Vrede & Oorlog

Nederlands Philharmonisch Orkest

 Vrede & Oorlog

MEDIA

Programma

Händel - Music for the Royal Fireworks 
Sjostakovitsj - Symfonie nr. 8

Grootse muziekstukken zijn er geschreven over de verschrikkingen van de oorlog en de vreugde als er uiteindelijk vrede werd gesloten. Een feest met vuurwerk en muziek wilde George, koning van Groot-Brittannië en van het Duitse Hannover, toen in 1749 in Aken vrede werd gesloten. Deze maakte een einde aan een Europese oorlog over de erfopvolging in Oostenrijk. Natuurlijk moest Georg Friedrich Händel, Londens topcomponist, de muziek leveren. Het werd het spetterende Music for the Royal Fireworks. Tegenhanger daarvan is de Symfonie nr. 8 die Dmitri Sjostakovitsj midden in de Tweede Wereldoorlog schreef. Heldhaftigheid en vaderlandsliefde klinken er in door, maar wel ingebed in schrijnende uitdrukking van het leed dat de oorlog veroorzaakte. Voor dit spectaculaire programma van barok en 20e-eeuwse muziek keert voormalig chef-dirigent Hartmut Haenchen terug op het concertpodium bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

 • Over de musici
 • Hartmut Haenchen

  Hartmut Haenchen, dirigent

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositi

  Zijn intelligentie en muzikale integriteit hebben Hartmut Haenchen verzekerd van een voorhoedepositie in de wereld van klassieke muziek. Haenchen werd geboren in Dresden en groeide op in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR). Hij kreeg speciale toestemming om samen te werken met verschillende topensembles in het Westen, waaronder de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest.

  Een belangrijk moment in Haenchens carrière was zijn aanstelling tot chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en muzikaal directeur van De Nederlandse Opera (DNO) in 1986. Gedurende zijn 13-jarige aanstelling bij DNO onderscheidde de dirigent zich door zijn gevarieerde operakeuzes. Nog steeds treedt Haenchen regelmatig op met het Nederlands Philharmonisch Orkest - waarvan hij in 2002 afscheid nam als chef-dirigent - en ontvangt hiervoor lovende recensies; in het bijzonder voor zijn uitvoeringen van Der Ring des Nibelungen, in de regie van Pierre Audi, en Der fliegende Holländer van Richard Wagner. Voor Der Ring des Nibelungen ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen in december 2014 de Prix d'amis oeuvreprijs voor de exellente prestaties in deze productie. Daarnaast werd Der Ring des Nibelungen uitgeroepen tot beste DNO-productie van het seizoen 2013-2014.

  Haenchens brede ervaring en diepgaande inzichten zorgen voor groot respect onder de recensenten, terwijl het publiek zich aangetrokken voelt door de menselijkheid van zijn interpretaties. Haenchen is vermaard om zijn vertolkingen van werken van Richard Strauss, Wagner en Mahler.

  Langdurige relaties onderhoudt Haenchen met vele prestigieuze orkesten en met verschillende vooraanstaande operahuizen, zoals Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, Teatro Real Madrid, Royal Opera House, Covent Garden, Opéra National de Paris, de Munt Brussel, Deutsche Oper Berlin en de Royal Danish Opera. Op zijn naam staan meer dan 130 opnames met vele orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest. Vermeldenswaard is daarbij de omvangrijke discografie met het Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach, waarvan hij artistiek directeur was. Haenchen is eveneens auteur van boeken over muziek.

  In 1996 werd Hartmut Haenchen als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook ontving hij de Erepenning van de Stad Amsterdam en heeft hij voor zijn prestaties van de koningin het Nederlandse Staatsburgerschap verkregen. In 2008 ontving hij de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland, ter erkenning van zijn buitengewone bijdrage aan muziek en de kunsten.

  Bekijk voor meer informatie Hartmut Haenchen's website.

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Vrede & oorlog
za 21 mei 2016
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Inleiding: Vrede & Oorlog
zo 22 mei 2016
Het Concertgebouw, Amsterdam