Tsjaikovski in Paradiso

Nederlands Kamerorkest

Tsjaikovski in Paradiso

Programma

Tsjaikovski - Souvenir d'un lieu cher arr. A. Glazunov
Saint-Saëns - Delen uit Pianoconcert nr. 3
Tsjaikovski - Delen uit Souvenir de Florence

Tsjaikovski in Paradiso

Het Nederlands Kamerorkest laat tijdens Tsjaikovski in Paradiso muziek horen van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Het eerste stuk van de avond is Souvenir d'un lieu cher (‘Herinnering aan een dierbare plek’). Tsjaikovski begon aan de compositie in 1878 in Clarens in Zwitserland, een idyllisch dorpje aan het Meer van Genève waar de componist even rust vond voor zijn vaak getergde ziel. Het tweede werk van Tsjaikovski vond zijn oorsprong iets zuidelijker in Europa: Souvenir de Florence. Het stuk stamt uit de zomer van 1890.

Saint-Saëns

Naast deze twee romantische stukken speelt pianist Alexandre Kantorow tijdens Tsjaikovski in Paradiso delen uit Pianoconcert nr. 3 van Camille Saint-Saëns. De Fransman ontmoette Tsjaikovski tijdens een reis naar Moskou in 1875, toen Tsjaikovski druk bezig was met het componeren van Het zwanenmeer. Het klikte zo goed tussen die twee – voornamelijk door hun gezamenlijke liefde voor ballet – dat ze al dansend eindigden op het lege podium van het conservatorium in Moskou.

Tsjaikovski in Paradiso is de opvolger van vijf uitverkochte concerten in Paradiso: Pärt in Paradiso (2018), Lucas Jussen in Paradiso (2018), Dvořák in Paradiso (2017), Stravinsky in Paradiso (2016) en Sjostakovitsj in Paradiso (2015). De presentatie is in handen van Floris Kortie, bekend van het tv-programma Podium Witteman.

 • Over de musici
 • Alexandre Kantorow

  Alexandre Kantorow, piano

  Met de befaamde Jean-Jacques Kantorow als vader, was het voor zoon Alexandre geen al te grote stap om de muziek in te gaan, maar hij maakte die stap wel op overtuigende wijze. Nog maar twintig jaar oud werkt hij aan een spectaculaire carrière.

  Met de befaamde Jean-Jacques Kantorow als vader, was het voor zoon Alexandre geen al te grote stap om de muziek in te gaan, maar hij maakte die stap wel op overtuigende wijze. Nog maar twintig jaar oud werkt hij aan een spectaculaire carrière. ‘De tsaar van de piano’, werd hij al snel door de pers genoemd. Hij speelde inmiddels samen met diverse orkesten als het Orchestre National des Pays de la Loire en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en gaf recitals in onder meer het Berliner Konzerthaus en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn bijzondere recital met Russische pianomuziek bij de prestigieuze Fondation Louis Vuitton kreeg een vervolg in zijn meermaals bekroonde cd À la Russe. Over zijn opname met de pianoconcerten van Liszt jubelden de critici: ‘Een reïncarnatie van Liszt zelf’. Naar zijn nieuwste cd met het pianoconcert van Saint-Saëns wordt reikhalzend uitgekeken. Alexandre Kantorow is laureaat van de Safran Foundation, bedoeld om zeer talentvolle musici in hun carrière te ondersteunen.

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
Deel