Voorprogramma Vivaldi Recomposed

Voorprogramma Vivaldi Recomposed

Voorafgaand aan het Vivaldi Recomposed concert op vrijdag 8 mei interviewt Floris Kortie de hoofdrolspelers van de avond: Daniel Hope, Tim Kliphuis en Gordan Nikolić. 

 • Over de musici
 • Tim Kliphuis

  Tim Kliphuis, viool

  Dat viool zijn instrument was, stond al vast toen hij van de bekende pedagoog Johannes Lievaart als kind les kreeg volgens de Suzuki-methode. Het maakte hem gevoelig voor een improviserende manier van spelen. In 1993 hoorde hij voor het eerst de beroemde jazz-violist Stéphane Grapelli spelen, tot op de dag van vandaag zijn grote voorbeeld. Hij ging naar het conservatorium en studeerde aanvankelijk klassiek viool, maar deed uiteindelijk eindexamen in klassiek en jazz.

  Dat viool zijn instrument was, stond al vast toen hij van de bekende pedagoog Johannes Lievaart als kind les kreeg volgens de Suzuki-methode. Het maakte hem gevoelig voor een improviserende manier van spelen. In 1993 hoorde hij voor het eerst de beroemde jazz-violist Stéphane Grapelli spelen, tot op de dag van vandaag zijn grote voorbeeld. Hij ging naar het conservatorium en studeerde aanvankelijk klassiek viool, maar deed uiteindelijk eindexamen in klassiek en jazz. Tim Kliphuis behoort momenteel tot de grote jazz-violisten van onze tijd. Hij heeft een fabelachtige klassieke techniek die hem in de jazz goed van pas komt. Naast zijn vele concerten maakte hij diverse cd’s, onder andere met zijn eigen trio. Daarbij balanceert hij regelmatig op het snijvlak van beide werelden en schuwt jazzy uitvoeringen van klassieke werken bepaald niet. Het leverde hem een bewonderende recensie in het vioolvakblad The Strad op. En nog steeds zijn zijn concerten een enerverende mix. Zoals hij zelf zegt: 'Ik houd ervan om klassieke kamermuziek en jazz met elkaar te combineren in hetzelfde concert. Het is opwindend en het spreekt het publiek enorm aan.'

  Deel
 • Gordan Nikolić

  Gordan Nikolić, concertmeester

  Nederlands Kamerorkest

  Nikolić is een energieke meesterviolist die internationaal furore maakt. Hij is sinds 2004 muzikaal leider en concertmeester van het Nederlands Kamerorkest. 

  Sinds 2004 is Gordan Nikolić artistiek leider van het Nederlands Kamerorkest. Hij behoort al jaren tot de grootste violisten van deze tijd. Hij is concertmeester geweest bij meerdere orkesten en is regelmatig te gast als violist of orkestleider in binnen- en buitenland. In de loop van de jaren is hij uitgegroeid tot het gezicht van het Nederlands Kamerorkest, dat hij op zijn eigen, unieke wijze leidt.

  Nikolić werd in 1968 in het huidige Servië geboren. Op zijn zevende begon hij met vioolspelen. Twee jaar later ging hij naar een internaat voor vioolles. Hij vervolgde zijn studie bij Jean-Jacques Kantorow aan de Musikhochschule in Bazel. Daar verdiepte hij zich in de barokviool, maar werkte hij ook samen met moderne componisten als Lutosławski en Kurtág. In 1989 kreeg hij zijn eerste aanstelling als concertmeester bij het Orchestre d’Auvergne. Vanaf 1997 tot en met 2017 bekleedde hij dezelfde functie bij het London Symphony Orchestra. Daar werkte hij samen met topdirigenten als Colin Davis, Claudio Abbado, Valeri Gergiev en Bernard Haitink.

  Nikolić staat niet als dirigent voor het Nederlands Kamerorkest, maar voert vanaf de eerste lessenaar de musici aan. Dit omdat hij de andere orkestleden niet wil onderwerpen aan zijn autoriteit. Hij vindt het belangrijk om je eigen muzikale visie te bewaren, en die naar voren te brengen in de muziek die je speelt. Zelf zegt hij: ‘Ik ben er niet om te vertellen wat de andere musici moeten doen. Ik probeer een energieke of emotionele richting aan te geven, en vervolgens proberen we een gemeenschappelijke taal te vinden.’ Inmiddels heeft hij samen met het orkest gewerkt aan diverse bijzondere producties en heeft hij verschillende succesvolle cd-opnames gemaakt.

  Nikolić wordt regelmatig gevraagd als muzikaal leider bij diverse internationale gezelschappen, waaronder het Australian Chamber Orchestra, het Orchestre de chambre de Genève en het Antwerp Symphony Orchestra. Sinds 2007 heeft hij de leiding over het in Spanje gevestigde BandArt, een orkest dat inzet op maatschappelijke betrokkenheid. Naast zijn activiteiten als violist en orkestleider is Nikolić docent aan Codarts in Rotterdam. Hij speelt op een Lorenzo Storioni viool uit 1794.

  Deel
Deel