Yakult Havenkom Concert 2018

Nederlands Philharmonisch Orkest

Yakult Havenkom Concert 2018

Programma

Verdi - Va, Pensiero (Slavenkoor) uit Opera Nabucco
Verdi - Come in quest'ora bruna (Amelia aria) uit opera Simon Boccanegra
Ponchielli - Gioconda: Danza delle Ore del Giorno
Ponchielli - Gioconda, La: Cielo e Mar (aria)
Britten - Four Sea Interludes: de Storm
Dvořák - Rusalka: Song to the Moon, op.114
De Sarasate - Carmen Fantasie, op 25 voor orkest en vioolsolo
Puccini  - Madame Butterfly: Or vienmi ad adornar e coro a bocca chiusa opera-aria en koor
Verdi - La Traviata: Brindisi (drinklied), Duet
Puccini - Turandot: In Questa Reggia
Offenbach - Les Contes d'Hoffman: Belle Nuit, ô nuit d'ivresse
Puccini - Turandot: Cosi comanda
Puccini - Turandot: Nessun Dorma

Facebook Event:
Yakult Havenkom Concert

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft op zaterdag 1 september 2018 een concert in de sfeervolle Havenkom van Almere Haven. Het gratis toegankelijke Yakult Havenkom Concert is elk jaar weer het hoogtepunt van het Rabobank Almere Haven Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 31 augustus tot en met 2 september 2018. Het belooft een zwoele avond te worden met veel Italiaanse klassiekers.

Highlights uit opera’s

Tijdens het Yakult Havenkom Concert speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Maxim Emelyanychev onder meer highlights uit de opera’s Nabucco (Verdi), Simon Boccanegra (Verdi), La Traviata (Verdi), Madame Butterfly (Puccini), Turandot (Puccini), Gioconda (Ponchielli) en Les Contes d'Hoffman (Offenbach). Daarnaast staan er stukken van Britten, Dvorák en De Sarasate op het programma. De presentatie van de avond is in handen van Gregor Bak. Bak is naast presentator ook musicoloog; dat maakt hem de ultieme gastheer van deze avond.

Rabobank Almere Haven Festival

Het Rabobank Almere Haven Festival vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats in de Havenkom en het winkelcentrum van Almere Haven. Het festival duurt drie dagen en bestaat onder meer uit de Rabobank Havenkom Proeverij, het Rosenboom vrijdagavondconcert met het Almeerse Jeugd Symfonie Orkest, de kunstmarkt in het weekend, een vaartocht op het Gooimeer met botters en bijzondere straattheateracts in het centrum. Als afsluiter is er op zondag de grootste brocante en antiekmarkt van Almere en Flevoland. Voor meer info zie www.almerehavenfestival.nl

 • Over de musici
 • Gregor Bak

  Gregor Bak, presentatie

  Muzikale duizendpoot en tv-persoonlijkheid, dat is in het kort Gregor Bak. Zijn basis lag in een klassieke studie piano en musicologie aan de Utrechtse Universiteit waarna hij enige tijd werkte als muziekdocent op middelbare scholen. 

  Muzikale duizendpoot en tv-persoonlijkheid, dat is in het kort Gregor Bak. Zijn basis lag in een klassieke studie piano en musicologie aan de Utrechtse Universiteit waarna hij enige tijd werkte als muziekdocent op middelbare scholen. In 1992 verscheen hij voor het eerst op de Nederlandse televisie met het programma C-majeur. Er volgden meer programma’s, en niet alleen muzikale zoals Schoolstrijd en het zeer populaire Zo Vader Zo Zoon.

  Met enthousiasme gebruikt Gregor Bak de combinatie van zijn grote muzikale kennis en vaardigheid met zijn talent van presenteren. Bij vele organisaties is hij te vinden als dagvoorzitter of presentator van concerten en andere muzikale happenings. Met pianist Ivo Janssen en saxofonist Arno Bornkamp organiseert hij familieprogramma’s rond bekende klassieke muziek. Met pianist Cor Bakker en combo werkt hij samen in het programma Bakker, Bak & Friends. Daarnaast is Gregor Bak componist, arrangeur, en natuurlijk al jarenlang dirigent van het Oeral Kozakkenkoor.

  Deel
 • Laurence Dale

  Laurence Dale, regie

  Dale begon zijn loopbaan als gevierd operatenor die zong op grote podia als de Wiener Staatsoper, de Munt in Brussel en De Nationale Opera in Amsterdam. 

