James Gaffigan

dirigent

James Gaffigan

Naar zijn eigen zeggen kwam James Gaffigan niet uit een bijzonder muzikale familie. Er stond een piano en hij kreeg wat muzieklessen, maar het waren vooral partituren die hem interesseerden. ‘Ik spijbelde van school en ging naar de bibliotheek om muziek te luisteren en partituren te bekijken. Die waren zo fascinerend dat het duidelijk voor me was dat ik daar wat mee wilde doen.’

Al op jonge leeftijd begon hij aan zijn opleiding, was hij ‘conducting fellow’ in Tanglewood en participeerde hij in de American Academy of Conducting van het Aspen Music Festival. Daarna was hij enkele jaren assistent bij het Cleveland Orchestra en het San Francisco Symphony Orchestra onder leiding van Michael Tilson Thomas. Momenteel is hij chef-dirigent van het Luzerner Sinfonieorchester en vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, waarmee hij een indrukwekkende opname van de complete symfonieën van Prokofjev maakte.

Als gastdirigent trad James Gaffigan op met talloze grote orkesten waaronder het London Philharmonic Orchestra, het New York Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook als operadirigent maakte hij furore en leidde voorstellingen bij onder meer de Wiener Staatsoper, het Glyndebourne Festival en het komend seizoen de Metropolitan Opera in New York. Met de productie van Porgy and Bess maakt hij zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera.

Deel

Concerten

wo 16, vr 18, zo 20, di 22, vr 25, zo 27, di 29, do 31 jan 2019
De Nationale Opera
Gershwin
Gershwin – Porgy and Bess