Christian Tetzlaff

Artist-in-residence

Met violist Christian Tetzlaff heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest een groot solist als artist-in-residence in huis gehaald.

Maar ook iemand die heel bewust zijn talent ten dienste stelt van de muziek: ‘Ik ben pas tevreden als het publiek eerst zegt: “Wat een prachtige compositie” en pas daarna: “Wat is het mooi gespeeld”.’ Dat betekent voor mij dat ik mij nooit alleen maar solist wil voelen. Zeker als violist speel je vrijwel altijd samen met andere musici. Een groot ego is dan funest, want samenspelen is ook werkelijk met elkaar muziek maken, zelfs al heb je de belangrijkste partij. Natuurlijk zitten daar nuances in.

Met het Nederlands Philharmonisch Orkest speel ik in dit seizoen twee totaal verschillende vioolconcerten. Het Vioolconcert van Tsjaikovski is een echt glamourstuk waarbij de virtuositeit wel wat naar voren mag komen. Het Vioolconcert van Alban Berg is lang niet zo virtuoos, maar daar komt het aan op een perfect gelijkwaardig samenspel tussen solist en orkest om het ragfijne weefsel van de muziek werkelijk tot zijn recht te laten komen. Dat stukt vergt dan ook een veel intensievere samenwerking met orkest en dirigent.

Soms denkt men weleens dat ik een purist ben, omdat ik in principe zo natuurgetrouw mogelijk wil uitgaan van wat de componist heeft opgeschreven en de omstandigheden waaronder dat is gebeurd. Maar ik voel dat heel anders. Vaak zie ik, als ik de “oertekst” van een compositie bestudeer, dat de componist behoorlijk spaarzaam is in aanwijzingen over de uitvoering. Het geeft je veel ruimte om een stuk naar je eigen gevoel te spelen en naar het publiek uit te dragen. Wat dat betreft kan de ware purist zich heel wat meer permitteren dan je zou denken.

Ik geef veel concerten in een jaar, maar dat betekent niet dat ik mijn hele ziel en zaligheid alleen in de viool en de muziek stop. Ik creëer bewust tijd voor mijn gezin en andere privécontacten. Want ook die zijn essentieel in mijn bestaan. Die combinatie van muze en persoonlijk leven maakt mij tot de complete mens die ik graag wil zijn.’

CONCERTEN MET CHRISTIAN TETZLAFF

za 8, ma 10 apr 2017
Nederlands Philharmonisch Orkest
TSJAIKOVSKI Vioolconcert
BEETHOVEN Symfonie nr. 4

za 10, ma 12 jun 2017
Nederlands Philharmonisch Orkest
BERG Vioolconcert
MAHLER Symfonie nr. 9

Deel