Frederieke Saeijs

solist

Frederieke Saeijs

Al op dertienjarige leeftijd begon Frederieke Saeijs aan haar vioolstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, die ze voortzette aan de Indiana University Jacobs School of Music in Bloomington. Nog tijdens haar opleiding won ze diverse prijzen waaronder in 2001 het Oskar Back Concours en vier jaar later het Concours International Long-Thibaud-Crespin waar ze naast de eerste prijs nog drie andere prijzen in de wacht sleepte.

Frederieke Saeijs speelde met een groot aantal orkesten zoals de Dortmunder Philharmoniker, het Philharmonisch Orkest van Sint Petersburg en in Nederland het Concertgebouw Kamerorkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast treedt ze regelmatig op in kamermuziekverband met onder meer het Arosa Trio. Indrukwekkend was haar cd met de solosonates van Ysaÿe, die het vakblad Gramophone waardeerde als een ‘memorable interpretation’. Twee jaar lang was zij hoofvakdocent aan het Haags Conservatorium. Momenteel doceert ze aan de Universidad Alfonso X el Sabio in Madrid.

Frederieke Saeijs bespeelt een bijzondere Guarneri-viool uit 1725, al was het even wennen: ‘Mijn viool is een instrument met een robuust karakter, als een renpaard dat gaat steigeren als ik het stuur waar het niet wil gaan. Maar daardoor ontstaat ook de chemie. Ik moet op het paard gaan zitten, het laten gaan en pas dan bijsturen.’

Deel

Concerten

za 9, zo 10, ma 11 feb 2019
Nederlands Philharmonisch Orkest
Mozart, Saint-Saëns, Smetana, Tsjaikovski
Tsjaikovski – Ouverture ‘Romeo & Julia’ Saint-Saëns –...
Het Concertgebouw, Amsterdam, Philharmonie Haarlem