Wozzeck

De Nationale Opera

Wozzeck

Programma

BERG - Wozzeck

Alban Bergs opera Wozzeck laat ons meebeleven hoe een kwetsbaar mens tot een wanhoopsdaad kan komen. De muzikale taal die daarbij gebruikt wordt, was begin twintigste eeuw uiterst vernieuwend en had grote invloed op componisten na Berg.

Verhevigde weergave
Tussen het moment waarop Berg het toneelstuk Woyzeck van Georg Büchner zag en het voltooien van zijn opera Wozzeck, had de componist als dienstplichtige de Eerste Wereldoorlog aan den lijve meegemaakt. Dit menselijk leed vond zijn weerklank in een van de meest aangrijpende meesterwerken uit het operarepertoire. Om het ‘onsterfelijke drama’ (zoals Berg het toneelstuk Woyzeck noemde) zo goed mogelijk te dienen, combineerde Berg strakke klassieke vormen met een moderne, atonale compositiewijze. Juist door deze nieuwe muzikale stijl ontstond een verhevigde weergave van de werkelijkheid.

Diepste lagen
De Poolse regisseur Krzysztof Warlikowski staat bekend om een heel persoonlijke manier van werken waarbij hij de acteurs en zangers stimuleert om de diepste lagen van hun creativiteit aan te boren. Dit maakt hem bij uitstek geschikt voor het regisseren van een emotioneel geladen opera als Wozzeck. Het is zijn debuut bij DNO. Eva-Maria Westbroek vertolkt Wozzecks vriendin Marie, haar tweede rol in dit seizoen na Manon Lescaut. DNO-veteraan Sir Willard White (onder meer Méphistophéles La damnation de Faust, Golaud Pelléas et Mélisande en Nick Shadow The Rake’s Progress) is de cynische Doktor.

 • Over de musici
 • Marc Albrecht

  Marc Albrecht, chef-dirigent

  Nederlands Philharmonisch Orkest

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera.

  Sinds 2011 is Marc Albrecht chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera. Een samenwerking die, gezien de vele successen, in ieder geval tot 2020 verlengd is. Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken geschreven rondom de Jahrhundertwende: werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Over Albrechts meest recente Mahlervertolking schreef het NRC: ‘In de Tiende toonde Albrecht opnieuw zijn onopgesmukte Mahler-signatuur. En juist in die Tiende vergrootte zijn geserreerde stijl slechts de impact.’  Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.

  Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten en Der Rosenkavalier van R. Strauss, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin en Parsifal van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. ‘De grootste pluim gaat naar specialist Marc Albrecht en zijn Nederlands Philharmonisch, die de bontgekleurde orkestpartituur in verbijsterend detail tot leven wekten. Albrecht bouwde de spanning zorgvuldig op en creëerde een geweldige emotionele impact,’ schreef het NRC naar aanleiding van de productie van Bergs Wozzeck in maart 2017.

  Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent.  Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu, een productie die ook op dvd werd uitgebracht. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap. Zo dirigeert hij in maart 2018 enige voorstellingen van Das Wunder der Heliane van Korngold.

  Ook waren er verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder  Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera house of the year’.

  De vele symfonische programma’s die hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest uitvoert, bewijzen overtuigend dat Marc Albrecht ook in de concertzaal één van de leidende dirigenten van onze tijd is. Marc Albrecht en het Nederlands Philharmonisch Orkest brachten diverse opnamen uit waaronder Mahlers orkestliederen en Vierde symfonie en de complete Elektra van Strauss.

  Deel
Deel