  ‘Regisseur Dale leverde in ingenieuze kleurrijke decors een stijlvolle, zeer gedetailleerde en soms hilarische komedie’, was het commentaar van NRC over de enscenering die Laurence  Dale in 2013 bij de Nederlandse Reisopera van Rossini’s Il barbiere di Siviglia maakte. Dale begon zijn loopbaan als gevierd operatenor die zong op grote podia als de Wiener Staatsoper, de Munt in Brussel en De Nationale Opera in Amsterdam. Om gezondheidsredenen moest hij het zangersvak opgeven, waarna hij een nieuwe carrière opbouwde als operaregisseur. Van 2001 tot 2004 was hij artistiek leider van het Opéra-Théâtre Metz, waar alleen al zijn controversiële uitvoering van Powder Her Face van Thomas Adès heel wat tongen losmaakte. Daarna vertrok hij naar Zuid-Afrika waar hij de leiding op zich nam van de Opera Africa in Pretoria en het land internationaal op de operakaart zette. Daarnaast regisseerde hij een groot aantal opera’s en operettes in de theaters van onder meer Monte Carlo, Salzburg en Bad Ischl. Regelmatig dirigeert Laurence Dale zijn eigen producties. En als artistiek leider van het Festival International d'Evian, dirigeert hij ook met groot succes het bij het festival behorende orkest.

  Deel
 • Hawijch Elders

  Hawijch Elders, viool

  Hawijch Elders, nog maar 19 jaar oud, is een grote belofte onder de Nederlandse soloviolisten. Ze werd toegelaten aan de Young Talent Academy van Codarts Rotterdam en het Hellendaal Muziekinstuut. Momenteel studeert ze aan het Amsterdams Conservatorium. 

  Hawijch Elders, nog maar 19 jaar oud, is een grote belofte onder de Nederlandse soloviolisten. Haar eerste lessen kreeg ze al op zesjarige leeftijd. Ze werd toegelaten aan de Young Talent Academy van Codarts Rotterdam en het Hellendaal Muziekinstuut. Momenteel studeert ze aan het Amsterdams Conservatorium. In 2013 won ze in de categorie 12 tot 14-jarigen de 2e prijs tijdens het Prinses Christina Concours.

  Hoewel ze nog midden in haar opleiding zit, gaf Hawijch Elders al diverse recitals en trad op met onder meer Domestica Rotterdam, Amsterdam Sinfonietta en de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Internationaal krijgt zij ook al enige bekendheid. Zo speelde ze in oktober 2017 met het Orquestra Classicá de Madeira het Vioolconcert van Sibelius in de grote concertzaal van het eiland. Hawich Elders speelt op een kostbare Rafaele e Antonio Gagliano uit 1830 die zij in bruikleen heeft van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

  Deel
 • Maxim Emelyanychev

  Maxim Emelyanychev, dirigent

  Hoewel hij nog jong van jaren is, heeft Maxim Emelyanychev al een indrukwekkende carrière opgebouwd op fortepiano en clavecimbel en als dirigent van zowel in barokmuziek gespecialiseerde ensembles als ‘reguliere’ symfonische orkesten.

  Hoewel hij nog jong van jaren is, heeft Maxim Emelyanychev al een indrukwekkende carrière opgebouwd op fortepiano en clavecimbel en als dirigent van zowel in barokmuziek gespecialiseerde ensembles als ‘reguliere’ symfonische orkesten. Al op zijn twaalfde maakte hij zijn debuut als dirigent.

  Hij kreeg zijn opleiding aan het conservatorium van Moskou waar hij zich bekwaamde in historische toetsinstrumenten en directielessen kreeg van onder anderen Rohzdestvensky. Hij won diverse concoursen waaronder het Internationale Concours Musica Antiqua in Brugge in 2010 en twee jaar later het Internationaler Hans-von-Bülow-Klavierwettbewerb in Meiningen.

  Sinds 2011 is hij één van de leiders van het ensemble Il Pomo d’oro. Met dit gezelschap gaf hij wereldwijd vele concerten waaronder in New York, Wenen en het Amsterdamse Concertgebouw. Zijn opname met barokke opera-aria’s door Joyce Di Donato werd bekroond met een Echo Klassik in 2017.

  Daarnaast dirigeerde Maxim Emelyanychev een groot aantal symfonieorkesten zoals het Nationaal Philharmonisch Orkest van Rusland, Sinfonietta Sofia en het Orquesta Nacional de España. Hij is oprichter en dirigent van het Jeugd Kamerorkest Veritas. Naast dit alles is hij ook actief als orkestrator en arrangeur voor uiteenlopende bezettingen.

  Deel
 • Paulo Ferreira

  Paulo Ferreira, tenor

  Met een beurs van de Calouste Gulbenkian Foundation studeerde de Portugese Paulo Ferreira piano, cello en zang. Uiteindelijk koost hij definitief voor zang en bouwde een indrukwekkende carrière op als tenor. 

  Met een beurs van de Calouste Gulbenkian Foundation studeerde de Portugese Paulo Ferreira piano, cello en zang. Uiteindelijk koost hij definitief voor zang en bouwde een indrukwekkende carrière op als tenor. ‘Zijn bel canto stem deed me denken aan de Gouden Eeuw van de Italiaanse zangkunst uit de jaren dertig’, was het commentaar van een Duitse recensent naar aanleiding van één van zijn optredens. Internationaal brak hij door tijdens een groot operagala, waar hij naast de befaamde sopraan Anna Netrebko stond. De tenor zong uiteenlopende rollen bij onder meer het Staatstheater Hannover, de Opera Malmö en het Teatro San Carlo in Napels. Hij zong mee in een dvd-opname van La Wally van Catalani.

