Tsjaikovski’s Triomf

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tsjaikovski’s Triomf

MEDIA

Programma

Tsjaikovski Vioolconcert
Tsjaikovski
Symfonie nr. 5

Vorig seizoen benoemd als chef-dirigent van het Memphis Symphony Orchestra, behoort Mei-Ann Chen momenteel tot de grootste dirigeertalenten van de Verenigde Staten. Het Nederlands Philharmonisch Orkest prijst zich gelukkig met deze bijzondere vrouw op de bok. Zij brengt een programma geheel gewijd aan Tsjaikovski. De jonge sterviolist Augustin Hadelich schittert in het beroemde Vioolconcert van de Russische meester. Dat de componist nog maar kort tevoren zijn desastreus verlopen huwelijk heeft beëindigd, is nauwelijks te horen in dit lyrische soloconcert. Na de pauze de indrukwekkende Vijfde symfonie, waarin een melodie als een rode draad door het gehele werk heenloopt. Wanneer die voor het eerst te horen is aan het begin van de symfonie klinkt die hartverscheurend triest. Maar aan het eind van het werk is die melodie getransformeerd tot de meest uitbundige en gelukzalige muziek die Tsjaikovski ooit geschreven heeft.

Extra: Zaterdag 19.40 uur en Zondag 13.40 uur, Muziekcafé, Spiegelzaal.

 • Over de musici
 • Mei-Ann Chen

  Mei-Ann Chen, dirigent

  In haar tweede vaderland, de Verenigde Staten, maakt ze al heel wat jaren furore en ze staat zelfs hoog in de lijst van de 30 invloedrijkste muzikale persoonlijkheden in Amerika.

  ‘A great concert,’ ‘Stunning, just stunning,’ ‘Watch out for her,’ zomaar enkele zinnen uit Amerikaanse recensies van de Taiwanese dirigente Mei-Ann Chen. In haar tweede vaderland, de Verenigde Staten, maakt ze al heel wat jaren furore en ze staat zelfs hoog in de lijst van de 30 invloedrijkste muzikale persoonlijkheden in Amerika.

  Mei-Ann Chen leerde het vak grondig in de vijf jaar dat ze leider was van het Portland Youth Philharmonic Orchestra, één van de oudste en meest gerenommeerde jeugdorkesten van Amerika. Sindsdien volgden uitnodigingen van vele orkesten over de hele wereld, waaronder het Chicago Symphony Orchestra, het Houston Symphony Orchestra, het Noors Radio-Orkest en de Badische Staatskapelle in Karlsruhe. Een vaste verbintenis als chef-dirigent heeft ze met het Memphis Symphony Orchestra en Chicago Sinfonietta. Ook is ze benoemd tot dirigent en artistiek directeur van het zomerfestival 2016 van het Nationaal Symfonieorkest van Taiwan. Na diverse succesvolle concerten in de afgelopen jaren staat Mei-Ann Chen dit seizoen opnieuw voor het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Al met al een glansrijke carrière waar ze zelf soms nog verwonderd over is: ‘Als tienjarige wist ik zeker dat ik dirigent wilde worden. Toen leek het een onmogelijke droom, maar dat is het nu niet meer…’

  Deel
 • Augustin Hadelich

  Augustin Hadelich, viool

  Toen Augustin Hadelich in januari 2012 voor het eerst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest solee

  Toen Augustin Hadelich in januari 2012 voor het eerst bij het Nederlands Philharmonisch Orkest soleerde met het Vioolconcert van Tsjaikovski, werd hij bestempeld als een aanstormend talent. Hij had een goed jaar eerder diepe indruk gemaakt bij de New York Philharmonic Orchestra met het Vioolconcert van Mendelssohn. ‘Het is wel zeker dat de toekomst van het vioolspel veilig en uiterst rooskleurig is in de handen van deze violist, dichtte de vakpers hem toen toe. Des te meer bewonderenswaardig voor iemand die als 15-jarige ernstig gewond uit het brandende familiehuis in Toscane werd gered, met enorme wilskracht vocht voor zijn herstel en zijn uitzonderlijk talent op de viool ten volle wist te ontplooien. Hij behaalde prijzen als de Gold Medal tijdens de International Violin Competition of Indianapolis en kreeg in 2009 de felbegeerde Avery Fisher Career Grant om zijn veel belovende carrière verder uit te bouwen. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een gerenommeerd solist die de wereldpodia veroverd heeft en samenwerkte met grote namen als Blomstedt, Kreizberg en Menuhin. Zijn vele cd-opnames vielen ettelijke malen in de prijzen waaronder een bijzonder project met tangomuziek en de titel Histoire du Tango. Met zijn Stradivarius 1723 “Ex-Kiesewetter” is hij in dit seizoen ‘artist-in-residence’ bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

  Deel