beelden van zowel het leven binnenskamers als de buitenwereld: het Amsterdam van Anne Frank, maar ook de piramide van de stad Tirana in het Albanië van Zef.

 • Over de musici
 • Lilian Farahani

  Lilian Farahani, sopraan

  De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani (1990) studeerde aan de conservatoria van Den Haag (bachelor cum laude met onderscheiding ‘for the great talent as a singer and as a stage performer’) en Amsterdam - master cum laude aan de Dutch National Opera Academy in 2015.

  De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani (1990) studeerde aan de conservatoria van Den Haag (bachelor cum laude met onderscheiding ‘for the great talent as a singer and as a stage performer’) en Amsterdam - master cum laude aan de Dutch National Opera Academy in 2015. Ze ontving haar eerste zanglessen van Marjan Kuiper en studeerde aan het conservatorium bij Sasja Hunnego; momenteel wordt ze gecoacht door Ira Siff en Hans Pieter Herman. Masterclasses volgde ze bij Margreet Honig, Miranda van Kralingen, Dany Zonewa, Lynne Dawson, Dennis O’Neill en Raúl Giménez.

  In het seizoen 2017-2018 maakt ze deel uit van het solistenensemble van het Konzert Theater Bern, waar ze te horen is als Pamina in Die Zauberflöte Kitty in Anna Karenina van Jenő Hubay en Mrs. Gobineau in The Medium van Menotti. Afgelopen seizoen was ze ondermeer te horen als Carolina in Il matrimonio segreto bij l’Opéra National de Lorraine, Nancy, een rol die ze al eerder zong in een co-productie van De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid.

  Lilian vertolkte rollen als Despina in Mozarts Così fan tutte, Zerlina in Don Giovanni, Susanna en Barbarina in Le nozze di Figaro, Papagena in Die Zauberflöte, Luise in Die stumme Serenade van Korngold, en Morgana in Händels Alcina. Ze trad op in producties van Opera Zuid, Holland Opera, de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera. Naast opera, operette en het klassieke liedrepertoire heeft Lilian veel affiniteit met hedendaagse composities. Ze vertolkte de rol van Anne Frank in de wereldpremière van de opera Anne en Zef van Monique Krüs, in regie van Corina van Eijk en met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook zong ze de Nederlandse premières van de opera Death Knocks (Christian Jost) in de rol van de Dood en de cyclus Eve-song (Jake Heggie) samen met liedbegeleider Maurice Lammerts van Bueren. Bij het Nationale Toneel trad ze op in Een helse komedie van Michael Sturminger in de regie van Theu Boermans.

  Deel
 • Benjamin de Wilde

  Benjamin de Wilde, bariton

  Benjamin de Wilde (1994) studeert bij bariton Pierre Mak en coach David Bollen aan het Conservatoriu

  Benjamin de Wilde (1994) studeert bij bariton Pierre Mak en coach David Bollen aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij volgde masterclasses bij Udo Reinemann en Margreet Honig. De basis van zijn interesse voor klassieke muziek werd gelegd toen hij o.l.v Pieter-Jan Olthof in het kinderkoor van de Matthäus Passion zong.

  Voorafgaand aan zijn studie zong hij al in verschillende producties. In juli 2014 zong hij onder meer in de Haarlemse Schouwburg de rol van Morales in Carmen.

  Deel
 • Monique Krüs

  Monique Krüs, componist

  De Nederlandse componist, sopraan en dirigent Monique Krüs studeerde 3 jaar psychologie aan de univ

  De Nederlandse componist, sopraan en dirigent Monique Krüs studeerde 3 jaar psychologie aan de universiteit van Utrecht voordat ze toelating deed voor klassieke zang aan het Utrechts conservatorium. Haar studie sloot ze af met een jaar operaklas aan het Mozarteum in Salzburg.
  Krüs was drie jaar verbonden aan het operahuis van Essen. Sinds die tijd zingt zij als gast op nationale en internationale podia. Ze werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Markus Stenz, Edo de Waart en Jan-Willem de Vriend.

