Wie was Stalin?

Nederlands Philharmonisch Orkest

Wie was Stalin?

MEDIA

Programma

Walton en Sjostakovitsj         

Walton
 - Altvioolconcert

Sjostakovitsj

- Symfonie nr. 10

Een oude bekende keert terug bij het Nederlands Philharmonisch Orkest: dirigent Vassily Sinaisky. In de jaren negentig was deze Russische musicus enige tijd aan het orkest verbonden als vaste gastdirigent. Hij dirigeert de Tiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Het werk dateert officieel uit 1953 en zou in slechts enkele maanden op papier zijn gezet na de dood van Josef Stalin. Er zijn stemmen die beweren dat het werk al jaren eerder voltooid werd. Nog een raadsel: is het korte tweede deel een ironiserend portret van de dictator Stalin? Een spannende kennismaking met deze minder bekende symfonie. De naam van de Engelse componist William Walton is gemeengoed bij het grote publiek in Engeland. Het melodische krachtige concert voor altviool en orkest dat hij in 1929 schreef, zal nieuwsgierig maken naar wat deze vroeg twintigste-eeuwse componist meer naliet.

 • Over de musici
 • Maxim Rysanov

  Maxim Rysanov, altviool

  De prins onder de altviolisten, zo wordt Max1m Rysanov wel betiteld. Rysanov heeft er met zijn subli

  De prins onder de altviolisten, zo wordt Max1m Rysanov wel betiteld. Rysanov heeft er met zijn sublieme spel voor gezorgd dat het instrument steeds meer in de belangstelling staat. Hij speelt wereldwijd met grote orkesten en gerenommeerde musici (waaronder Janine Jansen) en diverse componisten hebben werk voor hem geschreven. Nog vorige jaar schitterde hij in London op de beroemde Last Night of te Proms. Rysanov is de trotse bespeler van een instrument uit 1780 gemaakt door de befaamde vioolbouwer Giuseppe Guadagnini.

  Deel
 • Vassily Sinaisky

  Vassily Sinaisky, dirigent

  Vassily Sinaisky was van 1992 tot 1997 vaste gastdirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.
  Vassily Sinaisky was van 1992 tot 1997 vaste gastdirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij geniet grote bekendheid als operadirigent. Niet voor niets is hij vorig seizoen benoemd tot leider van het beroemde Bolshoi Theater in Moskou. Maar daarnaast is hij een groot interpreet van symfonische muziek. Zijn visie op het oeuvre van Sjostakovitsj is onnavolgbaar en wordt door velen geroemd. En als chef-dirigent van het orkest van Malmo maakte hij furore met een opname van de symfonieen van de relatief onbekende Franz Schmidt.
  Deel