David Kutz

tubaNederlands Philharmonisch Orkest

David Kutz

aanvoerder

De Canadese Dave Kutz is geboren in Toronto. Op dertienjarige leeftijd begon hij met tuba spelen als lid van de Burlington Teen Tour Band; Canada’s oudste en grootste marching band. Na zijn studie in Montreal aan de McGill Universiteit promoveerde hij in Chicago aan Northwestern Universiteit en ontving er zijn doctorstitel in Music Performance en Music Pedagogy.

Sinds 2003 woont Dave in Nederland. Hij werd aangenomen als solo tuba speler van het Radio Symfonie Orkest dat later de Radio Kamer Filharmonie werd. Momenteel betrekt hij de solo tuba positie van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Dave is een graag geziene gastspeler bij prestigieuze orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, RCO Brass, Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Metropole Orkest, Zürich Opera en Royal Flemisch Philharmonic. 

Als solist geeft Dave recitals in binnen- en buitenland. Hoogtepunten van de afgelopen jaren waren de solopartijen in Mauricio Kagel’s Divertimento? (Melbourne, Australië), Stockhausen’s Orchester Finalisten (Concertgebouw Amsterdam), de solopartij in de opera Waiting for Miss Monroe van Robin de Raaff (Holland Festival 2012) en Tubby the Tuba in het Muziekgebouw aan ’t IJ (2013-2014). Dave is actief lid van diverse kamermuziekensembles waaronder het Doelen Ensemble, Asko|Schönberg, NedPhO-koperensemble en het NedPhO-koperkwintet. Met zijn Duo TV2 (slagwerk en tuba) was hij te horen tijdens het Prinsengrachtenfestival, de Boekmanzaallunchconcertenserie, de Uitmarkt en het Muziekcafé in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Op 23 september 2015 presenteerde Dave zijn debuut CD Pure Imagination in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Het tijdschrift Luister waardeerde het met een 9. Dave is ook betrokken bij Splendor; een groep van ondernemende musici, componisten en kunstenaars die investeren in een plek waar alles mogelijk is wat nergens anders kan, waar grenzeloos geëxperimenteerd kan worden en waar kunstenaars elkaar en hun publiek ontmoeten en inspireren. 

Hij doceert aan het Conservatorium van Amsterdam, geeft masterclasses en coacht de kopersecties van het Nationaal Jeugd Orkest, Utrechtsch Studenten Concert en het Sweelinck Orkest.

Deel

Concerten

zo 18 nov 2018
NedPhO GO!
NedPhO-Koepel
zo 28 jan 2018
NedPhO GO!
NedPhO-Koepel
wo 3 juni 2015
NedPhO GO!
met acteur Mark Haayema
NedPhO-Koepel
zo 19 apr 2015
NedPhO GO!
Musici van het NedPhO spelen samen met de Masterstudenten
NedPhO-Koepel
zo 21 apr 2013
NedPhO GO!
Paradiso, Amsterdam
zo 28 okt 2012
NedPhO GO!
Het Bethaniënklooster
wo 23 mei 2012
Nederlands Philharmonisch Orkest
Prokofjev, Kleinsinger
Prokofjev, Kleinsinger en Vaughan Williams    ...
zo 25 mrt 2012
NedPhO GO!
Carnaval des Animaux, maar dan anders…
Het Bethaniënklooster