  Sinds 1995 componeert en produceert zij muziek voor tv-programma’s, ensembles en steeds meer voor muziektheater, daarbij gebruik makend van haar grote ervaring als zangeres.  Van 2000 tot 2009 maakte zij o.a. veel muziek voor de jeugdzender Zappelin. Ook voor de AVROTROS componeert zij regelmatig leadermuziek voor diverse TV-programma's. Haar werk is toegankelijk, kleurrijk en lyrisch.   Haar eerste opera was 'God's Videotheek' (2007), een opdracht van Opera Spanga, waarin zij zelf de sopraanpartij zong. Ze schreef al eerder muziek naar een tekst van Ad de Bont voor 'Eine Odyssee', muziektheater voor en door jongeren voor het Impuls Festival für neue Musik in Magdeburg (2009). Voor het Gergiev Festival 2011 componeerde ze de familievoorstelling 'Soeraki' op een libretto van Sjoerd Kuyper. Een vervolg hierop staat gepland voor begin 2016 bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Op verzoek van het Peter de Grote Festival voor kamermuziek in Groningen schreef Monique Krüs de opera 'The Tsar, his wife, her lover and his head' (2013) over Peter de Grote, waarbij ze voor het eerst haar eigen werk dirigeerde, o.a. tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Het Internationale Vocalisten Concours in Den Bosch heeft haar uitgenodigd het verplichte werk te componeren voor de editie van 2016.

  Deel
 • Ad de Bont

  Ad de Bont

  Ad de Bont was 30 jaar artistiek leider van Theatergroep Wederzijds cq de Toneelmakerij. Hij schreef

  Ad de Bont was 30 jaar artistiek leider van Theatergroep Wederzijds cq de Toneelmakerij. Hij schreef en regisseerde talloze teksten, waarbij hij vaak moeilijke onderwerpen met helderheid en humor uitwerkte tot aangrijpend theater. Muziek speelde in zijn voorstellingen een belangrijke rol. Steeds terugkerende thema’s binnen zijn werk zijn een groot maatschappelijk engagement en de absurditeit van het bestaan. Hij was lange tijd Nederlands meest gespeelde toneelauteur in het buitenland.

  Bekende stukken van zijn hand zijn: Het bijzondere leven van Hilletje Jans (over een meisje in de 18e eeuw dat als man door het leven gaat), De ballade van Garuma (opkomst en ondergang van een voetbalheld), Mirad, een jongen uit Bosnië (het aangrijpende verhaal van een 14-jarige jongen over de oorlog in Bosnië), Moeder Afrika (over de slavernij), De Hompelaar (het bizarre verhaal van een eigenaardige familie in een ogenschijnlijk idyllisch dorp), Een Odyssee (bewerking van Homerus), Anne en Zef (over een onmogelijke liefde tussen Anne Frank en een Albanese jongen) en Mehmet de Veroveraar (over de zevende Sultan van de Ottomanen). Ad de Bont won zes maal de Hans Snoekprijs, de Gouden Krekel 2008 en 2013, de Hustinxprijs voor dramaschrijfkunst, de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs 2012 en vele buitenlandse onderscheidingen.

  Deel
 • Corina van Eijk

  Corina van Eijk, regie

  Corina van Eijk is sinds 1989 artistiek leider van Opera Spanga. Ze studeerde in 1981 af aan de

  Corina van Eijk is sinds 1989 artistiek leider van Opera Spanga. Ze studeerde in 1981 af aan de regieafdeling van de Toneelacademie Maastricht. Zij regisseert opera’s en operafilms. Zij initieerde Monique Krüs haar eerste grote werk; de multimedia opera Gods Videotheek (2007).

  Deel
 • David Niemann

  David Niemann, dirigent

  Deel
Deel