Vrienden voor het leven

Nederlands Kamerorkest

Vrienden voor het leven

MEDIA

Programma

Howells - Elegie voor altviool, strijkkwartet en strijkorkest 
Britten - Serenade voor tenor, hoorn en strijkers 
Sjostakovitsj - Requiem voor strijkers oorspr. strijkkwartet nr. 15, arr. Misha Rachlevski

Vrienden voor het leven waren ze, sinds hun ontmoeting in 1960: Benjamin Britten en Dmitri Sjostakovitsj. Meer nog dan een vriend was de tenor Peter Pears, de levenspartner van Britten. Voor hem schreef Britten zijn mooiste vocale werken, waaronder de Serenade. Het is echte nachtmuziek: zes fijnzinnige gedichten over de nacht gecomponeerd in een sereen lijnenspel van zang, hoornsolo en strijkorkest. Datzelfde strijkorkest kleurt ook de duisternis die Sjostakovitsj zijn hele leven in de Sovjet-dictatuur ervaren heeft. Zijn laatste strijkkwartet, anderhalf jaar voor zijn dood voltooid, is een muzikaal testament van zes meditatieve en beschouwende adagio’s. Arrangeur Rachlevski maakte het nog indringender door zijn versie voor strijkorkest de titel Requiem mee te geven. Het begin van dit concert is aan Herbert Howells, met zijn mooie, mild melancholieke Elegie, waarin soloaltviolist Richard Wolfe van het Nederlands Kamerorkest een hoofdrol speelt.

 • Over de musici
 • Mark Padmore

  Mark Padmore, tenor

  Er zijn maar weinig tenoren met een dergelijk breed repertoire als Mark Padmore. Hij schitterde in barokmuziek met gespecialiseerde dirigenten als Herreweghe, Gardiner en Jacobs. Beroemd is hij als evangelist in de passies van Bach.

  Er zijn maar weinig tenoren met een dergelijk breed repertoire als Mark Padmore. Hij schitterde in barokmuziek met gespecialiseerde dirigenten als Herreweghe, Gardiner en Jacobs. Beroemd is hij als evangelist in de passies van Bach. Met het de Berliner Philharmoniker onder Simon Rattle zong hij ze beide, zelfs in een geënsceneerde versie van Peter Sellars. Hij is een indrukwekkend liedvertolker en werkte daarin samen met onder anderen Kristian Bezuidenhout en Paul Lewis. Maar ook is hij bekend om zijn fenomenale Britten-interpretaties. Componisten als Mark-Anthony Turnage, Alec Roth en Sally Beamish schreven composities voor hem. Zijn talloze cd-opnamen vielen vaak in de prijzen, waaronder een Edison in 2011 voor zijn opname van Schumanns Dichterliebe.

  In de loop van zijn carrière zong Padmore met gerenommeerde orkesten als het London Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Bij de Berliner Philharmoniker was hij afgelopen seizoen artist in residence. Daarnaast was hij te horen in befaamde zalen waaronder het Theater an der Wien en de Londense Wigmore Hall.

  Hoewel hij actief is in de authentieke uitvoeringspraktijk is Mark Padmore daar wel genuanceerd over: ‘We moeten onderzoeken wat die muziek voor het publiek van vroeger inhield, maar ook hoe het op onze hedendaagse toehoorders overkomt. We vermoorden oude muziek als we het alleen met respect benaderen.’

  Deel
 • David Guerrier

  David Guerrier, hoorn

  Onder de koperblazers is David Guerrier (1984) een bijzonder fenomeen. Op zijn zevende begon hij pia

  Onder de koperblazers is David Guerrier (1984) een bijzonder fenomeen. Op zijn zevende begon hij piano en trompet te spelen, maar al snel werd het laatste zijn hoofdinstrument. Nog maar twaalf jaar oud werd hij leerling aan het conservatorium van Lyon. Een jaar later won hij de eerste prijs bij het Internationaler Instrumentalwettbewerb Markneukirchen. Op zijn vijftiende behaalde hij met de hoogst mogelijke onderscheiding zijn einddiploma, niet alleen op de trompet, maar ook op de baroktrompet. In de jaren daarna maakte David Guerrier wereldwijd furore als trompettist in talloze concerten en recitals. Hij speelde samen met onder meer het Orchestre Philharmonique du Luxembourg, het Kamerorkest van Moskou en de meeste grote Franse orkesten. In 2002 nam David Guerrier ook de hoorn ter hand. Binnen twee jaar werd hij al benoemd tot solohoornist van het Orchestre National de France en ook op dit instrument heeft hij inmiddels internationaal naam gemaakt.

