Boudewijn Jansen

dirigent

Boudewijn Jansen

Koordirigent Boudewijn Jansen studeerde piano en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Zijn eerste belangrijke ervaring deed hij op bij de operastudio van De Nederlandse Reisopera. Ook was hij muzikaal leider van de Stichting Kameropera Nederland.

Sinds 1994 is hij verbonden aan De Nationale Opera als repetitor en assistent-dirigent. Als zodanig werkte hij samen met grote dirigenten als Hartmut Haenchen, Sir Simon Rattle en Pierre Boulez. In 2001 debuteerde hij als dirigent in Het Muziektheater Amsterdam met Janáčeks Jenůfa met het Radio Filharmonisch Orkest. Grote indruk maakte hij toen hij halverwege een voorstelling van Wagners Die Meistersinger de leiding van Marc Albrecht overnam. ‘Na het uitstekend afronden van de tweede akte nam Jansen ook de lange derde akte soeverein voor zijn rekening. Daarmee leverde hij een uitstekend visitekaartje voor zichzelf af.’

Als koordirigent genoot hij bekendheid als leider van het door hem in 1991 opgerichte Kamerkoor van de Vrije Universiteit, waar hij tot 2015 de scepter zwaaide. Van 2011 tot 2013 was hij artistiek leider van het Nederlands Concertkoor. Sinds 2003 is hij het gezicht van Toonkunstkoor Amsterdam. In die hoedanigheid dirigeerde hij enkele jaren het Nederlands Kamerorkest tijdens de traditionele uitvoering van de Matthäus-Passion van het koor.

Deel

Concerten

za 28, ma 30 apr 2018
Nederlands Philharmonisch Orkest
Ravel
Ravel – Daphnis et Chloé
Het Concertgebouw, Amsterdam
zo 11, di 13 mei 2014
Nederlands Philharmonisch Orkest
Berlioz
Berlioz - Requiem ‘Grande Messe des Morts'
zo 13, di 15 apr 2014
Nederlands Kamerorkest
Bach, J.S.
Grote Kerk, Alkmaar, Philharmonie Haarlem