  Daarnaast is Paulo Ferreira een veel gevraagd concertzanger. Als zodanig trad hij op met het Konzerthausorchester Berlin en het Tiroler Symphonieorchester Innsbruck. Een uitvoering van Lloyd Webbers Requiem met het koor en orkest van de Spaanse omroep werd rechtstreeks uitgezonden op de Spaanse televisie. Een bijzonder recital gaf hij in april van dit jaar in Oporto met liederen en operafragmenten begeleid op fortepiano.

  Deel
 • Soojin Moon-Sebastian

  Soojin Moon-Sebastian, sopraan

  De Koreaanse sopraan Soojin Moon volgde haar opleiding in haar geboorteland en sloot deze met onderscheiding af aan het Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi in Milaan. Over de hele wereld maakt zij sindsdien furore in opera en concert. 

  De Koreaanse sopraan Soojin Moon volgde haar opleiding in haar geboorteland en sloot deze met onderscheiding af aan het Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi in Milaan. Daarnaast volgde ze masterclasses bij onder anderen Renato Bruson, Dalton Baldwin en Montserrat Caballé. Over de hele wereld maakt zij sindsdien furore in opera en concert. Zij zong in onder meer de Scala van Milaan, de Komische Oper in Berlijn en het Badisches Staatstheater Karlsruhe. Tot in Quito, Ecuador kreeg zij staande ovaties voor haar vertolking als Violetta in Verdi’s La traviata. In Nederland kreeg zij grote bekendheid door haar vertolking van de titelrol in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss in een productie van De Nederlandse Reisopera.

  Soojin Moon werkte samen met grote dirigenten als Alexander Joel, Theodor Guschlbauer en Fabrice Bollon. In de concertzaal zong zij met onder meer de Real Filharmonia de Galicia, het Symfonieorkest van Singapore en de  Deutsche Händel Solisten. Tussen 2006 en 2009 was zij hoofdvakdocent zang aan de Katholieke Universiteit van Korea.

  Deel
 • Toonkunstkoor Amsterdam

  Toonkunstkoor Amsterdam, koor

  Het Toonkunstkoor Amsterdam is een waar muzikaal instituut dat de koortraditie in de hoofdstad hooghoudt. Het koor bestaat uit uitstekend geschoolde amateurzangers.

  Toen in 1829 de Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst werd opgericht, was Amsterdam één van de eerste afdelingen die een eigen koor oprichtte. In al die jaren is het Toonkunstkoor Amsterdam uitgegroeid tot een waar muzikaal instituut dat de koortraditie in de hoofdstad hooghoudt. Het koor bestaat uit uitstekend geschoolde amateurzangers. Door die hoge kwaliteit verleent het met grote regelmaat medewerking aan producties van de Nederlandse symfonieorkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarbij schuwen de zangers het niet om ook lastig repertoire uit de 20e eeuw uit te voeren dat maar zelden bij amateurkoren te vinden is. Niet voor niets dus dat zij in hun lange geschiedenis optraden onder legendarische dirigenten als Otto Klemperer, Bruno Walter, Eduard van Beinum en Bernard Haitink.

  Een belangrijke pijler in het repertoire van Toonkunstkoor Amsterdam, dat sinds 2003 onder leiding staat van Boudewijn Jansen, is de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion in het Koninklijk Concertgebouw. Een traditie die met Mengelberg in 1899 in gang werd gezet, en waaraan het Nederlands Kamerorkest ook enkele jaren zijn medewerking verleende.

  Deel
 • Maria Riccarda Wesseling

  Maria Riccarda Wesseling, mezzosopraan

  De grote doorbraak van de Zwitsers-Nederlandse mezzosopraan Marria Riccarda Wesseling kwam in 2006 toen zij als invalster schitterde in Glucks Iphigenie en Tauride bij de Opéra de Paris.

  De grote doorbraak van de Zwitsers-Nederlandse mezzosopraan Marria Riccarda Wesseling kwam in 2006 toen zij als invalster schitterde in Glucks Iphigenie en Tauride bij de Opéra de Paris. ‘Jammer dat er nog maar zelden zo mooi gezongen wordt’, verzuchtte één der recensenten naar aanleiding van haar optreden aldaar. Het maakte haar tot een veelgevraagd zangeres op de grote internationale podia. Zij zong de meest uiteenlopende operarollen bij onder meer de Staatsoper Berlin en het Teatro Real Madrid. Bij De Nationale Opera in Amsterdam maakte ze eind 2008 furore als Orlofsky in Die Fledermaus van Strauss. Ook in de concertzaal is ze veelvuldig te horen. Ze zong samen met orkesten als het Gewandhausorchester Leipzig, het Tonhalleorchester Zürich en het Koninklijk Concertgebouworkest en gaf recitals in onder meer het Barbican Centre in Londen, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en De Doelen in Rotterdam.

  Enkele jaren was Maria Riccarda Wesseling artistiek leider van de Dutch National Opera Academy. Als zodanig ensceneerde zij in januari van dit jaar The Rape of Lucretia van Britten.

  Deel
Deel