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Concertmeester en artistiek leider NKO
  Gordan Nikolić is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. In Amsterdam is hij inmiddels uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest. Als muzikaal leider maakt hij hoorbaar en zichtbaar wat hem beroert in de muziek. Daardoor word je als luisteraar geraakt. " Nikolić generates excitement in everything he plays", aldus The Times.

  Portret Gordan Nikolić
  Zeven was Gordan Nikolić (1968, Servië) toen hij begon met vioolspelen. Twee jaar later al stuurden zijn ouders het talent naar een internaat voor vioolles. Vijf dagen per week. "Het was streng maar wij hadden dit ene geweldige ding: muziek. Het is als opgroeien in een kerk voor wie in God gelooft. Daar ligt de oorsprong van mijn intimiteit met de muziek." Nikolić vervolgde zijn studie bij de bekende Franse violist en dirigent Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule van Basel. Hij verdiepte zich in barokmuziek, maar werkte ook samen met Lutoslawski en Kurtág, omdat ook de hedendaagse muziek hem fascineert.

 Zijn eerste aanstelling als concertmeester kreeg de nog jonge violist in 1989. Nikolić' carrière raakte vanaf dat moment in een stroomversnelling, ook als solist. Hij werkte met tal van orkesten in Europa en kon prijs na prijs op zijn schoorsteenmantel zetten. In 1997 werd hij benoemd tot concertmeester van het London Symphony Orchestra, waar hij een bijzondere band ontwikkelde met Sir Colin Davis. Van deze maestro leerde hij hoe belangrijk het is om een eigen muzikale visie te bewaren. Om je niet te onderwerpen aan andermans autoriteit. "Als wij ooit eindigen door te praten op dezelfde manier, dan hebben wij verloren. Dus jij zegt wat je moet zeggen, ik zeg wat ik heb te zeggen, en dan komt er een brug", vertelt Davis hem. Woorden die hij nooit meer vergeet. In 2000 wordt Gordan Nikolić benoemd tot professor aan het Royal College of Music en drie jaar later ook aan de Guildhall School of Music. Als hij in 2004 naar het Nederlands Kamerorkest komt, gaat hij bovendien doceren aan het Rotterdams Conservatorium. De musici  zijn er geweldig gelukkig mee hoe deze topviolist het kamerorkest op zijn unieke wijze leidt vanaf de eerste lessenaar. Tijdens concerten neemt hij met zijn begeesterende beweeglijkheid niet alleen de orkestleden mee, maar de hele zaal. Nikolić speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
 • Richard Wolfe

  Richard Wolfe, altviool

  Nederlands Kamerorkest

  Richard Wolfe is geboren in New York en studeerde viool bij Dorothy DeLay en Walter Levin (primarius van het La Salle Quartet). Van 1977 tot 1982 woonde hij in Israël, waar hij deel uitmaakte van het Israëlisch Kamerorkest.

  aanvoerder

  Richard Wolfe is geboren in New York en studeerde viool bij Dorothy DeLay en Walter Levin (primarius van het La Salle Quartet). Van 1977 tot 1982 woonde hij in Israël, waar hij deel uitmaakte van het Israëlisch Kamerorkest. In 1982 vestigde Wolfe zich in Nederland. Sinds 1984 is hij aanvoerder altviool van het Nederlands Kamerorkest. Naast zijn orkestwerk maakt Richard Wolfe kamermuziek in tal van ensembles in Nederland en in het buitenland. Hij is lid van ‘Music in Context’ in de Verenigde Staten en speelt met ‘Ensemble Explorations’ in België. Richard Wolfe is als docent verbonden aan festivals op Palma de Mallorca en in Fontainebleau, Frankrijk.
  Deel