Zonovergoten klanken

Nederlands Philharmonisch Orkest

Zonovergoten klanken

MEDIA

Programma

Röntgen - Bitonale symfonie 
Beethoven -Pianoconcert nr. 5
Mendelssohn - Symfonie nr. 4 ‘Italiaanse’

In dit concert gaan we met de Noord-Zuidlijn via Bilthoven en Wenen naar het zonnige Rome. In het Utrechtse villadorp schreef de Nederlandse Julius Röntgen in 1930 zijn korte maar prikkelende Bitonale symfonie, een van de weinige uitstapjes de hij maakte naar de moderne muziek van zijn tijd. In Wenen componeerde Beethoven zijn Vijfde en laatste pianoconcert. Hoewel hij te doof was om het zelf te kunnen uitvoeren, toonde hij met dit werk op ‘keizerlijke’ wijze hoe briljant hij ooit als pianist geweest was. Na deze robuuste romantiek, gebracht door Yevgeny Sudbin, nemen dirigent Ivor Bolton en het Nederlands Philharmonisch Orkest u mee naar zuidelijke oorden. Als jongeman bracht Mendelssohn enige tijd in Rome door. De indrukken van de Italiaanse hoofdstad verwerkte hij later in zijn Symfonie nr. 4, boordevol zonovergoten klanken en als finale een fonkelende Italiaanse saltarello.

 • Over de musici
 • Yevgeny Sudbin

  Yevgeny Sudbin, piano

  Deel
 • Ivor Bolton

  Ivor Bolton, dirigent

  Hij begon als klavecinist en legde zich later toe op het dirigeren en specialiseerde zich in het repertoire van de 18e en vroege 19e eeuw. Daarnaast profileerde hij zich als operadirigent. Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg. Sinds dat jaar is hij chef van het Sinfonieorchester Basel.

  ‘Telkens als ik een stuk opnieuw dirigeer, bouw ik voort op mijn ervaring en neem nieuwe risico’s. Als dat lukt, groeit het stuk bij elke uitvoering. Maar perfect wordt het nooit. Gelukkig maar, want anders zou mijn werk erg saai worden.’ Een mooie typering van de manier waarop Ivor Bolton zijn vak ervaart.

  Hij begon als klavecinist en legde zich later toe op het dirigeren en specialiseerde zich in het repertoire van de 18e en vroege 19e eeuw. Daarnaast profileerde hij zich als operadirigent na zijn succesvolle debuut in 1986 met Stravinsky’s The Rake’s Progress bij de English Touring Opera. Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg. Sinds dat jaar is hij chef van het Sinfonieorchester Basel. Ook is hij al weer enkele jaren leider van het Teatro Real in Madrid en, sinds de oprichting in 2012, van het Dresdner Festspielorchester. Als gast dirigeerde hij producties in talloze operatheaters als de Bayerische Staatsoper, Covent Garden, de Wiener Staatsoper en De Nationale Opera in Amsterdam.

  Ook op het concertpodium heeft hij zijn talent bewezen. Alleen al in Nederland leidde hij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en uiteraard het Nederlands Philharmonisch Orkest waar hij inmiddels jaarlijks een aantal concerten leidt. 

  Deel

Rondom het concert

Muziekcafé: Zonovergoten klanken
za 17 okt 2015
Muziekcafé
Het Concertgebouw, Amsterdam
Inleiding: Zonovergoten klanken
zo 18 okt 2015
Inleidingen
Het Concertgebouw, Amsterdam