Tsjaikovski’s nr. 1

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tsjaikovski’s nr. 1

MEDIA

Programma

Tsjaikovski - Pianoconcert nr. 1
Tsjaikovski
- Symfonie nr. 1

Het concert begint stoer, met de oproep van de hoorns in walstempo en de piano met forse akkoorden volgend. Pjotr Tsjaikovski zette zijn Eerste pianoconcert in 1874 met grandeur op papier. Toch verliep het componeren moeizaam. Toen Tsjaikovski het concert voorspeelde bij zijn leraar en mentor Anton Rubinstein, oordeelde die: ‘Een slecht werk, een prul, afgezaagd.’ De wereldpremière, niet in Sint-Petersburg maar in Boston, was echter meteen een daverend succes; het Eerste pianoconcert is sindsdien een lieveling bij solisten, orkesten en publiek. Nog heviger worstelde Tsjaikovski met de vorm en de inhoud van zijn Eerste symfonie, terwijl deze eersteling klinkt alsof de fraaie melodieën, spannende ritmen en de hechte symfonische vormgeving hem kwamen aanwaaien. Pas na acht jaar denken, componeren en veranderen, was het werk in 1874 klaar.

Extra: Maandag en dinsdag 19:40 uur Muziekcafé, Spiegelzaal. Meer info hierover onder punt 5 op onze 'Extra's bij het concert'-pagina.

 • Over de musici
 • Nelson Goerner

  Nelson Goerner, piano

  De Argentijn Nelson Goerner (1969) wordt wel gezien als de grootste pianovirtuoos uit Zuid-Amerika van de afgelopen jaren. 

  De Argentijn Nelson Goerner (1969) wordt wel gezien als de grootste pianovirtuoos uit Zuid-Amerika van de afgelopen jaren. Zijn studie sloot hij af met de eerste prijs van het Frans Liszt Piano Concours in Buenos Aires. Het leverde hem onder meer een beurs op om verder te studeren in Genève, waar hij enkele jaren later het prestigieuze Concours de Genève op zijn naam zette.

  Wereldwijd geeft Nelson Goerner concerten en recitals. Zo speelde hij onder meer met het Philharmonia Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij eerder te gast. Hij gaf recitals in zalen als Carnegie Hall, Wigmore Hall en de Musikverein in Wenen. In het Koninklijk Concertgebouw speelt hij dit seizoen voor de derde maal in de serie Meesterpianisten. In kamemuziekverband trad hij op met gerenommeerde musici als Janine Jansen, Vadim Repin en zijn legendarische landgenote Martha Argerich.

  Nelson Goerner heeft een weloverwogen kijk op Schumann: ‘Ik zie hem niet als het unieke schizofrene genie, zoals zoveel mensen denken. Luisterend naar zijn muziek hoor je hoeveel hij en andere romantische componisten te danken hebben aan klassieken als Bach, Mozart en Haydn.’

  Deel
 • Alexander Vedernikov

  Alexander Vedernikov, dirigent

  De dirigent Alexander Vedernikov is van groot belang geweest voor de symfonische muziek in Rusland.

  De dirigent Alexander Vedernikov is van groot belang geweest voor de symfonische muziek in Rusland. Met een vader als solobas bij het Bolshoi Theater en een moeder als hoofdvakdocent orgel aan het conservatorium van Moskou was het bijna vanzelfsprekend dat ook Alexander zich bekwaamde in de muziek. In 1990 voltooide hij zijn opleiding aan het Moskouse conservatorium. Hij was assistent-dirigent van diverse grote Russische orkesten en in 1995 richtte hij het Russisch Philharmonia Symfonieorkest waarvan hij tot 2004 artistiek leider en chef-dirigent was. Zijn grootste verdienste ligt wel in zijn inspirerende leiderschap van het befaamde Bolshoi Theater van 2001 tot 2009. Hij zette het ensemble weer in volle glorie op de muzikale kaart met talloze spraakmakende operavoorstellingen en symfonische concerten, in Rusland zelf en tijdens uitgebreide tournees wereldwijd. Momenteel is hij chef-dirigent van het Odense Sinfoniorkester.
  Bij veel orkesten is Alexander een regelmatig terugkerende gast zoals het City of Birmingham Symphony Orchestra, de Staatskapelle Dresden, het Orchestre de Paris en operahuizen als de Scala in Milaan, de Opera de Bastille in Parijs en recent de Metropolitan Opera in New York. Met dit concert maakt hij zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Deel