Martin Fröst

Grensverleggende klarinettist

Een klarinettist pur sang, die met zijn instrument gebaande paden durft te verlaten en grensverleggend experimenteert met zowel compositie als concertvorm.

‘Het is heerlijk als je overal op de wereld de mooiste klarinetmuziek met de beste orkesten en musici kunt uitvoeren. Een paar jaar geleden begon ik toch twijfels over mijn carrière te krijgen. Hoe   gelukkig zal ik zijn als ik op mijn 85e kan zeggen dat ik duizend keer het klarinetconcert van Mozart of Weber heb uitgevoerd? Ik ben gaan experimenteren met nieuwe concertconcepten. Daar is Dollhouse uit ontstaan: een total performance met orkest waarin ik het spelen van klassieke muziek verbind met presentatie, beweging, dirigeren en nog veel meer. Geen eenvoudige opgave, want veel van die disciplines waren totaal nieuw voor mij.

Ik ben nu bezig met het project Genesis. Daarin wil ik op een speelse manier het publiek een indruk geven van de fascinerende muziek die onze samenleving in de loop van de eeuwen heeft voortgebracht. Een belangrijk element daarin was de volksmuziek, omdat die het dichtst bij het dagelijks leven stond van de ‘gewone man’. Veel componisten werden geïnspireerd door volksmuziek en gingen deze gebruiken in hun eigen werk, wat vaak tot verrassende composities leidde.

Een aantal van de stukken die onderdeel zijn van Genesis, speel ik samen met het Nederlands Kamerorkest in maart 2016. Mijn broer Göran Fröst, altviolist en componist, heeft klassieke, op volksmuziek gebaseerde werken en traditionele Klezmermuziek, gearrangeerd voor klarinet en strijkorkest. Dat is een heel originele combinatie.

Natuurlijk speel ik ook nog steeds met veel voldoening het klassieke repertoire. Het Klarinetconcert van de componist Carl Nielsen, dat ik met het Nederlands Philharmonisch Orkest in november 2015 uitvoer, is bijvoorbeeld een schitterend stuk dat ik al sinds mijn jeugd goed ken. Als Zweed voel ik met de Deen Nielsen die speciale Scandinavische verwantschap, waardoor dit werk een warme plek in mijn muzikale hart heeft.’

Deel